Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
parmezan w ciąży
Grafvision/Adobe Stock
Zdrowie w ciąży

Parmezan w ciąży – czy można jeść, właściwości, na co uważać?

Parmezan w ciąży teoretycznie nie powinien być spożywany ze względu na rodzaj mleka, z jakiego jest robiony. Tymczasem jest to ser, który w ciąży można jeść bez obaw, jeśli odpowiednio się go przechowuje. Wszystko przez sposób, w jak parmezan jest produkowany.

Parmezan jest serem wytwarzanym z niepasteryzowanego mleka krowiego, które pochodzi tylko od krów rasy Razza Regiana lub Vacca Rossa. Prawdziwy parmezan nosi nazwę Parmigiano Reggiano i pochodzi z północnych Włoch.

Parmezan to ser w kolorze jasnożółtym, który ma ciemniejszą i grubszą, ale jadalną skórkę. Idealnie nadaje się do tarcia, a krojony może się kruszyć. Jest pikantny, ale ma też lekko owocową nutę. Ze względu na to, że wyrabia się go z niepasteryzowanego mleka, powinien znaleźć się na liście produktów zakazanych w ciąży. Tymczasem parmezan w ciąży jest wręcz wskazany!

Spis treści:

Czy można jeść parmezan w ciąży?

Tak, można – dieta w ciąży może zawierać parmezan. To ser bardzo twardy i suchy. W takich serach namnażanie się bakterii jest utrudnione, dlatego uważa się je za sery bezpieczne dla ciężarnych. I choć parmezan produkuje się z mleka niepasteryzowanego, które w teorii może zawierać groźne dla ciąży bakterie grożące listeriozą, to proces produkcji parmezanu sprawia, że ryzyko właściwie nie istnieje.

Mleko do produkcji parmezanu jest rygorystycznie badane, i to wiele razy. To sprawia, że jedzenie parmezanu nie stanowi zagrożenia dla ciężarnej, jeśli tylko ser jest właściwie przechowywany.

Jak robi się parmezan?

Parmezan to ser z długą tradycją, bo jego historia sięga średniowiecza, a dokładniej XII wieku. Co ciekawe – współczesny parmezan produkowany jest według średniowiecznej receptury, bez użycia jakichkolwiek konserwantów i polepszaczy smaku. Ser pierwotnie produkowano w klasztorach cysterskich i benedyktyńskich w okolicach Parmy i Reggio Emilia. Zakonnicy opracowali recepturę na ser, który można było długo przechowywać bez ryzyka, że ser ulegnie zepsuciu. Tak wyprodukowano bardzo suchy i twardy parmezan. W 1612 roku okrzyknięty został przez przez księcia Parmy „królem serów”.

Mleko na parmezan jest jednym z najzdrowszych, bo pochodzi od krów karmionych wyłącznie trawą i sianem, a nie przemysłowymi paszami. Mleko poranne miesza się z mlekiem z wieczora z poprzedniego dnia, dzięki czemu zawiera ono 2,4 procent tłuszczu. Dodaje się do niego podpuszczkę cielęcą, dzięki której masa serowa staje się zwarta i twarda. Następnie masę podgrzewa się do temperatury 50-55 stopni i odparowuje się z niej wodę.

parmezan w ciąży oznaczenia sera
Javier Somoza/Adobe Stock

fot. Javier Somoza/Adobe Stock

Masę o odpowiednio niskiej wilgotności umieszcza się w formach, a każdą z nich oznacza napisem Parmigiano Reggiano (widać to na zdjęciu powyżej), datą i numerem identyfikacyjnym. Ser przebywa w solance 20 dni, później dojrzewa na półkach przez 12-36 miesięcy (co tydzień jest obracany, aby dojrzewał równomiernie i nabierał swoich wyjątkowych cech).

Oryginalny parmezan jest serem najlepszej jakości, dlatego jest drogi – 1 kg tego specjału kosztuje zwykle ponad 130 zł. Niewiele tańsze są świetnej jakości polskie odpowiedniki parmezanu, czyli długo dojrzewające sery z mleka krowiego przygotowywane w niewielkich wytwórniach. Mówi się o nich ser krowi twardy lub „polski parmezan”.

Parmezan w ciąży – właściwości

Parmezan zawiera wiele cennych dla zdrowia składników. Jest bogaty w wapń. Już 100 g parmezanu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten pierwiastek. Prawidłowa ilość wapnia w organizmie sprzyja zdrowiu kości i zębów, ale też wspomaga prawidłową pracę serca i krzepnięcie krwi.

Parmezan jest też produktem wysoko białkowym, w dodatku zawiera pełnowartościowe białko, które jest podstawowym budulcem ludzkiego organizmu. W 100 g parmezanu jest więcej białka niż w 180 g wołowiny. Zawartość tłuszczu w parmezanie jest także wysoka – w 100 g jest go ponad 28 procent. Duża zawartość białka i tłuszczu sprawia, że parmezan jest bardzo kaloryczny – 100 g sera to aż 431 kcal.

Parmezan jest bogaty w fosfor, cynk, selen i miedź, a więc w niezbędne człowiekowi mikroelementy i w witaminy: A, B2, B6, B12, E oraz D.

