kobieta, ciąża, brzuszek, jeść, miska
Dieta w ciąży

Co jeść w ciąży, by dziecko było mądre

Masz teraz kilka miesięcy na to, by dać swojemu dziecku najlepszy z możliwych start w życie. To nie są puste słowa!

Witaminy dla ciężarnych 

Ciąża, to czas wielu zmian w życiu kobiety. Zmienia się nie tylko Twoje ciało, podejście do świata,  ale przede wszystkim powinien zmienić się Twój jadłospis. Pamiętaj, że prowadząc zdrowy tryb życia i prawidłowo się odżywiając dbasz o zdrowie swojego maluszka.  Zwłaszcza w tym okresie powinnaś szczególnie przyjrzeć się swojemu codziennemu menu. Nie powinno w nim zabraknąć owoców, warzyw, chudego mięsa, nabiału, tłustych ryb. Jeśli zaś jesteś wegetarianką powinnaś uzupełnić swoją dietę w białko pochodzenia roślinnego.  W okresie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na niektóre witaminy i minerały. Sprawdź na co musisz zwrócić szczególną uwagę. 

Zobacz też: Rozwój człowieka od poczęcia do narodzin

Kwas foliowy 

Kwas foliowy powinien znaleźć się w Twojej diecie na minimum trzy miesiące przed planowanym poczęciem. Przyjmowanie tej witaminy, chroni malca przed poważnymi wadami neurologicznymi, m.in. rozszczepem kręgosłupa i przepukliną oponowo-rdzeniową. Witamina ta jest niezbędny w czasie całej ciąży, ale szczególnie na jej początku, gdy trwa organogeneza, czyli kształtują się wszystkie narządy dziecka. Kwas foliowy jest też potrzebny również Tobie, bo jego niedobory mogą powodować anemię. Potrzebujesz go, aż trzy razy więcej niż przed ciążą!
 
Warto jeść: brokuły, brukselkę, szpinak, sałatę, natkę pietruszki, pomarańcze, banany, paprykę, morele, pestki dyni, słonecznika, migdały. Należy pamiętać, że gotowanie i smażenie niszczy kwas foliowy i im dłużej trwa – tym mniej go zostaje. Jeśli pewne produkty musimy gotować, to róbmy ugotujmy je na parze. 
 
Uwaga: Ze względu na wrażliwość kwasu foliowego w trakcie obróbki jest to  jedyna witamina, której przyjmowanie jest konieczne, co najmniej przez pierwsze 12 tygodni ciąży (0,4–1 mg dziennie, dokładną dawkę ustali ginekolog). Lekarz może też zalecić ci przyjmowanie kwasu foliowego przez całą ciążę, co chroni przed anemią. Warto sięgać po produkty sprawdzone, które od wielu lat są dostępne na rynku i cieszą się zaufaniem  nie tylko mam, ale również lekarzy ginekologów, farmaceutów jak np. FOLIK®.

Żelazo

W okresie ciąży potrzebujesz go teraz aż dwa razy więcej. Żelazo wchodzi bowiem w skład hemoglobiny, czyli czerwonego barwnika krwi. Dzięki niej krwinki mogą rozprowadzać glukozę, tlen oraz składniki odżywcze po całym organizmie. Żelazo jest niezbędne, żeby zapobiec anemii. Potrzebuje go także rozwijający się mózg maluszka. 
 
Warto jeść: mięso (najwięcej żelaza znajduje się w czerwonym, np. wołowinie, cielęcinie, wieprzowinie, ale ponieważ jest ono tłuste, to jedz także białe – kurczaka, indyka), oraz ryby i jajka. Żelazo znajduje się też w produktach roślinnych (grubych kaszach, zbożach z pełnego przemiału, płatkach owsianych), ale organizm gorzej je przyswaja. 
 
Uwaga: Razem z posiłkami bogatymi w żelazo jedz warzywa i owoce lub pij soki. Zawarta w nich witamina C pomaga w przyswajaniu żelaza. Nie pij za to po jedzeniu herbaty, bo znajdujące się w niej garbniki utrudniają wchłanianie tego pierwiastka. 

Czy można jeść truskawki w ciąży? Tak, ale nie zawsze! (czy mogą wywołać alergię u dziecka?)

kobieta, ciąża, brzuszek, kuchnia, warzywa
Dieta w ciąży
Witaminowa dwunastka przyszłej mamy
Masz teraz kilka miesięcy na to, by dać swojemu dziecku najlepszy z możliwych start w życie. To nie są puste słowa!

