Wapń – dlaczego jest ważny dla kobiet w ciąży?
Sprawdź, dlaczego wapń odgrywa tak istotną rolę w organizmie, zwłaszcza u kobiet w ciąży. Jakie mogą być konsekwencje niedoboru wapnia, a jakie nadmiaru. Gdzie jest najwięcej tego pierwiastka?
Wapń – dzienne zapotrzebowanie
Kobiety w ciąży powinny przyjmować około 1000-1300 mg wapnia dziennie. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta zwłaszcza w II i
III trymestrze ciąży.
Jeśli kobieta w ciąży z jakichś powodów nie może spożywać produktów mlecznych (np. z powodu nietolerancji laktozy), powinna suplementować ten pierwiastek. Oczywiście po konsultacji z lekarzem prowadzącym ciążę.
Jaką wapń pełni funkcję w organizmie?
Wapń:
- jest niezbędny do budowy kości i zębów (jest głównym składnikiem szkieletu kostnego, jego niedobór powoduje osteopenię i osteoporozę);
- odgrywa istotną rolę w profilaktyce stanu przedrzucawkowego, bo wpływa na normalizację ciśnienia tętniczego;
- chroni przed chorobami dziąseł i paradontozą, wpływa też na strukturę tkanki łącznej;
- zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi, a tym samym przyspiesza gojenie się ran;
- wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu;
- zapobiega miażdżycy i chorobom serca;
- jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego;
- zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.
Polecamy: Dieta przyszłej mamy wpływa na płeć dziecka?
Jakie są skutki niedoboru wapnia?
Niedobór wapnia prowadzi do osteoporozy i osteopenii. Przy niedostatku wapnia organizmie mogą się pojawić: skurcze mięśni, uczucie mrowienia i drętwienia, ból w stawach, chroniczne zmiany skórne, kruchość i łamliwość włosów oraz paznokci, próchnica zębów, krwotoki, zaburzenia snu, stany lękowe, zaburzenia wzrostu u dzieci, gwałtowne wybuchy gniewu.
Nadmiar wapnia – czy powinny niepokoić?
Zbyt dużo wapnia w organizmie może zablokować wchłanianie cynku i żelaza. Nadmiarowi wapnia towarzyszą: dezorientacja, wysokie ciśnienie krwi, nadwrażliwość skóry i oczu na światło, wzmożone pragnienie, nieregularna praca serca, bóle kości i mięśni, wzmożone oddawanie moczu, metaliczny smak lub suchość w ustach.
Gdzie jest najwięcej wapnia?
Wapnia najwięcej jest w mleku i przetworach mlecznych (jogurt, maślanka, kefir, ser biały, ser żółty). Sporo wapnia jest też w jajkach, rybach o jadalnym szkielecie, jarmużu, brokułach, migdałach, orzechach, ziarnach sezamowych, figach suszonych, soi, fasoli, grochu.
Ważne! O wiele lepiej przyswajalny jest wapń pochodzenia zwierzęcego niż roślinnego. Na lepszą przyswajalność tego pierwiastka ma też wpływ witamina D3. Natomiast szczawiany i fityniany ograniczają wchłanianie tego pierwiastka.
Pamiętaj! Nadmierne spożycie mięsa, stosowanie zbyt dużych ilości soli kuchennej czy picie kawy wpływa na nadmierną
utratą wapnia z organizmu.
Przeczytaj, co jeszcze ułatwia przyswajanie wapnia: Jesteś w ciąży? Jedz jabłka!
Wróć do talerza