GRY
 
 

Ciasto snickers

Dla dziecka od 4. roku życia

Czas przygotowania do 40 min.

Poziom trudności łatwy

ciasto, deser, toffi, kokos
fot. © caldix - Fotolia.com

Składniki

  • 60 krakersów
  • puszka masy kajmakowej - najlepiej orzechowej
  • orzeszki ziemne lub włoskie
Budyń:
  • 5 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2/3 szkl. mąki kukurydzianej lub 2 łyżki mąki pszennej i 2 ziemniaczanej
  • laska wanilii
  • tabliczka czekolady
  • 100 g solonych orzeszków

Przygotowanie

Ugotować budyń: odlać szklankę mleka, resztę zagotować. W zimnym melku rozmieszać cukier, mąkę i ziarenka wanilii. Wlać do wrzącego mleka, zagotować. Odstawić i ostudzić, mieszając.

Dno formy wyłożyć krakersami, wylać porcję budyniu, przykryć krakersami, wyłożyć porcję masy kajmakowej wymieszanej z orzechami. Układać warstwy do wyczerpania składników - ostatnią warstwą powinny być krakersy. Polać rozpuszczoną czekoladą, posypać orzeszkami, wstawić do lodówki na kilka godzin.

Sprawdź inne słodkie przepisy
Polecamy: Sernik tradycyjny

źródło: edipresse
Doładuj
Przeładuj