Ciąża, to czas wielu zmian w życiu kobiety. Zmienia się nie tylko twoje ciało, podejście do świata, ale przede wszystkim powinien zmienić się twój jadłospis. Pamiętaj, że prowadząc zdrowy tryb życia i prawidłowo się odżywiając dbasz o zdrowie swojego maluszka. Zwłaszcza w tym okresie powinnaś szczególnie przyjrzeć się swojemu codziennemu menu. Nie powinno w nim zabraknąć owoców, warzyw, chudego mięsa, nabiału, tłustych ryb. Jeśli zaś jesteś wegetarianką powinnaś uzupełnić swoją dietę w białko pochodzenia roślinnego. W okresie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na niektóre witaminy i minerały. Oto 12 składników pokarmowych, na które musisz zwrócić szczególną uwagę.    1. Kwas foliowy  Kwas foliowy powinien znaleźć się w twojej diecie na minimum trzy miesiące przed planowanym poczęciem. Przyjmowanie tej witaminy, chroni malca przed poważnymi wadami neurologicznymi, m.in. rozszczepem kręgosłupa i przepukliną oponowo-rdzeniową. Witamina ta jest niezbędna w czasie całej ciąży, ale szczególnie na jej początku, gdy trwa organogeneza, czyli kształtują się wszystkie narządy dziecka. Kwas foliowy jest też potrzebny również tobie, bo jego niedobory mogą powodować anemię. Potrzebujesz go, aż trzy razy więcej niż przed ciążą! Warto jeść: brokuły, brukselkę, szpinak, sałatę, natkę pietruszki, pomarańcze, banany, paprykę, morele, pestki dyni, słonecznika, migdały. Należy pamiętać, że gotowanie i smażenie niszczy kwas foliowy i im dłużej trwa – tym mniej go zostaje. Jeśli pewne produkty musimy gotować, to ugotujmy je na parze.  Uwaga: Ze względu na wrażliwość kwasu foliowego w trakcie obróbki jest to jedyna witamina, której przyjmowanie jest konieczne, co najmniej przez pierwsze 12 tygodni ciąży (0,4–1 mg dziennie, dokładną dawkę ustali ginekolog). Lekarz może też zalecić ci przyjmowanie kwasu foliowego, co powinno...

kobieta, ciąża, odżywianie w ciąży, warzywa, brzuszek
Panthermedia
Dieta w ciąży
Zimowy zestaw witaminowy
Chcesz, by twoje dziecko miało, jak najlepsze warunki do rozwoju, ale martwisz się, że zimą trudniej zadbać o dietę pełną witamin. Pokażemy ci, gdzie ich teraz szukać?

Dziecko, które nosisz w swoim brzuchu, wszystkie składniki potrzebne do rozwoju otrzymuje za pośrednictwem twojej krwi. Nie bez znaczenia jest więc sposób, w jaki się odżywiasz. Awokado = kwas foliowy Kwas foliowy (czyli witamina B9) jest ważnym składnikiem w diecie, bo zapobiega wadom cewy nerwowej, anemii, ma wpływ na wagę urodzeniową noworodka i chroni przed przedwczesnym porodem. Poza tym niedobory kwasu foliowego mogą u przyszłej mamy skutkować nadpobudliwością czy kłopotami z zasypianiem. Inne zimowe źródła: pestki dyni i słonecznika, migdały, brukselka, szpinak, sałata. Olej rzepakowy = zdrowe tłuszcze Kwasy omega-3 i omega-6 określa się mianem „brain food”, czyli żywności dla mózgu, bo odgrywają ważną rolę w prawidłowym rozwoju układu nerwowego. Od nich zależy także rozwój siatkówki oka. Omega-3 i omega-6 należą do rodziny niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać. Występują wyłącznie w pożywieniu oraz w suplementach diety. Ich bogatym źródłem są ryby, których Polacy jedzą, niestety, bardzo mało. Niedobór NNKT można uzupełnić, używając oleju rzepakowego,w którym kwasy omega-3 i omega-6 występują w bardzo dobrych dla naszego organizmu proporcjach. Aby mogły się dobrze wchłonąć, oleje należy jeść na surowo, np. jako dodatek do sałaty. Inne zimowe źródła: tłuste ryby morskie (ze względu na ryzyko zanieczyszczenia ryb, nie powinnaś jeść ich więcej niż dwie porcje w tygodniu po 100 g) – makrela, śledź, tuńczyk, łosoś, halibut, sardynka, olej sojowy, lniany, siemię lniane. Żurawina = witamina C Wspomaga wchłanianie żelaza, którego organizm malucha potrzebuje do tworzenia krwi, chroni go i ciebie przed anemią , sprzyja wytwarzaniu kolagenu, białka niezbędnego do budowy chrząstek, kości, mięśni, naczyń krwionośnych. Pomaga w osiągnięciu...

picie wody w ciąży
fotolia
Dieta w ciąży
Kulinarny dekalog przyszłej mamy
Abyś w dobrej formie dotrwała do porodu, musisz wiedzieć, co jeść. Zobacz, jakich składników nie powinno zabraknąć w twoim jadłospisie.

