Wysmarować margaryną okrągłą brytfannę / blachę o średnicy 25 cm. Posypać blachę niewielką ilością mąki i rozgrzać piekarnik do 180°C.
Ubić białka jaj z cukrem, ostrożnie dodać mąkę i rozpuszczoną margarynę.
Wylać połowę masy na blachę, następnie do pozostałej masy dodać 2 łyżki kakao i dobrze wymieszać (masa zbrązowieje). Wylać resztę masy na blachę, używając łyżki dla uzyskania efektu kleksów. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-40 minut. Kiedy ciasto będzie gotowe, posypać je z wierzchu mąką i odłożyć na stół.
Poczekać, aż ciasto ostygnie i pokroić je na trzy warstwy. Zmieszać budyń truskawkowy w proszku z odrobiną mleka, jednocześnie zagotować pozostałe mleko z 300 g cukru, po czym dodać je do mieszanki truskawkowej i zostawić do ostygnięcia. Zmieszać świeże truskawki z pozostałą margaryną i dodać do zimnego budyniu truskawkowego.
Przełożyć trzy warstwy ciasta polewą / kremem i pokryć wierzch oraz boki ciasta kremem / polewą. Zabarwić marcepan barwnikami na czerwono, zielono, niebiesko, różowo i fioletowo. Rozwałkować różowy marcepan i wyciąć koło o średnicy ciasta, aby wykonać twarz. Z reszty zabarwionego marcepana wyciąć oczy, usta i kapelusz (w razie potrzeby można zastosować papierowy model / wzór) i przykleić je do twarzy z użyciem odrobiny kremu / polewy. Wykonać włosy z cienko rozwałkowanego czerwonego marcepanu. Umieścić twarz na wierzchu ciasta.
www.swiatowydzienpieczenia.pl - Judit Kovács Csákányoczkyné
Sprawdź inne słodkie przepisy Polecamy przepis:Rolada serowa