ciasto na dzień babci i dziadka
fot. AdobeStock

Ciasto na Dzień Babci i Dzień Dziadka [proste, pyszne i szybkie PRZEPISY]

Ciasto na Dzień Babci i Dziadka dziecko może wykonać samodzielnie, będzie to wspaniałą niespodzianką dla dziadków! Przedstawiamy przepisy na pyszne i szybkie wypieki dla babci i dziadka.
Dominika Bielas
ciasto na dzień babci i dziadka
fot. AdobeStock
Ciasto na Dzień Babci i Dziadka będzie cudownym prezentem dla nich, ponieważ zostanie w nie włożona praca (i serce!) dziecka. Najwspanialsze są te prezenty wykonane własnoręcznie przez wnuczka lub wnuczkę. Pomysłów jest dużo: kolorowanka z babcią i dziadkiem, piękna laurka, wierszyk dla babci i dziadka. W tym roku możecie przygotować coś bardziej zaskakującego, jak np. własnoręcznie wykonane ciasto. Mamy dla ciebie kilka łatwych, szybkich i - co najważniejsze - przepysznych przepisów na ciasta. 

Proste ciasta na Dzień Babci i Dziadka

Jakie ciasto przygotować na Dzień Babci i Dziadka? Przede wszystkim musi być ono dobre, ale może być także szybkie. Przedstawiamy nasze propozycje na placek na Dzień Babci i Dziadka. 

Pyszne i szybkie wypieki:

Stefanka - szybkie ciasto na Dzień Babci i Dziadka

Jeśli malec chce wykonać jak najwięcej samodzielnie, świetnym rozwiązaniem są ciasta bez pieczenia. Jeśli jeszcze rzadko staje przed kuchenką, wcześniej dokładnie przypomnij mu zasady bezpieczeństwa.

Składniki:
  • 5 paczek herbatników
  • 1 litr mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2 łyżki kakao
Polewa czekoladowa
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:
  1. Do rondelka wlać mleko, dodać masło i cukier, następnie zagotować.
  2. Powoli dodać kaszę manną, mieszając grzać na małym ogniu do czasu, gdy zgęstnieje. Dodać kakao i wymieszać.
  3. Spód blaszki wyłożyć połową herbatników i wylać przestudzoną masę. Następnie ułożyć drugą warstwę herbatników.
  4. Składniki na polewę umieścić w garnuszku i rozpuścić. Gotować ok. 3 minut cały czas mieszając.
  5. Gdy lekko przestygnie polać ciasto, można udekorować wiórkami kokosowymi lub dowolną posypką wedle uznania dziecka.
  6. Przestudzone ciasto schować do lodówki na całą noc.

Prosty chlebek bananowy 

To już ciasto, które należy upiec, ale wasza pociecha bez problemu poradzi sobie z wykonaniem wszystkiego. Przy pieczeniu z maluchem czasem nawet dochodzą dodatkowe czynności, które może nie są niezbędne, ale dziecko czuje się takie ważne!

Składniki:
  • 4 banany (najlepiej by były bardzo dojrzałe)
  • 120 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 75 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 170 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania:
  1. Banany należy rozebrać ze skórki i rozgnieść widelcem, dodatkowo dziecko może najpierw pokroić je na kawałki nożykiem nawet plastikowym (dojrzałe banany są bardzo miękkie).
  2. W kubeczku należy rozmieszać jajko, a następnie dodać je do bananów. Dodać cukier.
  3. Mąkę, sól i sodę wymieszać w oddzielnej miseczce.
  4. Masło rozpuścić w rondelku i poczekać, jak przestygnie.
  5. Połączyć wszystkie składniki, ale nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia się składników.
  6. Ciasto piec godzinę w 180 st. C w małej keksowej foremce.

Ekspresowe ciasto jogurtowe 

Jest to drugie najczęściej robione przez moją córkę ciasto, które bardzo polecam. Szybko się robi i jest idealne, gdy mają się pojawić niespodziewani goście. To fantastyczne ciasto do samodzielnego wykonania przez dziecko, gdyż do odmierzania składników używa się kubeczka od jogurtu.

Składniki:
  • 3 kubeczki mąki
  • 2 kubeczku cukru
  • 1 kubeczek oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce sezonowe
  • cukier puder

Sposób przygotowania:
  1. Jogurt z kubeczka (ok. 180 g) należy przelać do miseczki. Następnie umyć kubeczek, będzie potrzebny do odmierzania pozostałych składników.
  2. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać jogurt, cukier, jajka i olej. Mieszamy tylko do połącznika składników najlepiej rózgą lub łyżką.
  3. Ciasto przełożyć do średniej wielkości blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta można ułożyć sezonowe owoce np. jabłka (a latem także truskawki, borówki, czy śliwki).
  4. Piec 30 minut w 180 st. C
  5. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
* Jeśli użyjesz tortownicy, uzyskasz prosty torcik, który możecie udekorować bitą śmietaną i owocami lub posypką.

Ciasto na Dzień Babci i Dziadka: ciasteczka owsiane

Oczywiście wypiek nie musi być ciastem, bardzo fajnym pomysłem jest zrobienie ciasteczek owsianych. Nie jest to trudne, a malec będzie miał dużo satysfakcji przy ich robieniu.

Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru (może być wymieszany z brązowym)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
  1. Miękkie masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do czasu otrzymania jasnej i puszystej masy. (Jeśli nie macie robota, tu warto pomóc maluchowi, który może mieć problem z utrzymaniem miksera przez dłuższy czas.) 
  2. Dodać jajka i miksować dalej.
  3. Dodać pozostałe składniki i miksować.
  4. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Z ciasta formować kulki, a następnie je spłaszczać formując ciasteczka.
  5. Piec 15 minut w temperaturze 180 st. C.
  6. Studzić na kratce.

Proste ciasto na Dzień Babci i Dziadka: śmietanowiec na serkach 

Może to nie jest ciasto, które kojarzy się z zimą, ale przygotowanie jest na tyle proste, że maluch będzie się rwał do pracy, natomiast efekt z pewnością zachwyci każdą babcię i dziadka.

Składniki:
  • 4 serki homogenizowane (my używamy naturalnych, gdyż od galaretek samo ciasto jest już bardzo słodkie)
  • 3 galaretki
  • 1 żelatyna do ciast

Sposób przygotowania:
  1. 3 galaretki przygotowywać według przepisu na opakowaniu, najlepiej dzień wcześniej.
  2. Zastygnięte galaretki pokroić na kawałki.
  3. Przygotować żelatynę deserową według przepisu na opakowaniu i dodać do serków homogenizowanych. Wymieszać delikatnie z pokrojonymi galaretkami i przełożyć do tortownicy lub dużej miski.
  4. Ciasto musi stężeć najlepiej przez noc w lodówce (przynajmniej 2 h.)
  5. Jeśli ciasto było przygotowane w misce, by odeszło, należy miskę chwilę pomoczyć w gorącej wodzie.

Zobacz także:
Redakcja poleca: Dzień Babci i Dziadka - kiedy? Obejrzyj krótki film
Czy pamiętasz kiedy obchodzimy Dzień Babci i Dziadka? Zobacz wideo
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy