parmezan w ciąży
Grafvision/Adobe Stock
Zdrowie w ciąży

Parmezan w ciąży – czy można jeść, właściwości, na co uważać?

Parmezan w ciąży teoretycznie nie powinien być spożywany ze względu na rodzaj mleka, z jakiego jest robiony. Tymczasem jest to ser, który w ciąży można jeść bez obaw, jeśli odpowiednio się go przechowuje. Wszystko przez sposób, w jak parmezan jest produkowany.

Parmezan jest serem wytwarzanym z niepasteryzowanego mleka krowiego, które pochodzi tylko od krów rasy Razza Regiana lub Vacca Rossa. Prawdziwy parmezan nosi nazwę Parmigiano Reggiano i pochodzi z północnych Włoch.

Parmezan to ser w kolorze jasnożółtym, który ma ciemniejszą i grubszą, ale jadalną skórkę. Idealnie nadaje się do tarcia, a krojony może się kruszyć. Jest pikantny, ale ma też lekko owocową nutę. Ze względu na to, że wyrabia się go z niepasteryzowanego mleka, powinien znaleźć się na liście produktów zakazanych w ciąży. Tymczasem parmezan w ciąży jest wręcz wskazany!

Spis treści:

Czy można jeść truskawki w ciąży? Tak, ale nie zawsze! (czy mogą wywołać alergię u dziecka?)

Czy można jeść parmezan w ciąży?

Tak, można – dieta w ciąży może zawierać parmezan. To ser bardzo twardy i suchy. W takich serach namnażanie się bakterii jest utrudnione, dlatego uważa się je za sery bezpieczne dla ciężarnych. I choć parmezan produkuje się z mleka niepasteryzowanego, które w teorii może zawierać groźne dla ciąży bakterie grożące listeriozą, to proces produkcji parmezanu sprawia, że ryzyko właściwie nie istnieje.

Mleko do produkcji parmezanu jest rygorystycznie badane, i to wiele razy. To sprawia, że jedzenie parmezanu nie stanowi zagrożenia dla ciężarnej, jeśli tylko ser jest właściwie przechowywany.

Jak robi się parmezan?

Parmezan to ser z długą tradycją, bo jego historia sięga średniowiecza, a dokładniej XII wieku. Co ciekawe – współczesny parmezan produkowany jest według średniowiecznej receptury, bez użycia jakichkolwiek konserwantów i polepszaczy smaku. Ser pierwotnie produkowano w klasztorach cysterskich i benedyktyńskich w okolicach Parmy i Reggio Emilia. Zakonnicy opracowali recepturę na ser, który można było długo przechowywać bez ryzyka, że ser ulegnie zepsuciu. Tak wyprodukowano bardzo suchy i twardy parmezan. W 1612 roku okrzyknięty został przez przez księcia Parmy „królem serów”.

Mleko na parmezan jest jednym z najzdrowszych, bo pochodzi od krów karmionych wyłącznie trawą i sianem, a nie przemysłowymi paszami. Mleko poranne miesza się z mlekiem z wieczora z poprzedniego dnia, dzięki czemu zawiera ono 2,4 procent tłuszczu. Dodaje się do niego podpuszczkę cielęcą, dzięki której masa serowa staje się zwarta i twarda. Następnie masę podgrzewa się do temperatury 50-55 stopni i odparowuje się z niej wodę.

parmezan w ciąży oznaczenia sera
Javier Somoza/Adobe Stock

fot. Javier Somoza/Adobe Stock

Masę o odpowiednio niskiej wilgotności umieszcza się w formach, a każdą z nich oznacza napisem Parmigiano Reggiano (widać to na zdjęciu powyżej), datą i numerem identyfikacyjnym. Ser przebywa w solance 20 dni, później dojrzewa na półkach przez 12-36 miesięcy (co tydzień jest obracany, aby dojrzewał równomiernie i nabierał swoich wyjątkowych cech).

Oryginalny parmezan jest serem najlepszej jakości, dlatego jest drogi – 1 kg tego specjału kosztuje zwykle ponad 130 zł. Niewiele tańsze są świetnej jakości polskie odpowiedniki parmezanu, czyli długo dojrzewające sery z mleka krowiego przygotowywane w niewielkich wytwórniach. Mówi się o nich ser krowi twardy lub „polski parmezan”.

