mama, kobieta, ciąża, brzuszek
fot. Panthermedia

Czy wiesz, jak dbać o zdrowie w ciąży - test

W czasie ciąży twój organizm przechodzi wielką rewolucję. Czy wiesz, jak w najlepszej formie przetrwać ciążę i urodzić zdrowe dziecko? Zrób sobie test i sprawdź, swoją wiedzę na temat zdrowego trybu życia w ciąży.
Małgorzata Wódz
Konsultacja: dr n. med. Bożena Kowalska, ginekolog położnik
mama, kobieta, ciąża, brzuszek
fot. Panthermedia

W czasie całej ciąży powinnaś pić dużo...

a) herbatki koperkowej
b) wody
c) soku z pomarańczy

Sprawdź: Dostarczenie odpowiedniej ilości płynów jest bardzo ważne dla przyszłej mamy. Na pewno nie zaszkodzi ci herbatka, np. koperkowa czy miętowa, oraz sok pomarańczowy. Ale podstawowym napojem powinna być woda. Dzięki niej twój organizm może lepiej funkcjonować, szybciej pozbywa się toksyn, lepiej trawi. Poprawia się też twoje samopoczucie, bo dzięki właściwemu nawodnieniu słabną ciążowe dolegliwości: mdłości, wymioty, zaparcia. Pamiętaj, by w ciągu doby dostarczyć organizmowi ok. 3 litrów wody – jeden z pożywienia i dwa w formie mineralnej wody niegazowanej.
Redakcja poleca: Przepis na szybką sałatkę bogatą w żelazo
Masz problem z anemią w ciąży? Przygotuj szybką i prostą sałatkę z awokado, rzodkiewką i kiełkami bogatą w żelazo.

Na kieliszek czerwonego wina możesz sobie pozwolić...

a) przez całą ciążę, jeśli masz anemię
b) dopiero wtedy, gdy przestaniesz karmić piersią
c) wyjątkowo do kolacji, ale tylko w pierwszym trymestrze

Sprawdź: Poglądy w tej kwestii zmieniły się radykalnie. Obecnie uważa się, że nawet jeden kieliszek wina wypity do obiadu lub kolacji na każdym etapie ciąży może zaszkodzić dziecku. Alkohol bez przeszkód przenika przez łożysko do krwiobiegu dziecka i może prowadzić do zaburzeń rozwojowych (nie tylko niedorozwoju fizycznego, ale też umysłowego). Przed piciem alkoholu (jest też w piwie bezalkoholowym) należy powstrzymać się także w okresie karmienia piersią. Jeśli znajduje się on we krwi mamy, jest przekazywany dziecku wraz z pokarmem. 

Przyszłej mamie mogą zaszkodzić...

a) tłuste ryby morskie
b) sushi i owoce morza
c) konserwy rybne z tuńczyka

Sprawdź: Surowe ryby, z których przyrządza się sushi, a także owoce morza stwarzają ryzyko zakażenia groźnymi bakteriami lub pasożytami. Dlatego teraz możesz jadać tylko ryby gotowane, pieczone lub smażone. Najlepiej tłuste ryby morskie obfitujące w zdrowe kwasy tłuszczowe, od których zależy m.in. prawidłowy rozwój umysłowy dziecka. Przyszłym mamom zaleca się zjedzenie tygodniowo dwóch porcji po 100 g każda takich ryb. Dlaczego nie więcej? Gdyż nawet w mięsie tych ryb mogą kumulować się zanieczyszczenia z wody morskiej. Z tego właśnie względu lepiej unikać konserw z tuńczyka, którego mięso często bywa skażone rtęcią.

Kwas foliowy trzeba zażywać...

a) w ostatnim trymestrze
b) przed zajściem w ciążę
c) od początku ciąży

Sprawdź: Im wcześniej zaczniesz łykać tabletki z kwasem foliowym, tym lepiej. Lekarze przepisują go już kobietom, które planują zajście w ciążę. Jeśli jednak wiadomość o ciąży cię zaskoczyła, zacznij go brać jak najszybciej. Kwas foliowy zmniejsza ryzyko wad wrodzonych u dziecka (np. rozszczepu kręgosłupa), pomaga zapobiegać anemii, usprawnia pracę układu pokarmowego. Bierze też udział w powstawaniu „hormonów szczęścia” – serotoniny (uspokaja) i noradrenaliny (napędza do działania). Pomaga zachować równowagę i zapobiegać depresji. Na jego niedobór cierpią zwykle kobiety, które przed ciążą paliły papierosy.

Mdłości pomoże przezwyciężyć...

a) zasypianie z poczuciem głodu
b) najadanie się do syta przez cały dzień
c) jedzenie bananów

Sprawdź: Tę częstą i uciążliwą dolegliwość może nasilać zarówno pełen żołądek, jak i spadek poziomu cukru wtedy, gdy chce ci się jeść. Dlatego lepiej przyzwyczaić się do małych posiłków, za to częstszych. Zawsze też warto mieć przy sobie małe co nieco, by głód nie zaskoczył cię np. w korku w drodze do domu. Tuż przed zaśnięciem dobrze jest wypić lub zjeść coś ciepłego – dobra będzie szklanka mleka, kisiel, grzanka z miodem albo herbatka ziołowa. Mdłościom może sprzyjać również niedobór witaminy B6. Dostarczasz ją organizmowi, jedząc banany oraz produkty zbożowe z pełnego ziarna.

