- Wakacyjny wyjazd w ciąży kosztuje sporo energii, dlatego powinnaś jeść regularnie i dobrze. Zadbaj o pełen zestaw posiłków, nie rezygnuj ze śniadań i nie zastępuj obiadów obiadokolacją. Częste posiłki (nawet częstsze niż w tradycyjnym rozkładzie dnia) bywają szczególnie potrzebne na początku ciąży.
- Nie przyrządzaj jedzenia sama. Nawet jeśli podczas ciąży rozpiera cię energia, na urlopie możesz być zmęczona zmianą klimatu lub zwiedzaniem. Trudno ci będzie robić zakupy, a jeszcze trudniej gotować. Najlepiej zarezerwować sobie wczasy w opcji all inclusive.
- Jeśli nie znasz miejscowego języka, w restauracji zamawiaj potrawy, które znasz i wiesz, z czego się je przyrządza. Nie decyduj się na kupowanie jedzenia na bazarach i próbowanie, np. owoców, które podaje ci sprzedawca (jedz je po dokładnym umyciu, także te, które obiera się ze skóry).
- Unikaj dań, które zawierają surowe ryby, mięso, jaja czy owoce morza, ani jedzenia, które leżało obok nich np. w ladzie chłodniczej (mogły do nich przeniknąć bakterie). W ciąży lepiej zrezygnować także z potraw z dużą ilością ostrych przypraw – mogą wywołać kłopoty żołądkowe.
- Uważaj na lody - przyszłym mamom poleca się tylko te, które nie zawierają jajek, np. sorbety. Wybieraj lody znanych producentów, wtedy masz gwarancję ich jakości.
- Sprawdź wodę, w miejscu do którego jedziesz. Ustal, czy nadaje się do picia. Dla pewności najlepiej kupować mineralną w butelkach. Jeśli decydujesz się na sok, sprawdź na butelce, czy jest pasteryzowany, w ten sposób chronisz siebie i dziecko przed listerią i pałeczkami e-coli.
- Na dłuższe całodniowe wycieczki czy zwiedzanie zabytków zabieraj ze sobą zdrowe przekąski.
- Weź pod uwagę zachcianki – jeśli miewasz nagłe pokusy, np. na kiszone ogórki, zabierz je ze sobą lub po przyjeździe zorientuj się, gdzie i w jakich godzinach kupisz je w okolicy swojego hotelu (za granicą może to być jednak problem).
- Rezerwując bilet lotniczy, wybierz rodzaj posiłku, jeśli masz taką opcję, a jeśli lecisz tanimi liniami, pamiętaj, że jedzenie będziesz musiała kupić. Podczas lotu staraj się dużo pić, żeby nie dopuści do odwodnienia. Najlepiej, by lot w ciąży nie trwał jednak dłużej niż trzy godziny.
- Zapakuj do apteczki środki uzupełniające niedobór elektrolitów (np. Gastrolit czy Smectę) na wypadek zatrucia pokarmowego. Jeśli do niego dojdzie, zwykle ma łagodny przebieg i nie jest groźne dla dziecka. Najczęściej powoduje je gronkowiec – wymioty lub biegunka występują po około sześciu godzinach od zjedzenia potrawy. Gdy objawy zatrucia nie są dokuczliwe, wystarczy pić dużo wody i przejść na lekkostrawną dietę. Bez konsultacji lekarskiej natomiast nie powinno sięgać się po silne środki hamujące biegunkę.
Czytaj też: Co jeść w ciąży, a czego unikać?
Obejrzyj film: Surowe jajka - dlaczego musisz na nie uważać?