Parmezan w ciąży – właściwości

Parmezan zawiera wiele cennych dla zdrowia składników. Jest bogaty w wapń. Już 100 g parmezanu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten pierwiastek. Prawidłowa ilość wapnia w organizmie sprzyja zdrowiu kości i zębów, ale też wspomaga prawidłową pracę serca i krzepnięcie krwi.

Parmezan jest też produktem wysoko białkowym, w dodatku zawiera pełnowartościowe białko, które jest podstawowym budulcem ludzkiego organizmu. W 100 g parmezanu jest więcej białka niż w 180 g wołowiny. Zawartość tłuszczu w parmezanie jest także wysoka – w 100 g jest go ponad 28 procent. Duża zawartość białka i tłuszczu sprawia, że parmezan jest bardzo kaloryczny – 100 g sera to aż 431 kcal.

Parmezan jest bogaty w fosfor, cynk, selen i miedź, a więc w niezbędne człowiekowi mikroelementy i w witaminy: A, B2, B6, B12, E oraz D.

Co ciekawe, choć parmezan robiony jest z sera krowiego, właściwie nie zawiera laktozy. Proces leżakowania sprawia, że w 100 g tego sera jest tylko 0,5 g laktozy, czyli ilość nie wywołująca reakcji alergicznych.

Ciekawostki o parmezanie:

  • jeden parmezan waży 38 kg i ma średnicę 40 cm. Do jego wyprodukowania niezbędne jest 550 litrów mleka.
  • 100 g parmezanu zawiera tyle białka, co 185 g wołowiny, 190 g wieprzowiny oraz 225 g pstrąga.
  • parmezan jest szybko trawiony przez człowieka – w 45 minut.

Jedzenie parmezanu w ciąży – o co zadbać?

Gotowy ser Parmigiano Reggiano jest bardzo twardy i suchy, przez co nie jest podatny na psucie się. To jedna z cech, która sprawia, że parmezan w ciąży jest bezpieczny.

Próżniowo zapakowany parmezan można przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy. Po otwarciu należy trzymać go w temperaturze 4-8°C i prze każdym użyciem sprawdzać, czy jest zdatny do spożycia. Owijając ser woskowym papierem i folią, można zwiększyć jego trwałość i zachować aromat. Jednocześnie ochronimy parmezan przed pochłanianiem zapachów z lodówki, do czego ma tendencję.

Parmezan zawiera sporo sodu. Uważa się, że sód jedzony w nadmiarze nie sprzyja zdrowiu. Warto jednak wiedzieć, że porcja 30 g parmezanu zaspokaja tylko 15 procent dziennego zapotrzebowania na sód, więc spokojnie można po niego sięgać, także w ciąży, ale nie należy przesadzać z jego ilością – gdyby u ciężarnej pojawiła się niespodziewana zachcianka na parmezan.

Zobacz także:

pizza w ciąży
Violetstar/Adobe Stok
Dieta w ciąży
Pizza w ciąży – czy można ją jeść, jakich dodatków do pizzy unikać?
Jedzenie pizzy w ciąży jest dozwolone pod kilkoma warunkami, które zmniejszą ryzyko zakażenia bakterią groźną dla ciężarnych – listerią. Kluczowe jest unikanie niektórych dodatków i jedzenie pizzy na gorąco. Sprawdź, na co jeszcze zwrócić uwagę, aby pizza jedzona w ciąży nie stanowiła zagrożenia.

Jedzenie pizzy w czasie ciąży może stanowić zagrożenie, ale po spełnieniu kilku warunków, potrawę tę można zjadać bez ryzyka. Problemu nie stanowi samo ciasto, z którego zrobiona jest pizza. Kluczowe są dodatki, jakie na tej pizzy się znajdują. Jeśli zostaną poddane wysokiej temperaturze w piecu do pieczenia, stają się bezpieczne. Jednak niektóre produkty trafiają na pizzę dopiero po jej upieczeniu, więc wysoka temperatura nie ma szans rozprawić się z bakteriami, które mogą się w nich znajdować. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, zamawiając pizzę, szykując pizzę domową lub kupując gotową pizzę mrożoną. Pizza w ciąży – na co uważać? Największe kontrowersje budzą sery oraz dodatki mięsne, które znajdują się na pizzy. Choć tak na prawdę zagrożeniem dla ciężarnej w niektórych sytuacjach mogą być nawet warzywa . Nie wszystkich jednak trzeba się obawiać. Poniżej lista produktów używanych do przygotowania różnych rodzajów pizzy, które budzą lub powinny budzić wątpliwości ciężarnych. Sery a pizza w ciąży Jeśli ser został zrobiony z pasteryzowanego mleka, jest bezpieczny dla ciężarnych. Najpopularniejsza ser, który bardzo często znajduje się na pizzy, mozzarella, nie powinnien raczej stanowić zagrożenia. Właściwie wszystkie mozzarelle dostepne w sklepach są produkowane z mleka pasteryzowanego (zobacz też  mozzarella w ciąży ). Podobnie jest z twardymi serami żółtymi.  Sery używane do pizzy, mogące stanowić zagrożenie to: ricotta miękkie sery typu brie sery pleśniowe, np. gorgonzola miękkie sery kozie, typ chevre. Jeśli wyżej wymienione sery zostaną dodane do pizzy po jej upieczeniu lub będą tylko podgrzane po posypaniu nimi pizzy pod koniec pieczenia, mogą zawierać groźne bakterie. Jeśli jednak trafią na pizzę przed pieczeniem, a danie będzie naprawdę gorące, ryzyko zakażenia spada...

