Kwasy mądrości
Nowe badania potwierdzają, iż dieta bogata w kwasy tłuszczowe pomaga w rozwoju i funkcjonowaniu mózgu.
Nowe badania potwierdzają, iż dieta bogata w kwasy tłuszczowe pomaga w rozwoju i funkcjonowaniu mózgu.
Zależy Ci, by Twoje dziecko było bystre i dobrze się rozwijało? Przeczytaj o najnowszych odkryciach naukowych na temat wpływu kwasów tłuszczowych na mózg i układ nerwowy.
Po rozum do... tłuszczów
Spożywane przez nas tłuszcze są mieszaniną kwasów tłuszczowych z trzech grup: nasyconych, jednonienasyconych i wielonienasyconych. Te ostatnie są dla mózgu najistotniejsze: odpowiadają za działanie jego błon komórkowych i kształtowanie synaps, czyli połączeń nerwowych, za tzw. mielinizację mózgu (która decyduje o tym, że informacje są przekazywane sprawnie), wpływają na rozwój i dojrzewanie najważniejszych struktur mózgowych. Ich odpowiednia ilość w diecie pomaga dziecku zapamiętywać, logicznie myśleć, poprawia zdolności językowe. Wpływają one też na ostrość widzenia, chronią przed alergią i są nośnikiem witamin.
Wśród tych dobroczynnych kwasów wyróżniamy dwa, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć: linolowy (z grupy omega-6) i alfalinolenowy (z grupy omega-3). Oba muszą być dostarczane w pożywieniu. Źródło kwasów omega-6 to oleje roślinne, orzechy, margaryna miękka. Omega-3, i wśród nich najważniejszy dla mózgu DHA, występują w tłustych rybach morskich (sardynki, śledź, łosoś, halibut, tuńczyk, makrela).
Prowadzone w ostatnich latach w polskich ośrodkach naukowych badania pokazały, że jemy tych produktów za mało!
Ważne od chwili poczęcia
Układ nerwowy dziecka kształtuje się od trzeciego tygodnia po zapłodnieniu. Proces ten trwa dalej po narodzinach, do końca drugiego roku. Potem kwasy tłuszczowe nadal są potrzebne, by mózg dobrze funkcjonował i wykorzystywał maksimum swych możliwości. Dlatego:
Dbaj o dietę w ciąży. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają zasadniczy wpływ na rozwój centralnego układu nerwowego u...