Najlepiej zacznij o siebie dbać jeszcze przed poczęciem dziecka. Aby przygotować organizm na spory wysiłek następnych dziewięciu miesięcy, jadłospis przyszłej mamy musi być urozmaicony, a posiłki bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Specjaliści zalecają, aby kobieta – od momentu podjęcia decyzji o poczęciu dziecka oraz przez pierwszy trymestr ciąży – przyjmowała 0,4 mg kwasu foliowego na dobę. O przyjmowaniu preparatów witaminowych czy żelaza powinien zdecydować lekarz. Witaminy i składniki mineralne, zwłaszcza wapń, żelazo, potas i magnez, dobrze jest dostarczać organizmowi w codziennych posiłkach, ponieważ w takiej postaci lepiej się wchłaniają.   10 składników diety w ciąży, niebędnych mamie i jej maleństwu Mleko i przetwory mleczne To najlepsze źródło wapnia – budulca kości i zębów, jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni, serca i układu nerwowego. W okresie ciąży potrzeba ok. 1200-1500 mg tego pierwiastka dziennie (szklanka 3,2-proc. mleka zawiera ok. 340 mg wapnia). Nabiał dostarcza także białka oraz witamin A, D, E, K, B2 i B6. Nasza rada: jeśli nie lubisz mleka, możesz zastąpić je jogurtami, serami, zwłaszcza żółtymi i białymi, oraz masłem. Aby dostarczyć organizmowi ok. 1200 mg wapnia, w ciągu doby należy spożyć np.: 1 jajko, 1 szklankę mleka, 1 jogurt, 1 kefir, 2 plasterki żółtego sera.   Mięso i wędliny Zawierają białko, witaminy B1, PP, B12 oraz łatwo przyswajalne żelazo, cynk i inne minerały. Kobieta w ciąży powinna dwa razy dziennie jeść średnią porcję mięsa z kurczaka lub indyka, cielęciny, ewentualnie chudą wędlinę. Nasza rada: po posiłku mięsnym trzeba napić się soku owocowego bogatego w wit. C, ponieważ ułatwia to wchłanianie żelaza i zmniejsza ryzyko anemii w ciąży .   Ryby Mają w sobie prawie tyle samo białka co mięso. Są...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Partner
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Partner
Polecamy
Porady
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
ukraińskie imiona
Imiona
Ukraińskie imiona: męskie i żeńskie + tłumaczenie imion ukraińskich
Joanna Biegaj
cytaty na urodziny
Cytaty i przysłowia
Mądre i piękne cytaty na urodziny –​ 22 sentencje urodzinowe
Joanna Biegaj
Ile dać na Chrzest?
Święta i uroczystości
Ile wypada dać na chrzciny w 2022 roku? – kwoty dla rodziny, chrzestnych i gości
Luiza Słuszniak
gdzie nad morze z dzieckiem
new badge ranking small
Niemowlę
Gdzie nad morze z dzieckiem? TOP 10 sprawdzonych miejsc dla rodzin z maluchami
Hanna Szczesiak
ospa u dziecka a wychodzenie na dwór
Zdrowie
Ospa u dziecka a wychodzenie na dwór: jak długo będziecie w domu? Czy podczas ospy można wychodzić?
Milena Oszczepalińska
5 dni opieki na dziecko
Prawo i finanse
5 dni opieki (urlop na dziecko) – wszystko, co trzeba wiedzieć o nowym urlopie
Joanna Biegaj
pesel po 2000
Prawo i finanse
PESEL po 2000 - zasady jego ustalania
Agnieszka Majchrzak
hiszpańskie imiona
Imiona
Najczęściej nadawane hiszpańskie imiona - ich znaczenie oraz polskie odpowiedniki
Joanna Biegaj
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Urlop ojcowski
Prawo i finanse
Urlop ojcowski 2022: ile dni, ile płatny, wniosek, dokumenty
Magdalena Drab
przedmioty w 4 klasie
Aktualności
Jakie są przedmioty w 4 klasie szkoły podstawowej w roku szkolnym 2022/2023? [LISTA]
Ewa Janczak-Cwil
300 plus
Prawo i finanse
300 plus 2022 – dla kogo, kiedy składać wniosek?
Małgorzata Wódz
na komary dla niemowląt
Zdrowie
Co na komary dla niemowląt: co wolno stosować, czego unikać?
Ewa Janczak-Cwil
urwany kleszcz
Zdrowie
Urwany kleszcz: czy usuwać główkę kleszcza, gdy dojdzie do jej oderwania?
Ewa Janczak-Cwil
Bon turystyczn atrakcje dla dzieci
Czas wolny
Bon turystyczny – atrakcje dla dzieci, za które można płacić bonem
Ewa Janczak-Cwil
300 plus dla zerówki 2021
Aktualności
300 plus dla zerówki w 2022 roku – czy Dobry Start obejmuje sześciolatki?
Joanna Biegaj
rekrutacja do liceum
Wychowanie
Jak wygląda rekrutacja do liceum 2022/2023? Jak dostać się do dobrego liceum?
Joanna Biegaj