

Dieta w ciąży
19 kwietnia 2013
Tych produktów w diecie ciężarnej nie może zabraknąć. Dzięki nim rozwijające się w brzuszku dziecko będzie zdrowo rosło.

1
z
6
1. Warzywa
Zwłaszcza te, w których możesz znaleźć mnóstwo kwasu foliowego, a więc brokuły, szpinak i inne zielone warzywa liściaste.

2
z
6
2. Pieczywo
Ale głównie to pełnoziarniste. Właśnie dzięki niemu będziesz miała siły do noszenia powiększającego się stale brzuszka i unikniesz zaparć, które mogą dokuczać zwłaszcza pod koniec ciąży.

3
z
6
3. Mięso
Najlepiej, by było chude. Mięso to źródło cennego białka, a także tak potrzebnego wam teraz żelaza. Nie zapominaj również o urozmaicaniu diety rybami.

4
z
6
4. Olej
Tłuszcze mają ogromny wpływ na rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego dziecka. Poza tym tylko w ich obecności jest możliwe przyswojenie przez ciebie witamin A, E, D i K.

5
z
6
5. Nabiał
A więc mleko, kefiry, jogurty, sery. Produkty te zawierają mnóstwo wapnia, a zapotrzebowanie na niego rośnie w ciąży aż dwukrotnie.

6
z
6
6. Owoce
Nieocenione źródło witamin i minerałów. Polecamy te z dużą zawartością witaminy C (np. owoce cytrusowe), która wzmacnia odporność, ułatwia wchłanianie żelaza i jest niezbędna do prawidłowego rozwoju kości.
Polecamy
Porady