kiwi w ciąży
LIGHTFIELD STUDIOS/Adobe Stock
Zdrowie w ciąży
Kiwi w ciąży – czy można je jeść, właściwości kiwi
Czy można jeść kiwi w ciąży? Tak, w dodatku ten kosmaty z wierzchu, a zielony i soczysty w środku smakołyk należy do najzdrowszych owoców w ciąży. Sprawdź, jakie korzyści przynosi jedzenie kiwi na każdym etapie ciąży.

Kiwi w ciąży można jeść, a wręcz warto to robić. To bardzo wartościowy dla zdrowia owoc, który zawiera mnóstwo witamin i minerałów korzystnych dla ciężarnych. Jedynym wyjątkiem od reguły jest sytuacja, gdy przyszła mama ma alergię na kiwi – wtedy, oczywiście, jeść go nie powinna.  Spis treści: Właściwości kiwi w ciąży Ochota na kiwi w ciąży Najzdrowsze owoce w ciąży Właściwości kiwi w ciąży Skoro już wiesz, że można jeść kiwi w ciąży, czas na uzasadnienie, dlaczego warto to robić. Kiwi, nie dość, że jest bezpieczne dla kobiet spodziewających się dziecka, to na dodatek stanowi cenny składnik diety w ciąży . Kiwi zawiera witaminy: C, A, K, E, foliany oraz mikroelementy – potas, żelazo, miedź magnez, fosfor i cholinę. W porównaniu z innymi owocami zawiera za to niewiele cukrów oraz kwasów tłuszczowych. Jest natomiast bogate w błonnik. Jedzenie kiwi ze względu na jego bogaty skład przyniesie korzyści na każdym etapie ciąży. Dlaczego warto jeść kiwi w I trymestrze ciąży? Owoc kiwi będzie stanowił wartościowy składnik diety ciężarnej na początku ciąży, ponieważ zawiera: foliany – zapobiegają powstawaniu wad cewy nerwowej u płodu, do których dochodzi najczęściej między 4 a 6 tygodniem od ostatniej miesiączki, witaminę C – ułatwia przyswajanie żelaza, a więc pomaga zapobiegać powstawaniu anemii w ciąży, wapń – odpowiednie ilości wapnia są niezbędne do prawidłowego rozwoju kości, mięśni i serca płodu. Zalety jedzenia kiwi w ciąży – II trymestr Kiwi dostarczy organizmowi ciężarnej ważnych składników odżywczych, takich jak: błonnik – usprawnia perystaltykę jelit ciężarnej, zapobiegając zaparciom, witamina A oraz cynk – od II trymestru wzrasta w ciąży zapotrzebowanie na cynk, witaminę A, ale też na żelazo, wapń i...

mięta w ciąży
AdobeStock
Zdrowie w ciąży
Mięta w ciąży – do picia i na co jeszcze? [właściwości, przeciwwskazania]
Mięta w ciąży może pomóc w walce z dolegliwościami, które mocno dają się we znaki przyszłym mamom. Zanim zaparzysz filiżankę herbaty miętowej, sprawdź, kiedy i na co możesz ją wypić.

