Monika Mrozowska jest miłośniczką gotowania potraw szybko i zdrowo. Tak właśnie przyrządzisz pastę, której głównymi składnikami są boczniaki oraz tofu. Jakie właściwości ma boczniak? Boczniaki to jadalne grzyby uprawne. Są one bogatym źródłem łatwo przyswajalnych substancji mineralnych. W odróżnieniu od leśnych grzybów są bogate w witaminy i sole mineralne. Zawierają potas, wapń , sód, żelazo, magnez, witaminy z grupy B , witaminę C. Jakie wartości odżywcze ma tofu? Tofu to źródło pełnowartościowego białka , roślinnych tłuszczów nienasyconych i fosforu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, żelaza i witamin: E oraz z grupy B. Zobacz, jak szybko zrobić pastę z boczniaka. Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.
Dieta w ciąży
28 maja 2014
Zobacz, jak Monika Mrozowska przyrządzić zupę z bobem i szpinakiem – to idealna propozycja dania dla przyszłych mam.
Ten posiłek aż kipi od kwasu foliowego, dzięki zawartości wielu zielonych warzyw takich jak: szpinak, zielony por, pietruszka, bób.
Jakie wartości odżywcze ma bób?
Bób jest bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego! Czy wiesz, że 100 g surowego bobu pokrywa aż 106% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę? Stąd zaleca się spożywanie bobu kobietom w ciąży.
Jakie wartości odżywcze ma szpinak?
Szpinak zawiera przede wszystkim duże ilości potasu i żelaza, a także kwas foliowy oraz witaminy: E, K, B1, B2, B3, B5, B6, H i C. To również dobre źródło przeciwutleniaczy: beta-karotenu i luteiny.
Zobacz, jak przyrządzić zieloną zupę ze szpinaku i bobu.
Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.
Polecamy
Porady