Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
makowiec w ciąży
Adobe Stock
Zdrowie w ciąży

Czy w ciąży można jeść makowiec i inne potrawy zawierające mak?

Obawy związane z jedzeniem maku w ciąży zwykle dotyczą jego właściwości narkotycznych. Wyjaśniamy, czy można bez ryzyka jeść makowiec w ciąży oraz inne wypieki i dania, które zawierają mak. 

Makowiec w ciąży nie jest zakazany – to dobra wiadomość dla wszystkich miłośników ciast z makiem. Nasiona maku dodawane do żywności są bezpieczne dla kobiet w ciąży i mam karmiących piersią. Należy jednak jadać je z umiarem i dbać, aby potrawy z makiem były odpowiedniej jakości. Nadmiar maku w diecie ciężarnej może niekorzystnie wpływać na jej zdrowie.

Czy w ciąży można jeść majonez i sernik na zimno?

Makowiec w ciąży – dlaczego nie można jeść go zbyt dużo?

Mak jest rośliną oleistą i przez to wysokokaloryczną. W kuchni wchodzi często w skład masy makowej, w której występuje razem miodem, orzechami i bakaliami. Takie połączenie to prawdziwa bomba kaloryczna i główny powód, dla którego kobieta w ciąży nie powinna objadać się makowcem oraz innymi wypiekami i potrawami z dodatkiem masy makowej.

Szczególnie należy uważać na gotowe masy makowe, które zawierają dużo dodatkowych niezdrowych składników (np. nadmiar cukru, syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczny miód, mąkę). Jeśli kobieta w ciąży ma ochotę na makowiec lub kutię, najlepiej przyrządzić je z masą makową zrobioną w domu. Do jej przygotowania potrzebny jest jedynie mak, miód, bakalie i orzechy. Mak przed zmieleniem powinien być ugotowany w wodzie lub mleku, a następnie odsączony. Warto kupować mak ekologiczny, który nie zawiera pestycydów.

 

Warto wiedzieć: mak może powodować alergię. Uczulenie na mak może iść w parze z alergią na orzechy laskowe, sezam, żyto, grykę i kiwi. 

Działanie narkotyczne maku a ciąża

Wątpliwości dotyczące jedzenia maku podczas ciąży mają związek z jego działaniem narkotycznym, nasennym, uspokajającym. Znaczenie w tym wypadku ma jednak rodzaj maku. Właściwości narkotyczne ma mak lekarski, który jest wykorzystywany do produkcji opium. To z niego produkuje się składniki leków: m.in. morfinę, kodeinę, papawerynę. Do celów kulinarnych w Polsce wykorzystuje się mak o małej zawartości alkaloidów narkotycznych. Najczęściej jest to mak niebieski (tzw. europejski) lub droższy od niego mak biały (nazywany indiańskim), popularny również w kuchni na Bliskim Wschodzie. Mak biały jest delikatniejszy i słodszy od niebieskiego. W Polsce znaleźć go można w przyrządzonych według tradycyjnej receptury poznańskich rogalach marcińskich, a także w daniach wigilijnych, kutii czy kluskach z makiem. Oba rodzaje maku uznawane są za niskomorfinowe. 

Zdarzają się jednak zanieczyszczone partie maku spożywczego (niebieskiego lub białego), które zawierają więcej alkaloidów narkotycznych. To kolejny powód, aby potrawy z makiem w ciąży jadać w małych ilościach. 

W USA w ostatnich tygodniach ciąży zaleca się rezygnację z dań zawierających mak. W niektórych stanach po porodzie kobiety rutynowo poddawane są testom na obecność narkotyków. Zdarzały się pozytywne wyniki testów, których przyczyną była obecność maku w diecie ciężarnej (nawet w ilości, która nie wpływa niekorzystnie na przebieg ciąży).
 

