
Kwas foliowy w ciąży
Niewątpliwie gwiazda wśród witamin zalecanych przyszłej mamie. Z pierwszej wizyty u lekarza mama z pewnością wyjdzie z zaleceniem jego stosowania. Co więcej – zalecany jest kobietom planującym ciążę – wówczas należy przyjmować 0,4 mg kwasu foliowego przez około 4 miesięcy przed zajściem w ciążę. Profilaktycznie, każda kobieta w wieku umożliwiającym zajście w ciąże, powinna przyjmować tę witaminę.
Staraj się także jeść dużo produktów zawierających foliany – czyli naturalny kwas foliowy. A są to: pomarańcze, kapusta, brukselka, brokuły, szpinak, szparagi, rośliny strączkowe, soja, kalafior, pomidory. Staraj się (co jest możliwe!) jeść je surowe, ponieważ łatwo utracić foliany podczas gotowania.
Nie bój się przedawkowania! To bardzo bezpieczna witamina – jej nadmiar jest po prostu wydalany z organizmu wraz z moczem.
Dlaczego kwas foliowy jest ważny? Przede wszystkim zapobiega bardzo poważnym wadom cewy nerwowej (z niej rozwija się mózg i rdzeń kręgowy), takim jak: bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa, przepuklina mózgowa. Ponadto zapobiega poronieniom i wadom serca.
Jod
Bardzo ważny, a często niedoceniany pierwiastek (aż połowa kobiet nie przyjmuje jodu w ciąży!) zalecany przyszłym mamom. W postaci naturalnej możesz znaleźć jod w rybach morskich, owocach morza, szpinaku, soli jodowanej.
Dlaczego jod jest ważny? Ma ogromne znaczenie dla rozwijającego się mózgu, zapobiega zaburzeniom tarczycy u mamy.
Żelazo
Zaleca się przyjmowanie żelaza zwłaszcza w II i w III trymestrze ciąży. Uzupełnij swoją dietę w produkty zawierające żelazo: suszone owoce (w szczególności morele), orzechy nerkowca, migdały, pistacje, fasolę, brokuły, szpinak i wątróbkę. Produkty te łącz z warzywami zawierającymi witaminę C, która ułatwia wchłanianie żelaza.
Dlaczego żelazo jest ważne? Optymalna ilość żelaza w organizmie zapobiega anemii u mamy i maleństwa.
Magnez
Będąc w ciąży koniecznie – zwłaszcza jeśli jesteś narażona na sytuacje stresowe - włącz do swojej diety produkty bogate w magnez. Znajdziesz go w: kakao, pestkach dyni, kaszy gryczanej, ryżu, płatkach owsianych.
Dlaczego magnez jest ważny? Magnez aktywuje bardzo dużo enzymów, które odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego dziecka. Bierze udział w budowie kości i zębów. Zapobiega też częstym w ciąży drżeniom mięśniowym i bolesnym skurczom łydek.
Cynk
Innym ważnym składnikiem diety przyszłej mamy jest cynk, który w postaci naturalnej możesz znaleźć w kiełkach soi, kiełkach pszenicy, serach podpuszczkowych, wątróbce, fasoli i grochu.
Dlaczego cynk jest ważny? Cynk sprzyja przyrostowi masy ciała dziecka. Ma kluczowe znaczenie dla stabilności układu immunologicznego.
Z powodu dużego zapotrzebowania na witaminy oraz składniki mineralne u kobiety w ciąży mogą wystąpić niedobory niektórych składników odżywczych. Dlatego obok racjonalnego odżywiania warto swoją dietę uzupełniać preparatami wielowitaminowymi, przeznaczonymi specjalnie dla przyszłej mamy.

Martwisz się, że twoja dieta jest mało oryginalna, że powinnaś jeść niezwykłe produkty, aby lepiej troszczyć się o siebie i dziecko. To nieprawda. Można czuć się świetnie, przygotowując dania ze składników, które dobrze znasz. Wiele z nich zasługuje na modną nazwę „ superfood ”, bo to nic innego, tylko naturalne produkty bogate w cenne witaminy i minerały . Które z nich warto jeść w ciąży? Kasza jaglana Coraz bardziej ceniony rodzaj kaszy ze względu na obecny w niej krzem – zapewnia zdrowy wygląd paznokci, skóry, włosów, utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych. Ma dużo witamin z grupy B , lecytynę, magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Przyrządzony z niej kleik to jedna z naturalnych metod leczenie infekcji w ciąży , poleca się go jako lekarstwo na kaszel (łagodzi go i zmniejsza ilość śluzu). Płatki owsiane Najzdrowsze z płatków zbożowych, a owsianka to jedno z najlepszych dań na śniadanie. Zawiera białko i potrzebne w ciąży żelazo, kwas foliowy, magnez, potas i cynk. Jeśli uczula cię mleko krowie, z płatków przyrządzisz mleko owsiane (mocz je przez noc w wodzie, gotuj 20 minut i przecedź). Polecamy: Owsianka na śniadanie - przepis Siemię lniane Nasiona lnu zawierają cenne kwasy omega-3 , obfitują w witaminę E i regulujący trawienie błonnik (w ciąży jest szczególnie potrzebny). Możesz pić napar z siemienia, ale nasiona lnu są najsmaczniejsze lekko podprażone z odrobiną soli i roztarte w moździerzu. Brokuły Zawierają kwas foliowy, który zapobiega anemii, wadom cewy nerwowej , wpływa na wagę dziecka i chroni przed przedwczesnym porodem. Jego niedobory mogą objawiać się nadpobudliwością i kłopotami z zasypianiem. Kiszona kapusta Zawiera – podobnie jak niektóre jogurty – probiotyki, czyli dobre bakterie, które m.in. wzmacniają odporność i ułatwiają trawienie,...