Co ciekawe, choć parmezan robiony jest z sera krowiego, właściwie nie zawiera laktozy. Proces leżakowania sprawia, że w 100 g tego sera jest tylko 0,5 g laktozy, czyli ilość nie wywołująca reakcji alergicznych.

Ciekawostki o parmezanie:

  • jeden parmezan waży 38 kg i ma średnicę 40 cm. Do jego wyprodukowania niezbędne jest 550 litrów mleka.
  • 100 g parmezanu zawiera tyle białka, co 185 g wołowiny, 190 g wieprzowiny oraz 225 g pstrąga.
  • parmezan jest szybko trawiony przez człowieka – w 45 minut.

Jedzenie parmezanu w ciąży – o co zadbać?

Gotowy ser Parmigiano Reggiano jest bardzo twardy i suchy, przez co nie jest podatny na psucie się. To jedna z cech, która sprawia, że parmezan w ciąży jest bezpieczny.

Próżniowo zapakowany parmezan można przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy. Po otwarciu należy trzymać go w temperaturze 4-8°C i prze każdym użyciem sprawdzać, czy jest zdatny do spożycia. Owijając ser woskowym papierem i folią, można zwiększyć jego trwałość i zachować aromat. Jednocześnie ochronimy parmezan przed pochłanianiem zapachów z lodówki, do czego ma tendencję.

Parmezan zawiera sporo sodu. Uważa się, że sód jedzony w nadmiarze nie sprzyja zdrowiu. Warto jednak wiedzieć, że porcja 30 g parmezanu zaspokaja tylko 15 procent dziennego zapotrzebowania na sód, więc spokojnie można po niego sięgać, także w ciąży, ale nie należy przesadzać z jego ilością – gdyby u ciężarnej pojawiła się niespodziewana zachcianka na parmezan.

Zobacz także:

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
lektury klasa 6
Edukacja
Lektury do 6 klasy szkoły podstawowej – lista lektur szkolnych po zmianach 
Joanna Biegaj
300 plus - kiedy wypłata świadczenia dobry start
Aktualności
300 plus – kiedy wypłata świadczenia „Dobry start”?
Joanna Biegaj
obcięte dofinansowanie dla szkoły w chmurze
Edukacja
Szkoła w Chmurze – cena może wzrosnąć?
Magdalena Drab
5 dni opieki na dziecko
Prawo i finanse
5 dni opieki nad dzieckiem – czy urlop opiekuńczy 2023 jest płatny?
Joanna Biegaj
wniosek u urlop rodzicielski
Prawo i finanse
Wniosek o urlop rodzicielski 2023 – wzór do druku
Magdalena Drab
Cytaty na chrzest
Cytaty i przysłowia
Cytaty na chrzest: piękne sentencje i złote myśli z okazji chrzcin
Milena Oszczepalińska
życzenia urodzinowe dla córki
Święta i uroczystości
Życzenia urodzinowe dla córki: piękne, wzruszające, mądre, od mamy i od taty
Joanna Biegaj
Przysłowia o nauce
Cytaty i przysłowia
Mądre przysłowia o nauce i wiedzy – 40 motywujących sentencji
Joanna Lechowicz
zgoda na samodzielny powrót dziecka ze szkoły
Uczeń
Zgoda na samodzielny powrót dziecka ze szkoły [WZÓR]
Joanna Biegaj
dziecko ciągle choruje
Zdrowie
Dziecko ciągle choruje: nawracające zapalenie oskrzeli i infekcje gardła [CO ROBIĆ?]
Magdalena Drab
ugryzienie szerszenia
Zdrowie
Ugryzienie szerszenia może być groźne (ale nie musi!)
Ewa Janczak-Cwil
wpływ telewizji na rozwój dziecka
Wychowanie
Wpływ telewizji na rozwój dziecka – negatywne i pozytywne skutki oglądania telewizji
Aneta Grinberg
Przedszkolaki powinny się bawić, a nie ciągle uczyć
Edukacja
Przedszkolaki coraz częściej potrafią czytać i pisać, ale mają zaburzenia sensoryczne. Gdzie tkwi błąd?
Milena Oszczepalińska
gęsty katar u dziecka
Zdrowie
Gęsty katar u dziecka – jak szybko się go pozbyć?
Ewa Janczak-Cwil
Pełne szpitale RSV
Aktualności
Lekarz mówi wprost: dziecko z RSV i z dusznością umrze, jeśli nie trafi do szpitala
Ewa Janczak-Cwil
morfologia u dzieci
Zdrowie
Morfologia u dzieci – jak czytać wyniki krwi [NORMY]
Ewa Janczak-Cwil
jak odpieluchować dziecko
Pielęgnacja
Odpieluchowanie dziecka: kiedy i jak to zrobić? Sprawdzone sposoby
Małgorzata Wódz
znieczulenie podpajęczynówkowe
Poród naturalny
Znieczulenie podpajęczynówkowe najczęściej stosowane podczas cesarskiego cięcia [zalety i wady]
Agnieszka Majchrzak