Potrawy, w których wykorzystuje się mak:

  • tradycyjne dania na Boże Narodzenie – makowiec, kutia, kluski z makiem,
  • wypieki wielkanocne, np. mazurki
  • słynne rogale marcińskie (do masy dodaje się biały mak),
  • muesli (jako dodatek)
  • pieczywo (posypuje się nim chleb, bułki, rogale, precle),
  • niektóre orientalne przyprawy, np. curry.

Mak w ciąży – czy jest zdrowy?

Mak jedzony w umiarkowanych ilościach jest elementem zdrowej diety. Nasiona maku zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych takich jak:

  • wapń (łyżka maku ma tyle wapnia co 100 ml mleka) 
  • magnez
  • potas
  • żelazo
  • błonnik
  • białko roślinne
  • kwasy tłuszczowe
  • witaminy z grupy B


Zobacz też:

dieta w ciąży
Adobe Stock
O ciąży
Zdrowa dieta w ciąży: ginekolog radzi, co jeść, a czego unikać [WIDEO]
Zdrowa dieta w ciąży to taka, która jest odpowiednio skomponowana i bogata w kwas foliowy. Na talerzu ciężarnej powinny królować warzywa. Przyszła mama nie powinna natomiast przejadać się i spożywać dużej ilość cukru. Ginekolog, dr Tadeusz Oleszczuk tłumaczy ważne zasady odżywiania w ciąży.

Zdrowa dieta w ciąży wpływa na zdrowie dziecka, co dla przyszłej mamy jest najistotniejsze. Dlatego będąc w ciąży, bardziej zwracamy uwagę na to, co ląduje na naszych talerzach. Ginekolog, dr n. med. Tadeusz Oleszczuk, wyjaśnia, co należy jeść w ciąży, a czego unikać. Spis treści:   Jak wygląda zdrowa dieta w ciąży? Zasady odżywiania w ciąży Co jeść w ciąży, żeby nie przytyć? Jak wygląda zdrowa dieta w ciąży?               Dawno minęły czasy, gdy mówiło się, że kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje. Dzisiaj dietetycy i lekarze są zgodni: przyszła mama może przytyć 11-16 kg. W ciąży jeść należy nieco więcej, owszem, ale tylko od drugiego trymestru. Nie można się przejadać. Nadmierne tycie mamy powoduje też zbytnie przybieranie na wadze dziecka. Ważne jest natomiast, żeby dieta była bogata w kwas foliowy . Wystarczająca ilość kwasu foliowego pozwala uniknąć wielu problemów zdrowotnych u maleństwa.                 Zasady odżywiania w ciąży               Dr Oleszczuk tłumaczy, że przyszła mama powinna jeść jak najwięcej różnych warzyw . Talerz ciężarnej musi być kolorowy. W diecie nie są najważniejsze tłuszcze, mięso czy nabiał. Najwięcej ważnych składników mają właśnie warzywa. Pełnią one ważne funkcje, np.:               poprawiają perystaltykę jelit, dostarczają mnóstwa ważnych składników dziecku, są niskokaloryczne.               Przyszła mama, nawet jeśli spożywa duże ilości...

Ciąża, dieta w ciąży, surowe jajka w ciąży, sernik w ciąży, odżywianie w ciąży, lody w ciąży
Fotolia
Zdrowie w ciąży
Czy w ciąży można jeść majonez i sernik na zimno?
Jedzenie majonezu w ciąży niesie ze sobą ryzyko dla zdrowia. Chodzi o zatrucie pokarmowe, którego przyczyną mogą być zawarte w nim skażone jaja. Ryzyko to jednak jest różne w zależności od tego, skąd jaja pochodzą. Ten sam problem dotyczy wszystkich produktów, które wykonuje się z jaj niepoddawanych obróbce termicznej.

Sam majonez w ciąży nie jest groźny, ale takim się staje, jeśli wykonany zostanie ze skażonych jaj. Niektóre pyszne domowe potrawy i desery też zawierają surowe jajka. A to powód, dla którego kobieta w ciąży powinna się dobrze zastanowić przed ich zjedzeniem. Surowe jajka zawiera np.: wspominany już majonez, ale też sernik na zimno, tiramisu i niektóre kremy cukiernicze. Majonez w ciąży– jakie ryzyko? Dr hab. Małgorzata Drywień z Katedry Żywienia Człowieka SGGW tłumaczy, że jajka zawierają wiele cennych substancji odżywczych, ale jedzenie ich na surowo może nieść ze sobą pewne ryzyko. Przede wszystkim wiąże się ono z groźną dla zdrowia bakterią, Salmonellą , która powoduje zatrucie pokarmowe . To, czy do niego dojdzie, zależy m.in. od warunków, w jakich została przyrządzona potrawa zawierająca jajka, od jakiego producenta jaja pochodzą i jak były przechowywane. Dotyczy to także majonezu. Majonez robi się m.in. z surowych jaj. Ryzyko związane z jedzeniem majonezu w ciąży w dużej mierze zależy od tego, kto ten majonez wyprodukował. Jeśli jest on dziełem znanego, renomowanego producenta, ryzyko zatrucia spada, bo wykonuje się go w kontrolowanych warunkach, a same jaja pochodzą z kontrolowanych ferm i są badane. Znacznie większe ryzyko niesie ze sobą jedzenie domowej roboty majonezu, który wykonany został z jaj kupionych poza sklepem spożywczym. „Sklepowe” jaja przechodzą kontrole i ryzyko, że są skażone, jest znacznie mniejsze niż w przypadku jaj kupowanych na targu lub niewiadomego pochodzenia. Czy warto jeść majonez w ciąży? Majonez trudno uznać za szczególnie wartościowy produkt. Jest wysokokaloryczny i bardzo tłusty. Odmawiając sobie majonezu w ciąży nie pozbawisz organizmu niczego, czego nie da się mu dostarczyć wraz ze zdrową dietą. Domowy majonez z pewnością jest zdrowszy od tego „kupnego”, jeśli...

mak dla dzieci
Adobe Stock
Żywienie
Czy dzieci mogą jeść mak? Od kiedy go podawać? I co z jego działaniem narkotycznym?
Czy małe dziecko może zjeść makowiec, od którego miesiąca podawać dziecku mak – to nie są pytania przewrażliwionych rodziców, tylko mądre, uzasadnione wątpliwości. Jeśli w twoim domu przy wigilijnym stole znów pojawi się ten temat, dostarczamy porcję wiedzy. Niemowlęta i młodsze dzieci nie powinny jadać potraw zawierających mak. Wyjaśniamy, kiedy można zacząć go podawać i czego należy być świadomym.

Mak jest pyszny, wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez bułki z makiem, a świąt bez makowca, kutii czy klusek z makiem. Ale maku nie można podawać małym dzieciom. Czy chodzi o jego właściwości narkotyczne, czy może o coś więcej? Wyjaśniamy, od kiedy małe dziecko może jeść mak i jak należy go wprowadzać do jego diety.  Właściwości maku Mak ma pyszny orzechowy smak, więc ma wielu miłośników. Choć dostępny w sprzedaży do celów spożywczych mak biały i niebieski uchodzi za produkt bezpieczny, może zawierać również alkaloidy narkotyczne. Ma ich bardzo mało, ale niektóre partie mogą być nimi bardziej zanieczyszczone. W USA zdarzały się przypadki pozytywnego testu narkotykowego po zjedzeniu pieczywa z makiem (tam testy na obecność narkotyków przeprowadza się rutynowo u kobiet przed porodem). Oczywiście taka ilość maku, jaka jest dostępna w produktach spożywczych jedzonych z umiarem, nie powoduje halucynacji, ani w inny podobny sposób nie wpływa na organizm osoby dorosłej. Należy jednak mieć świadomość, że nasiona maku mogą zawierać mniej lub więcej np. morfiny czy kodeiny, które są substancjami psychoaktywnymi.  Z tego powodu zaleca się ograniczenie maku w ciąży i nie poleca się go małym dzieciom. Warto również wiedzieć, że poza ryzykiem wystąpienia substancji narkotycznych mak jest także ciężkostrawny i alergizujący. Może również wchodzić w interakcję z lekami np. na nadciśnienie. Ale mak ma również wiele korzystnych właściwości, jest między innymi cennym źródłem minerałów, np. wapnia. Zawiera również magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan, fosfor oraz witaminy A, D i E.  Jak mak działa na dzieci? W medycynie ludowej mak słynął ze swojego działania uspokajającego i nasennego. Dawno temu, gdy nie było jeszcze smoczków, podawano niemowlętom do ssania mak zawinięty w płócienną szmatkę. Podobno dzieci...