Niedobory pewnych składników mineralnych podczas ciąży nie są widoczne. Dziecko rodzi się zdrowe, dostaje 10 punktów w skali Apgar . Jednak skutki niedoborów ujawniają się w 1. roku życia, a nawet później, często w życiu dorosłym. Jakie jest 5 najważniejszych suplementów – wyjaśnia prof. Tomasz Paszkowski, ginekolog, położnik, kierownik III Katedry i Kliniki Ginekologii Uniwersytetu Medycznego w Lublinie . Czy kobieta w ciąży musi przyjmować suplementy, czy wystarczy, jeśli odżywia się zdrowo? Cały czas trwa debata na ten temat: czy kobiety w ciąży powinny przyjmować suplementy diety, a jeśli tak, to które, jak długo i w jakiej ilości. Opinie są skrajne. Niektórzy eksperci twierdzą, że wystarczy odpowiednio się odżywiać. Zwykle nie jest to możliwe: kobieta we wczesnej ciąży często wymiotuje. Zresztą badania pokazują, że kobiety mają niedobory pewnych ważnych składników. Może mieć to wpływ nie tylko na przebieg ciąży, ale też na późniejsze lata życia dziecka. Skutki tych niedoborów w czasie ciąży mogą być już potem nie do odwrócenia. Jakich składników kobietom w ciąży najbardziej brakuje? W tej chwili wiemy o 5 składnikach, które wydają się kluczowe w rozwoju dziecka. To tzw. Big five: kwas foliowy, witamina D3, jod, kwasy DHA, żelazo. Do czego jest potrzebny kwas foliowy? Odpowiednia ilość kwasu foliowego jest niezbędna, by zapobiec wadom cewy nerwowej, ale nie tylko. Jest on też niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu, rozwoju intelektualnego dziecka. Najważniejsze jest to, by kobieta zaczęła przyjmować kwas foliowy przygotowując się do ciąży: najlepiej już pół roku wcześniej. Niestety, z badań wynika, że co 2. kobieta albo w ogóle nie przyjmuje kwasu foliowego, albo nie taką dawkę, jaka jest konieczna. Dlaczego dla dziecka jest ważne, by kobieta w ciąży przyjmowała kwasy DHA? Dzięki kwasom DHA zmniejsza się ryzyko porodu...

Nigdy przedtem nie byłaś tak odpowiedzialna za innego człowieka, jak teraz, kiedy jesteś w ciąży . To dzięki tobie twój maluszek rozwija się, rośnie… To ty dostarczasz mu składników do budowy kości, tkanek oraz komórek. Dlatego, patrząc na talerz, zamiast brukselki zobacz żelazo, a zamiast truskawek – witaminę C. Pewnie już wiesz, że w ciąży nie powinnaś jeść za dwoje, tylko dla dwojga. Co to oznacza? Mniej więcej to, że nie musisz zjadać dwa razy więcej – dopiero w drugim i trzecim trymestrze potrzebujesz o 300–500 kcal więcej niż przed ciążą. To kotlet z chudego mięsa , jarzynka i owoce, nie zaś pięć porcji lodów! Koniecznie postaw na jakość, a nie ilość. Tym bardziej że zapotrzebowanie na niektóre cenne składniki diety, witaminy i minerały, rośnie aż o połowę! Czy dobra dieta jest w stanie dostarczyć ich wszystkich? A jeśli nie, to może warto sięgnąć po gotowe preparaty witaminowo-mineralne? Uwaga, nie zawsze są one potrzebne. Ale rzeczywiście, bywają konieczne – szczególnie gdy dokuczają ci ciążowe dolegliwości. Gdy jesteś całkowicie zdrowa… Jeśli nie przestrzegasz żadnej diety (np. antyalergicznej albo wegetariańskiej), jesz codziennie pięć urozmaiconych posiłków, dużo owoców i warzyw, a oprócz tego chude mięso, ryby, nabiał oraz kasze, czyli odżywiasz się dokładnie tak, jak zalecają lekarze, nie musisz w czasie ciąży brać preparatów witaminowo-mineralnych . Wszystkie niezbędne cenne składniki przekazujesz dziecku w tym, co jesz (wyjątkiem jest kwas foliowy: patrz ramka obok). Jeżeli jednak nie masz pewności, czy twój jadłospis jest idealny, i bierzesz gotowe preparaty, to pamiętaj, że wciąż są one jedynie dodatkiem do diety – organizm dużo łatwiej przyswaja witaminy z warzyw i owoców. Gdy jesteś na diecie eliminacyjnej Jeśli stosujesz dietę wegetariańską , najlepiej by było, żebyś na czas...