
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie ma fosfor?
Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią mamy powinny przyjmować dziennie około 1000 mg fosforu. Na szczęście pierwiastek ten występuje w wielu produktach, np. zjedzenie 800 g mięsa lub wypicie 1,2 l mleka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
Ważne! Zbyt duża ilość fosforanów hamuje wchłanianie wapnia. Prawidłowy stosunek wapnia do fosforu w diecie wynosi 1:1 lub 2:1.
Przeczytaj: 9 superproduktów w diecie przyszłej mamy
Do czego potrzebny jest fosfor?
Fosfor jest niezbędny do utworzenia prawidłowej struktury kości i zębów. Jest też ważnym elementem błon komórkowych i tkanek miękkich. Pierwiastek ten pomaga w regeneracji uszkodzonych tkanek. Jest składnikiem DNA. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu i nerwów. Pomaga również w uwalnianiu energii z białek, węglowodanów i tłuszczów; ułatwia wchłanianie glukozy; pomaga w utrzymaniu prawidłowego pH.
Fosfor uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych, odgrywa ważną rolę w regularnej pracy serca. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerek. Łagodzi bóle w zapaleniu stawów.
Fosfor – jakie mogą być skutki niedoboru?
Niedobór fosforu występuje niezwykle rzadko. Jeśli jednak się pojawi mogą pojawić się: osłabienie, zmęczenie, drżenie kończyn, ból mięśni, upośledzenie odporności, utrata apetytu, rozmiękczenie kości, zaburzenia nerwowe.
Czy można przedawkować fosfor?
Przedawkowanie tego pierwiastka zdarza się rzadko, ponieważ jest on wydalany wraz z moczem. Jeśli jednak dojdzie do zwiększenia poziomu fosforu w organizmie (w przypadku nieprawidłowo funkcjonujących nerek), może dojść do odwapnienia kości, spadku wapnia we krwi i wystąpienia tężyczki. Nadmiar fosforu może objawiać się zespołem czerwonych oczu i świądem skóry, a także bólem kości i stawów.
Zwiększone spożycie fosforu wywołuje naruszenie równowagi mineralnej i obniżenie poziomu wapnia.
Warto przeczytać: Hemoroidy, zgaga i inne… Co pomoże na ciążowe „przyjemności”?
W jakich produktach jest najwięcej fosforu?
Fosfor występuje w podrobach, rybach, żółtkach jaj, serach, mleku w proszku, drobiu, fasoli (białej i kolorowej), grochu, soi, pestkach dyni, kaszy gryczanej i jęczmiennej. Pierwiastek ten występuje też w otrębach i zarodkach pszennych, płatkach owsianych, mące kukurydzianej, pieczywie, kakao, czekoladzie, orzechach, migdałach, ciemnym ryżu, ziołach (szałwia, dzika róża, pokrzywa, mniszek, mięta, lubczyk, kozieradka, kolendra, majeranek, bazylia).
Wróć do talerza