W ciąży należy jeść...

a) za dwoje, to oczywiste
b) w pierwszym trymestrze tak
jak dotychczas, a potem więcej
c) tyle samo co wcześniej

Sprawdź: W pierwszym trymestrze ciąży zapotrzebowanie na energię nie zwiększa się, w drugim rośnie o ok. 360 kcal w stosunku do okresu sprzed ciąży, a w trzecim trymestrze wzrasta o ok. 475 kcal. Ważniejsze jest jednak, by jeść lepiej, a nie więcej, podobnie jak mniej, a częściej. Z tego powodu nigdy nie zapominaj o śniadaniu i staraj się dbać o różnorodność posiłków, uwzględniając swoje obecne potrzeby (w ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na takie składniki, jak: białko, wapń, żelazo i kwas foliowy).

Przyszłym mamom poleca się kawę...

a) ziarnistą, ale z mlekiem
b) zbożową
c) każdego rodzaju

Sprawdź: Kawa jest napojem, który zawiera kofeinę, a ta działa pobudzająco. Nie możesz jej pić bez ograniczeń – w ciągu dnia możesz sobie pozwolić na nie więcej niż 300 mg. Aby ułatwić rachunki, podajemy, że espresso ma 60 mg kofeiny w 50 ml, kawa rozpuszczalna – 95 mg w 125 ml, kawa z ekspresu – 60–100 mg w 125 ml, a bezkofeinowa – ma 3 mg kofeiny. Café au lait i café latte są słabsze. Kofeina jest też w herbacie pod nazwą teina (45–60 mg w szklance), jako mateina w yerba mate (37–48 mg w 50 g suszu), a także w coca-coli (45 mg w puszce), napojach energetyzujących (28–87 mg) i... w czekoladzie (11–71 mg w 100 g).

Aby zapewnić sobie i dziecku odpowiedni poziom jodu, powinnaś...

a) jechać nad morze
b) dobrze się odżywiać i łykać preparaty dla ciężarnych
c) używać dużo soli

Sprawdź: W ciąży zapotrzebowanie na ten pierwiastek rośnie dwukrotnie, a jego niedobór może prowadzić do poważnych zaburzeń w rozwoju umysłowym dziecka i do poronienia. Organizm może czerpać jod z powietrza, więc na pewno wyjazd nad morze jest wskazany, ale niekonieczny, bo kilka, kilkanaście dni nad morzem nie zagwarantuje odpowiedniego poziomu jodu. Dobrym źródłem jodu są ryby morskie, to kolejny powód, dla którego warto je jeść. W Polsce wzbogaca się w jod sól kuchenną, ale kobieta w ciąży nie powinna solić w nadmiarze. Warto zaś zażywać preparat dla przyszłych mam, który w swoim składzie zawiera ten pierwiastek.

Twoja waga może zwiększać się...

a) bez ograniczeń
b) o 3 kilogramy w każdym trymestrze
c) najwięcej w drugim trymestrze

Sprawdź: Ciężar ciała przyszłej mamy może wzrosnąć od 11,5 do 16 kg do końca ciąży (ale jeśli przed ciążą byłaś bardzo szczupła, to nawet 12,5–18 kg). Wartości zalecane kobietom z nadwagą i otyłością są niższe. Pamiętaj, że zarówno nadwaga, jak i zbytnia szczupłość mogą niekorzystnie wpłynąć na zdrowie dziecka, przebieg ciąży, a także na przebieg porodu. W pierwszym trymestrze ciąży przytyjesz pewnie ok. 1–2 kg, w drugim – ok. 6, zaś w trzecim – ok. 5 kg. Jednak w szóstym tygodniu zmiana wagi nie jest jeszcze dostrzegalna. Niech cię nie zaniepokoi to, że brzuszek nie urósł. Dopiero około 12. tygodnia będzie trochę widać, że twoje ciało nabiera nowych kształtów. Największa zmiana nastąpi między 20. a 30. tygodniem. Po 36. przyrost masy ciała jest zazwyczaj mniejszy.

Pierwsze tygodnie

Zdrowe nawyki są ważne już od początku ciąży. Bo właśnie wtedy kształtuje się ciało dziecka.
  1. Serce (mikroskopijny przewód) zaczyna bić w 3. tygodniu.
  2. Zarysy buzi (uszy, usta, powieki) widać w 7. tygodniu.
  3. Czubek nosa i górna warga, a także paluszki na rączkach uwidaczniają się w 8. tygodniu.
  4. Płeć jest ustalona w 9. tygodniu. Wtedy u chłopców wykształcają się jądra, u dziewczynek jajniki.
  5. Wszystkie narządy wewnętrzne są widoczne już w 10. tygodniu.
dr n. med. Bożena Kowalska
Konsultacja: dr n. med. Bożena Kowalska, ginekolog położnik

Pracuje w Klinice Leczenia Niepłodności, Ginekologii i Położnictwa „Bocian”. Prowadzi ciąże i porody wysokiego ryzyka. Specjalizuje się także w ginekologii dziecięcej.

Oceń artykuł

Ocena 6 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy