Dbanie o dietę w ciąży to jeden z najmniej skomplikowanych sposobów zatroszczenia się o dobrą formę i mamy, i mającego się urodzić dziecka. Oto 10 produktów, które dostarczą ci potrzebnych składników odżywczych , ale i dużo przyjemności z ich jedzenia. 1. Migdały Jedna ze zdrowych przegryzek, na które możesz „połasić” się w ciąży. Kilka tych orzechów pomoże ci wygrać z wilczym apetytem. Migdały zawierają nie tylko magnez, ale także wapń. 2. Ryba, najlepiej z grilla Jedynym źródłem dobroczynnych kwasów omega-3 są ryby morskie, np. łosoś, makrela, śledź, halibut, dorsz i tuńczyk. Tego składnika nie znajdziesz w żadnych innych produktach, a jest ważny, bo odpowiada za prawidłowy rozwój oczu i mózgu dziecka. Zmniejsza też u ciebie stężenie triglicerydów we krwi oraz jej krzepliwość, co zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych zakrzepów. Kwasy omega-3 zapobiegają też chorobie niedokrwiennej serca. Najzdrowiej dla ciebie będzie, gdy skusisz się na świeżą rybkę z grilla lub pieczoną w piecyku (w folii lub pod „pierzynką” ze śmietanowego sosu). Solone płaty śledzia kosztuj tylko dla smaku, bo zawarta w nich sól zatrzymuje wodę w organizmie i może powodować obrzęki (Jakie śledzie w ciąży – zobacz więcej informacji). Sprawdź 10 rzeczy zakazanych w ciąży. 3. Ciemna czekolada Magnez w niej zawarty zapobiega poronieniom, przedwczesnym porodom, poprawia pracę serca oraz działa przeciwobrzękowo i przeciwskurczowo. Ponieważ w czekoladzie są związki, które mogą utrudniać wchłanianie magnezu, nie może być ona jedynym jego źródłem. 4. Mleko i napoje fermentowane Dostarczają dużo wapnia , który jest głównym składnikiem kości, twoich i dziecka. Odpowiada też w dużej mierze za twoje samopoczucie . Niedobory wapnia mogą wywoływać bóle głowy i ciągłe uczucie zmęczenia. Jeśli lubisz mleko i nie szkodzi ci ono, możesz...
Jesteś w ciąży? Przeanalizuj swój jadłospis, bo może się okazać, że twoje ulubione produkty są teraz na cenzurowanym. Przez kolejnych 9 miesięcy twoja dieta to źródło składników odżywczych dla dziecka w brzuchu – nie pozwól, by coś mu zaszkodziło.
Czego nie wolno jeść w ciąży?
W czasie ciąży szczególnie uważaj, by na twoim talerzu nie pojawiały się produkty z poniższej listy. Niektóre mogą powodować przykre dolegliwości, inne bywają przyczyną poważnych zatruć czy zakażeń chorobami groźnymi dla zdrowia twojego i dziecka.
Sól – zatrzymuje wodę w organizmie, może powodować uciążliwe obrzęki nóg, rąk i twarzy.
Surowe jajka – kogel-mogel i jajka na miękko, choć smaczne, grożą zarażeniem niebezpieczną salmonellą.
Sery pleśniowe – camembert, feta, brie, oscypki mogą zawierać groźne bakterie z rodzaju listeria.
Kolorowe napoje gazowane – zawierają dwutlenek węgla i podrażniają przewód pokarmowy. To także zupełnie niepotrzebna porcja cukru, puste kalorie, ryzyko wzdęć i niestrawności.
Befsztyk, tatar i surowa ryba – stwarzają ryzyko zakażenia toksoplazmozą, pora więc zrezygnować z sushi!
Orzeszki ziemne – jeśli cierpisz na astmę, katar sienny lub po prostu jesteś alergiczką, w ciąży nie jedz orzeszków i produktów, które je zawierają (sprawdzaj informacje na opakowaniach!) - mogą nasilać objawy uczulenia.
Mocna kawa – kofeina wypłukuje z organizmu cenne minerały i witaminy, a do tego powoduje skoki ciśnienia. Jeśli lubisz kawę albo masz zazwyczaj niskie ciśnienie, możesz pozwolić sobie na jedną słabą kawę dziennie.
Ciasteczka z cukierni – nadmiar cukru w diecie to przyczyna wielu powikłań, takich jak cukrzyca ciążowa, nawracające zapalenia pochwy i zatrucia żołądkowe. Gotowe produkty zawierają dodatkowo szkodliwe izomery trans. Lepiej upiecz domowe słodkości, np. z dodatkiem miodu.
Nieznane zioła – szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży jest żeń-szeń, rozmaryn, tymianek, chmiel i cząber, bo mogą mieć szkodliwy wpływ na płód.
Alkohol – w ciąży absolutnie zakazany, nawet najmniejsza jego ilość szkodzi dziecku! Nie daj skusić na lampkę wina czy tylko jednego drinka – uczucie relaksu, jakie dają, jest złudne, dziecko wcale nie czerpie z tego żadnych korzyści, grożą mu za to zaburzenia w rozwoju i FAS (zespół alkoholowy płodu).
Swój jadłospis w ciąży układaj rozsądnie, dbaj o różnorodność produktów, ale pamiętaj, że jedzenie powinno być przyjemnością, także w ciąży! Nie odmawiaj sobie rzeczy, które lubisz, a które nie szkodzą dziecku – to nie czas na diety i odchudzanie.
Zobacz też: