
Kiedy w twojej ciążowej diecie zabraknie mu np. wapnia, dziecko zacznie czerpać z twoich zasobów, co w krótkim czasie odbije się na stanie twoich zębów czy włosów. Jak zatem układać dietę w ciąży, aby wartościowych składników wystarczyło dla was obojga? Poznaj zasady.
Zdrowa dieta w ciąży – pierwszy trymestr
Rozwój płodu
Pierwszy trymestr to dla dziecka czas najbardziej intensywnych zmian i tworzenia się zaczątków wszystkich organów. Mniej więcej w 13. tygodniu ciąży płód waży ono ok. 40–60 gramów i ma 8–11 cm długości.
Czego teraz potrzeba dziecku?
Przede wszystkim dużo pełnowartościowego białka (a dokładniej mówiąc zawartych w nim różnorodnych aminokwasów), tłuszczów (szczególnie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6) oraz kwasu foliowego, jego soli i innych witamin z grupy B niezbędnych do budowy komórek nerwowych i cukrów jako źródła energii.
Co jeść w pierwszym trymestrze ciąży?
Twoja ciążowa dieta powinna teraz zawierać białko (zarówno roślinne, jak i zwierzęce), zielone warzywa liściaste bogate w kwas foliowy, tłuste ryby morskie (mają witaminę D, jod, fosfor, kwasy tłuszczowe). Owoce oraz warzywa jedz do woli. To źródło wielu cennych składników mineralnych, m.in. fluoru, selenu, magnezu, miedzi. Warto jednak pamiętać, że nie wszystko jest dozwolone. Eksperci, wypowiadający się o diecie w ciąży radzą, aby od samego początku ciąży unikać surowego mięsa i nie próbować nowych, nieznanych do tej pory dań.
Zdrowa dieta w ciąży – drugi trymestr
Rozwój płodu
Drugi trymestr to czas ogromnego wzrostu dziecka. W 26. tygodniu ciąży płód ma ok. 30–33 cm długości i waży już 600–900 g.
Czego teraz potrzeba dziecku?
Do tworzenia krwi wykorzystuje teraz więcej żelaza, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Zaś do budowy nowych komórek nerwowych, tkanek, mięśni i kości – dużo różnorodnego białka, wapnia, wody, jodu, kwasów tłuszczowych, a także cynku.
Co jeść w drugim trymestrze?
Bardziej wartościowe, a nie bardziej kaloryczne posiłki. Zapotrzebowanie energetyczne podczas całej ciąży rośnie jedynie o 300 kcal – to tyle, co dodatkowa kanapka dziennie. Jedz jajka (zawierają żelazo), chude mięso (ma cynk), tłuste ryby morskie (jak najmniej przetworzone, czyli świeże, a nie mrożone czy z puszki), kasze, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo, zielone i strączkowe warzywa, pestki z dyni i słonecznika, suszone morele, śliwki. Do sałatek dodawaj olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Zamiast słodkiego mleka możesz pić jogurt lub kefir. Jedz żółty ser – ma więcej wapnia niż twaróg, dużo wapnia jest też w orzechach. Przez całą ciążę pij codziennie dwa, trzy litry niegazowanej wody (zawierającej magnez), ale nie popijaj jedzenia! Picie wody w ciąży jest konieczne nie tylko dla zdrowia mamy i dziecka, lecz także dla twojego dobrego samopoczucia.