
Problem anemii u przyszłych mam nie należy do rzadkości. Wynika on przede wszystkim z niedoboru żelaza w organizmie, ale może to powstać na skutek niedoboru kwasu foliowego lub witaminy B12. Trzeba je uzupełniać, by ciąża mogła rozwijać się prawidłowo. Jak objawia się anemia w ciąży i jak ją leczyć? Sprawdź!
Jakie są objawy anemii w ciąży?
Im dłużej ciężarna cierpi z powodu niedokrwistości, tym dotkliwsze są tego objawy. Na początku pojawiają się:
- bóle głowy,
- zawroty głowy,
- pogorszenie koncentracji,
- kłopoty z pamięcią,
- ogólne osłabienie organizmu,
- szybkie męczenie się,
- łamliwość paznokci,
- wypadanie włosów.
Z czasem, jeżeli anemia nie jest rozpoznana i leczona, do powyższych oznak dochodzą:
- zaburzenia czucia,
- zaburzenia widzenia,
- drętwienie kończyn,
- blada cera,
- przyspieszone bicie serca
- bóle brzucha,
- duszności,
- niedociśnienie.
Objawy świadczące o anemii są wyraźne i charakterystyczne. Dolegliwość ta nie tylko powoduje różne uciążliwości dla ciężarnej i utrudnia normalne funkcjonowanie, lecz także może zagrażać rozwijającemu się płodowi, dlatego nie można jej bagatelizować. Im szybciej zostanie zdiagnozowana, tym mniej szkód przyniesie przyszłej mamie i jej nienarodzonemu dziecku.
Czym grozi anemia u ciężarnych?
Ciężka, zaawansowana anemia może znacznie zagrażać ciąży. W zależności od trymestru, może powodować:
- problemy z zagnieżdżeniem się płodu, powstanie wad rozwojowych, poronienie (w pierwszym trymestrze);
- zaburzenia wzrostu rozwijającego się płodu (w drugim trymestrze);
- przedwczesny poród (w trzecim trymestrze).
Diagnostyka anemii w ciąży
Aby wykryć niedokrwistość, lekarz zleca wykonanie morfologii krwi. Jest to jedno z częstszych badań ciążowych, powinno się je robić co 4-6 tygodni, choćby ze względu na fakt, że anemia może się pojawić na każdym etapie ciąży. Lekarz ją rozpoznaje, jeśli wyniki badań morfologicznych wskazują na:
- niski poziom hemoglobiny,
- niski poziom hematokrytu,
- nieprawidłową objętość czerwonych krwinek (MCV)
Leczenie niedokrwistości w ciąży
W większości przypadków lekkiej anemii wystarczające jest przyjmowanie przez ciężarną preparatów żelaza w dawce 120 mg na dzień. Ważne jest jednak to, by zażywać żelazo w ciąży na kilkadziesiąt minut przed posiłkiem, żeby mogło jak najlepiej się wchłaniać. Przy bardziej nasilonej anemii konieczne jest podanie żelaza dożylnie, dzięki czemu szybciej i w większej dawce trafi ono od razu do organizmu. W wyjątkowych sytuacjach, np. na skutek znacznej utraty krwi po odklejeniu się łożyska, ciężarna musi być poddana zabiegowi transfuzji krwi. Na szczęście tego typu przypadki zdarzają się bardzo rzadko.
Dieta zapobiegająca anemii
Oczywiście lepiej jest zapobiegać niż leczyć, zwłaszcza w ciąży, dlatego bardzo istotne jest to, co ciężarna spożywa na co dzień. W diecie przyszłej mamy powinno znajdować się dużo produktów bogatych w żelazo i kwas foliowy. Są to:
- pieczywo pełnoziarniste,
- zielone i czerwone warzywa (brokuły, fasola, groszek zielony, papryka, pomidor),
- owoce (cytrusy, maliny, truskawki, jagody, porzeczki),
- ryby,
- owoce morza,
- jaja (zwłaszcza żółtka),
- czerwone mięso (wołowina, wieprzowina, jagnięcina, cielęcina).
Zobacz też: