
Nie od dziś mówi się, że zdrowe odżywianie to medycyna przyszłości. Od tego, co jemy, zależy nasze zdrowie, samopoczucie, wygląd skóry, jakość włosów. A jeśli jesteś w odmiennym stanie - z korzyści wynikających ze zdrowego jedzenia czerpie siłę również twoje dziecko. Zachęcając do zdrowego ożywiania w ciąży, przypominamy, czego nie powinno zawierać menu przyszłej mamy przez kilka najbliższych miesięcy.
Zakazane w ciąży
Choć niektóre z tych produktów zaliczają się do normalnego zdrowego jedzenia, w ciąży mogą przyczynić się do kłopotów.
- Wątróbka
Choć uchodzi za zdrowe danie, w ciąży nie powinno się jej jeść. Nie tylko ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Wątróbka jest źródłem witaminy A, i choć powinnaś teraz dbać, by nie zabrakło ci witamin, w przypadku tej nadmierne ilości nie są wskazane w ciąży, ponieważ mogą zaburzać rozwój dziecka.
- Fast-food
W produktach tego typu występują duże ilości niekorzystnych składników, np. tłuszczu czy soli. Jako przyszła mama powinnaś stać się zwolenniczką slow foodu, czyli jedzenia, które przyrządzane jest zgodnie z tradycjami, ze zdrowych, sprawdzonych produków.
- Sery pleśniowe
Na cenzurowanym są te, które wyprodukowano z niepasteryzowanego mleka, ich jedzenie niesie ze sobą ryzyko zarażenia się groźną dla dziecka listeriozą. Na opakowaniu sera szukaj informacji, z jakiego mleka go wyprodukowano.
- Surowe jajka
Jedzenie ich wiąże się z ryzykiem zarażenia się salmonellą. Przed ugotowaniem umyj jajka w ciepłej wodzie.
- Owoce morza (frutti di mare) i surowych ryb (tatar, sushi)
Bywają zakażone groźnymi bakteriami lub pasożytami. Natomiast ryby gotowane i duszone są bardzo ważnym składnikiem diety przyszłej mamy. Obfitują w zdrowe tłuszcze, które niezbędne są m.in. do prawidłowego rozwoju mózgu. Kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają m.in. na inteligencję dziecka.
- Surowe lub niedogotowane mięso
Zjedzenie tatara czy krwistego befsztyku w ciąży wiąże się z ryzykiem zakażenia pokarmowego, np. toksoplazmozą, która może mieć poważne skutki dla dziecka (uszkodzenie mózgu, ślepota).
- Słodziki
Chociaż nie wykazano ich szkodliwego działania na płód, lepiej je wyeliminować, ponieważ nie zawierają żadnej wartości odżywczej.
- Orzeszki ziemne
Zwiększają ryzyko wystąpienia alergii u dziecka, ponadto znajduje się w nich aflatoksyna, mogąca uszkadzać płód.
- Alkohol
Nawet jeśli wypijesz symbolicznego drinka, możesz zaszkodzić dziecku, alkohol przenika bowiem przez barierę łożyskową i wnika do krwiobiegu dziecka. Skutkiem tego może być płodowy zespół alkoholowy (FAS) objawiający się opóźnieniem rozwoju, niską masą urodzeniową, nieprawidłowym rozwojem mózgu i serca.
Rozwiąż test: Jak dbać o zdrowie w ciąży
Limitowane w ciąży
Postaw na produkty wysokiej jakości, dzięki nim twój organizm lepiej zniesie twój odmienny stan. Przez 9 miesięcy możesz znaleźć się w sytuacji, kiedy nie masz większego wpływu na to, co jesz. Jeśli od czasu do czasu w twoim menu pojawi się coś mniej zdrowego, nic się nie powstanie. Staraj się jednak, by takie sytuacje zdarzały się naprawdę rzadko. Zobacz, jakie produkty powinnaś jadać jedynie okazjonalnie.
- Napoje gazowane
Oprócz kofeiny i fosforanów zawierają dwutlenek węgla, sztuczne barwniki i konserwanty, podrażniające przewód pokarmowy. Dostarczają także dużych ilości cukrów prostych, na które ciężarna powinna uważać. Ich nadmiar, podobnie jak tłuszczu, może spowodować nadmierny przyrost masy ciała w ciąży.