- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (czyli razowej)
- 1/2 szklanki owsa ekspandowanego i kilka łyżek do posypania (lub pestki dyni do posypania)
- 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
- 1 i 1/2 szklanki dyni startej na tarce o grubych oczkach
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- Siemię zblenduj lub zmiel, zalej wrzątkiem i odstaw, by wystygło.
- Dynię zetrzyj na tarce, wymieszaj składniki.
- Ciasto przełóż do keksówki, posyp owsem ekspandowanym i polej syropem klonowym.
- Piecz około godziny w 170 st. C.