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
1000 zł na wakacje
Prawo i finanse
Bon 1000 zł na wakacje: od kiedy bon turystyczny 2023? Nowe informacje
Magdalena Drab
świadectwo z paskiem
Wychowanie
Czerwony pasek na świadectwie — od jakiej średniej? Wymagania i kryteria 2023
Joanna Biegaj
początek roku szkolnego 2023
Newsy
Będą dłuższe wakacje: początek roku szkolnego 2023/2024 został przesunięty
Magdalena Drab
5 dni opieki na dziecko
Prawo i finanse
5 dni opieki nad dzieckiem – czy urlop opiekuńczy 2023 jest płatny?
Joanna Biegaj
Życzenia na Dzień Ojca
Święta i uroczystości
Życzenia na Dzień Ojca 2023: od małego i dorosłego dziecka (krótkie, wzruszające, śmieszne)
Joanna Biegaj
ile dać na komunię
Święta i uroczystości
Ile dać na komunię w 2023: ile do koperty od gościa, dziadków, chrzestnej i chrzestnego?
Maria Nielsen
wniosek u urlop rodzicielski
Prawo i finanse
Wniosek o urlop rodzicielski 2023 – wzór do druku
Magdalena Drab
Cytaty na chrzest
Cytaty i przysłowia
Cytaty na chrzest: piękne sentencje i złote myśli z okazji chrzcin
Milena Oszczepalińska
gdzie nad morze z dzieckiem
Czas wolny
Gdzie nad morze z dzieckiem? TOP 10 sprawdzonych miejsc dla rodzin z maluchami
Ewa Janczak-Cwil
jak ubierać niemowlę na spacer wiosną
Pielęgnacja
Jak ubierać niemowlę wiosną: w kwietniu, w maju i przy 20 stopniach [LISTA UBRANEK]
Magdalena Drab
Szkarlatyna - co to oznacza
Zdrowie
Szkarlatyna u dzieci: co to za choroba? Przyczyny, objawy i leczenie płonicy
Beata Turska
larwy kleszczy
Edukacja
Larwy kleszczy – jak wygląda larwa kleszcza i czy jest niebezpieczna? [ZDJĘCIA]
Joanna Biegaj
czy można przykrywać wózek pieluchą
Pielęgnacja
Zakrywanie wózka pieluchą to nie sprytna ochrona przed słońcem. Dziecku grozi szpital!
Magdalena Drab
gęsty katar u dziecka
Zdrowie
Gęsty katar u dziecka – jak szybko się go pozbyć?
Ewa Janczak-Cwil
pas poporodowy
Połóg
Pas poporodowy: kiedy i ile godzin nosić pas brzuszny? [EFEKTY I OPINIE]
Agnieszka Majchrzak
latające kleszcze
Święta i uroczystości
Latające kleszcze – czy strzyżak sarni jest niebezpieczny?
Magdalena Drab
angielskie imiona
Imiona
Angielskie imiona żeńskie i męskie: popularne i ładne (+ ich polskie odpowiedniki)
Joanna Biegaj
uczulenie na słońce
Pielęgnacja
Uczulenie na słońce u dziecka: jak wygląda wysypka od słońca u dziecka? Leczenie, zapobieganie
Małgorzata Wódz