Monika Mrozowska jest miłośniczką gotowania potraw szybko i zdrowo. Tak właśnie przyrządzisz pastę, której głównymi składnikami są boczniaki oraz tofu. Jakie właściwości ma boczniak? Boczniaki to jadalne grzyby uprawne. Są one bogatym źródłem łatwo przyswajalnych substancji mineralnych. W odróżnieniu od leśnych grzybów są bogate w witaminy i sole mineralne. Zawierają potas, wapń , sód, żelazo, magnez, witaminy z grupy B , witaminę C. Jakie wartości odżywcze ma tofu? Tofu to źródło pełnowartościowego białka , roślinnych tłuszczów nienasyconych i fosforu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, żelaza i witamin: E oraz z grupy B. Zobacz, jak szybko zrobić pastę z boczniaka. Kliknij w obrazek, by wydrukować przepis.
Dieta w ciąży
27 maja 2014
Taka zupa to idealne, naturalne źródło kwasu foliowego, którego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy.
Dużą zawartość kwasu foliowego w tej potrawie zapewniają rośliny strączkowe. Do tej zupy Monika Mrozowska dodaje aż 3 rodzaje soczewicy.
Jakie wartości odżywcze ma soczewica?
Soczewica - jedna z najzdrowszych roślin strączkowych!
Zawiera ona dużo białka, jest więc szczególnie ważna w diecie przyszłych mam, które są wegetariankami. Soczewica to również źródło: kwasu foliowego, skrobi, wapnia, fosforu oraz żelaza. Ma bardzo niski indeks glikemiczny.
Sprawdź też, co powinna jeść wegetarianka w ciąży.
Zobacz, jak przyrządzić zupę z soczewicą.
Polecamy
Porady