Lubię ziołowe herbaty, ale wiele z tych popularnych niekoniecznie mogą pić ciężarne. Słyszałam, że mięta jest bezpieczna dla ciężarnych. Chciałabym dopytać, w jakiej ilości można ją pić, na co mi pomoże i czy są jakieś przeciwwskazania w jej stosowaniu?  Mięta to jedno z najbardziej popularnych ziół. Parzone jako herbatka, stosowane jako przyprawa, obecne w gumach do żucia i pastach do zębów. – Poza walorami smakowymi oraz bogactwem składników mineralnych mięta posiada szereg właściwości wykazujących korzystny wpływ na kobiety w ciąży – wyjaśnia Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food. Picie naparu z mięty pieprzowej pomaga między innymi przy dolegliwościach związanych z przewodem pokarmowym, w tym z wymiotami, czy ciążowymi mdłościami . Dodatkowo redukuje odczucie stresu oraz pomaga łagodzić bóle głowy podczas ciąży .  Z badań wynika, że nie tylko picie mięty w ciąży, ale również wdychanie olejku z mięty pieprzowej (Mentha piperita) może zmniejszać częstość i nasilenie mdłości. Zapach mięty może mieć również właściwości przeciwwymiotne. Ponieważ olejek eteryczny z mięty pieprzowej może przekraczać barierę łożyskową , dlatego należy zachować ostrożność w jego stosowaniu. W ciąży zdecydowanie nie należy pić nalewek na bazie mięty oraz używać olejku do stosowania wewnętrznego. Picie mięty w ciąży – tak, ale ostrożnie Zdaniem Natalii Chybzińskiej spożywanie mięty w czasie ciąży, tak jak i innych ziół, należy skonsultować z lekarzem. Nadmiar mięty w diecie może powodować senność , ból brzucha lub zaburzenia równowagi. Jeśli zauważymy u siebie któryś z tych objawów należy poinformować o tym lekarza specjalistę – tłumaczy ekspertka.  Kupując herbatę miętową, szukaj produktów, które zawierają liście mięty...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Partner
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Partner
Polecamy
Porady
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
ukraińskie imiona
Imiona
Ukraińskie imiona: męskie i żeńskie + tłumaczenie imion ukraińskich
Joanna Biegaj
cytaty na urodziny
Cytaty i przysłowia
Mądre i piękne cytaty na urodziny –​ 22 sentencje urodzinowe
Joanna Biegaj
Ile dać na Chrzest?
Święta i uroczystości
Ile wypada dać na chrzciny w 2022 roku? – kwoty dla rodziny, chrzestnych i gości
Luiza Słuszniak
gdzie nad morze z dzieckiem
new badge ranking small
Niemowlę
Gdzie nad morze z dzieckiem? TOP 10 sprawdzonych miejsc dla rodzin z maluchami
Hanna Szczesiak
ospa u dziecka a wychodzenie na dwór
Zdrowie
Ospa u dziecka a wychodzenie na dwór: jak długo będziecie w domu? Czy podczas ospy można wychodzić?
Milena Oszczepalińska
5 dni opieki na dziecko
Prawo i finanse
5 dni opieki (urlop na dziecko) – wszystko, co trzeba wiedzieć o nowym urlopie
Joanna Biegaj
pesel po 2000
Prawo i finanse
PESEL po 2000 - zasady jego ustalania
Agnieszka Majchrzak
hiszpańskie imiona
Imiona
Najczęściej nadawane hiszpańskie imiona - ich znaczenie oraz polskie odpowiedniki
Joanna Biegaj
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Urlop ojcowski
Prawo i finanse
Urlop ojcowski 2022: ile dni, ile płatny, wniosek, dokumenty
Magdalena Drab
przedmioty w 4 klasie
Aktualności
Jakie są przedmioty w 4 klasie szkoły podstawowej w roku szkolnym 2022/2023? [LISTA]
Ewa Janczak-Cwil
300 plus
Prawo i finanse
300 plus 2022 – dla kogo, kiedy składać wniosek?
Małgorzata Wódz
na komary dla niemowląt
Zdrowie
Co na komary dla niemowląt: co wolno stosować, czego unikać?
Ewa Janczak-Cwil
urwany kleszcz
Zdrowie
Urwany kleszcz: czy usuwać główkę kleszcza, gdy dojdzie do jej oderwania?
Ewa Janczak-Cwil
Bon turystyczn atrakcje dla dzieci
Czas wolny
Bon turystyczny – atrakcje dla dzieci, za które można płacić bonem
Ewa Janczak-Cwil
300 plus dla zerówki 2021
Aktualności
300 plus dla zerówki w 2022 roku – czy Dobry Start obejmuje sześciolatki?
Joanna Biegaj
rekrutacja do liceum
Wychowanie
Jak wygląda rekrutacja do liceum 2022/2023? Jak dostać się do dobrego liceum?
Joanna Biegaj