
Jeśli zastanawiasz się, czy jeść oscypka w ciąży, to są dwie możliwości: albo już jednego zjadłaś i teraz masz pewne obawy, albo dopiero zamierzasz po niego sięgnąć. Postępowanie w obu przypadkach będzie nieco inne. Podpowiadamy, co robić przed zjedzeniem oscypka oraz po jego konsumpcji.
Spis treści:
- Czy w ciąży można jeść oscypki?
- Oscypek grillowany lub smażony w ciąży
- Zjadłaś oscypka w ciąży – co teraz?
Czy w ciąży można jeść oscypki?
Prawdziwe oscypki to twarde wędzone sery, produkowane z mleka owczego w górach w Polsce lub na Słowacji. Oscypek ma kształt wrzeciona lub dwustronnego stożka. Waży od 600 do 800 g, ma długość 17-23 cm i szerokość 6-10 cm. Można go kupić tylko w okresie od maja do października. Zawiera niepasteryzowane mleko owcze (nie mniej niż 60 procent) i ewentualnie domieszki mleka krowiego. W procesie produkcji oscypek poddawany jest temperaturze nie większej niż 70 stopni C.
Ciężarne nie powinny jeść prawdziwego oscypka, gdyż należy on do kategorii serów zakazanych w ciąży – produkowanych z niepasteryzowanego mleka. Takie sery teoretycznie mogą stanowić źródło zakażenia groźnymi bakteriami, np. Listeria monocytogenes.
Oto lista serów zakazanych w ciąży:
- oscypek
- sery pleśniowe, np. typu brie, camembert
- sery miękkie typu ricotta, feta
- sery niebieskie, np. gorgonzola, roquefort.
A co z serami w typie oscypka?
Nazwę „oscypek” potocznie używa się też jako określenie innych serów i serków, które przypominają sery produkowane przez górali. Warto wiedzieć, że jeśli nie spełniają one norm składu, gramatury, wymiarów i sposobu produkcji oscypków, nie mają prawa nosić takiej nazwy. Mimo to wiele osób nazywa je oscypkami, choć na opakowaniach widnieją różne nazwy typu „ser góralski”, „ser owczy z Podhala”, „ser bacy” itp. Można je kupić także w marketach, również poza okresem od maja do października.
Jedzenie tego typu serów owczych w ciąży w niektórych przypadkach może być dozwolone w ciąży (inaczej niż w przypadku oscypka, którego lepiej nie jeść). Wszystko zależy od tego, czy ser został wyprodukowany z mleka pasteryzowanego czy nie. Jeśli użyto mleka pasteryzowanego, taki ser ciężarna może zjeść.
Co z oscypkami grillowanymi lub smażonymi w ciąży?
Teoretycznie, jeśli oscypek zostanie poddany działaniu wysokiej temperatury, a więc usmażony lub zgrillowany, ryzyko zakażenia listeriozą spada. Jednak trzeba się upewnić, że wysoka temperatura dotarła także do wnętrza oscypka – powinien być w środku bardzo gorący.
Produkowane z mleka pasteryzowanego serki à la oscypek są po zgrillowaniu czy usmażeniu także bezpieczne dla ciężarnych. Sięgając po każdy ser owczy w ciąży, warto upewnić się, czy został wyprodukowany z mleka pasteryzowanego. Jeśli nie da się uzyskać takiego potwierdzenia, lepiej zrezygnować z jego jedzenia.
Zjadłaś oscypka w ciąży. Co teraz?
Jeżeli zjadłaś ser w typie oscypka w ciąży i możesz sprawdzić na opakowaniu, czy został wyprodukowany z mleka pasteryzowanego, zrób to. Jeśli mleko było niepasteryzowane albo zjadłaś prawdziwego oscypka, nie panikuj. Do zakażenia listerią nie musiało dojść. Skontaktuj się ze swoim ginekologiem, omów z nim tę sytuację i postępuj zgodnie z jego zaleceniami. Być może dostaniesz skierowanie na badania i w razie potrzeby zostaniesz poddana leczeniu antybiotykiem.
Listerioza to bakteria niebezpieczna dla płodu, a ciężarne są aż 20 razy bardziej podatne na zakażenie niż inni dorośli. Bakterie Listeria monocytogenes namnażają się w łożysku i mogą doprowadzić do obumarcia płodu i poronienia. Dlatego zdecydowanie lepiej przez 9 miesięcy ciąży odmawiać sobie jedzenia oscypków i innych serów owczych z niepasteryzowanego mleka.
