Makaron ryżowy z warzywami to propozycja na lekkie ale sycące danie. Liście nori użyte w tym przepisie to bogactwo kwasów omega 3 , a olej sezamowy obniża ciśnienie tętnicze. Dlaczego warto jeść nori? Liście nori to japońska nazwa określająca różne gatunki jadalnych wodorostów, np. algi morskie. Liście nori zawierają dużo białka, witaminy, zwłaszcza A i B1, błonnik , oraz minerały, takie jak żelazo , cynk i wapń. Dlaczego olej lniany jest taki zdrowy? Olej lniany zimno tłoczony nieoczyszczony zawiera rekordową ilość kwasów omega-3 . W 1 litrze oleju ponad 50% stanowią kwasy omega-3. Jak podają niektóre badania olej lniany zawiera dwa razy więcej kwasów omega-3 niż olej z wątroby rekina! Zobacz, jak przygotować makaron z warzywami: Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.
Nie masz pomysłu na szybką sałatkę? Monika Mrozowska specjalnie dla Was przygotowuje ekspresową sałatkę z awokado, liści nori i zielonego ogórka, a całość polana zdrowym olejem lnianym.
Dlaczego kobiety w ciąży powinny spożywać kwasy omega-3?
Kwasy omega-3 mają szczególny wpływ na rozwój płodu dziecka, dlatego kobiety w ciąży szczególnie powinny zadbać o dietę bogatą w kwasy omega-3.
Kwasy tłuszczowe odgrywają ogromną rolę w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, zwłaszcza mózgu i narządu wzroku. Dodatkowo korzystnie wpływają na układ krążenia i serce.
W jakich produktach możemy znaleźć kwasy omega-3?
Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się w rybach, skorupiakach, tofu, migdałach, orzechach włoskich, jak również w niektórych olejach roślinnych, takich jak olej lniany, arachidowy i rzepakowy. Większość z nas spożywa ich zdecydowanie za mało.
Liście nori są również bogatym źródłem kwasów omega-3, białka, witamin i minerałów, ponieważ nie są poddawane obróbce termicznej, tylko suszone na słońcu.
Jakie wartości odżywcze ma awokado?
Awokado jest bogate w kwasy omega-3, kwas foliowy, który pomaga rozwijać mózg płodu i inne narządy. Dodatkowo jest źródłem potasu, witamin C, E, A, witamin z grupy B, likopenu, luteiny i zeaksantyny. To owoc, który w połączeniu z innymi cennymi produktami powoduje lepszą ich przyswajalność, dlatego warto dodawać awokado do sałatek i innych potraw.
Zobacz, jak przygotować sałatkę z nori i awokado:
Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.