GRY
 
 

Ciasto dyniowe

Dla dziecka od 12. miesiąca życia

Czas przygotowania do 90 min.

Poziom trudności łatwy

Ciasto dyniowe
fot. Fotolia

Składniki

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (czyli razowej)
  • 1/2 szklanki owsa ekspandowanego i kilka łyżek do posypania (lub pestki dyni do posypania)
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 i 1/2 szklanki dyni startej na tarce o grubych oczkach
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Przygotowanie

  1. Siemię zblenduj lub zmiel, zalej wrzątkiem i odstaw, by wystygło.
  2. Dynię zetrzyj na tarce, wymieszaj składniki.
  3. Ciasto przełóż do keksówki, posyp owsem ekspandowanym i polej syropem klonowym.
  4. Piecz około godziny w 170 st. C.

źródło: mat. pras Soligrano

Ocena (1 ocena)

4.0
Doładuj
Przeładuj