Zobacz także:

Odpowiednia, zdrowa dieta w ciąży pozwoli ci przetrwać 9 miesięcy w dobrej formie – bez podkrążonych oczu, bladej cery, męczących zaparć i zgagi. Odrobina wysiłku przy komponowaniu posiłków zaprocentuje także po porodzie, gdy nie będziesz musiała zmagać się z nadwagą. Jeśli spodziewasz się dziecka, powinnaś wiedzieć, co należy jeść i w jakich ilościach, a czego unikać. To sprawi, że na twoim talerzu znajdą się odpowiednie składniki odżywcze. Oto nasz przewodnik po najważniejszych zasadach diety ciężarnych. Dzięki niemu dowiesz się, na czym polega zdrowe odżywianie w ciąży. Spis treści: Co jeść w ciąży – wytyczne Czego nie jeść w ciąży Dieta w ciąży – jadłospis Dieta w ciąży – zapotrzebowanie kaloryczne Dieta w ciąży – co jeść, by nie przytyć za bardzo Dieta w ciąży – co powinna pić ciężarna? Dieta wegetariańska w ciąży Dieta w ciąży – produkty bogate w żelazo Co jeść w ciąży – wytyczne Lista produktów, które powinny znaleźć się w diecie ciężarnej pokrywa się z piramidą zdrowego żywienia . W przypadku ciężarnych proporcje produktów mogą się jednak różnić. Dieta lekkostrawna w ciąży nie jest niezbędna. Przyszła mama nie musi jej stosować, jeśli nie cierpi na dolegliwości ze strony układu trawiennego: nie ma wzdęć, bólów brzucha, problemów z wypróżnianiem, a jej wątroba pracuje prawidłowo. Poniżej znajdziesz wytyczne, co należy jeść w ciąży w kolejnych trymestrach. Pierwszy trymestr. Jeśli zastanawiasz się, co jeść w 1 trymestrze ciąży , sprawdź poniższą ściągawkę z najważniejszymi informacjami: Zrezygnuj z alkoholu. Jeśli kobieta w ciąży pije alkohol, dziecko pije razem z nią (płodowy zespół alkoholowy powoduje wiele zaburzeń...

O wagę w ciąży warto zadbać – to nie tylko kwestia estetyki, ale i zdrowia, twojego i dziecka. Musisz wiedzieć, że zapotrzebowanie na energię wzrasta dopiero od 4. miesiąca ciąży. I nie tak bardzo, jak się powszechnie uważa. W tym czasie będziesz potrzebowała tylko 300 kcal więcej w ciągu dnia. Taką wartość mają 3 szklanki chudego mleka lub 3 plasterki sera żółtego albo 2 banany. Twoja waga w ciąży nie powinna urosnąć zbyt dużo ponad normę. Aby tak się stało, musisz zadbać o dietę w ciąży . Sprawdź więc, ile kalorii w ciąży powinnaś zjadać w każdym trymestrze. Poniżej jadłospis, który dostarczy ci energii i zapewni odpowiednią ilość składników odżywczych. Ułożono go dla kobiety o umiarkowanej aktywności, która przed ciążą ważyła ok. 55 kg. Jeśli ważysz więcej lub jesteś bardzo aktywna, wprowadź 2 lub więcej porcji zbożowych, np. kromkę chleba oraz 100 g warzyw, np. średniej wielkości marchew lub porcję owoców. Nie zapominaj również o tym, że w ciąży powinnaś dużo pić, a najlepszym napojem, który powinien ci stale towarzyszyć, jest woda (przeczytaj więcej na ten temat: Co pić w ciąży ). Picie jej pozwala przezwyciężyć różne ciążowe dolegliwości, np. nudności, zaparcia, a także uczucie zmęczenia, które często związane jest z odwodnieniem. Najlepiej pić wodę niskozmineralizowaną, którą mogą uzupełnić soki owocowe, warzywne, mleko, herbatki ziołowe i owocowe w odpowiedniej ilości. Spis treści: jadłospis na poniedziałek jadłospis na wtorek jadłospis na środę jadłospis na czwartek jadłospis na piątek jadłospis na sobotę jadłospis na niedzielę Dieta w ciąży – jadłospis na poniedziałek Kliknij w jadłospis dla kobiety w ciąży , ułożony przez dietetyka Edytę Gulińską, autorkę książki „Jem dla dwojga, nie za...