
Zdrowa dieta w ciąży wpływa na zdrowie dziecka, co dla przyszłej mamy jest najistotniejsze. Dlatego będąc w ciąży, bardziej zwracamy uwagę na to, co ląduje na naszych talerzach. Ginekolog, dr n. med. Tadeusz Oleszczuk, wyjaśnia, co należy jeść w ciąży, a czego unikać. Spis treści: Jak wygląda zdrowa dieta w ciąży? Zasady odżywiania w ciąży Co jeść w ciąży, żeby nie przytyć? Jak wygląda zdrowa dieta w ciąży? Dawno minęły czasy, gdy mówiło się, że kobieta w ciąży powinna jeść za dwoje. Dzisiaj dietetycy i lekarze są zgodni: przyszła mama może przytyć 11-16 kg. W ciąży jeść należy nieco więcej, owszem, ale tylko od drugiego trymestru. Nie można się przejadać. Nadmierne tycie mamy powoduje też zbytnie przybieranie na wadze dziecka. Ważne jest natomiast, żeby dieta była bogata w kwas foliowy . Wystarczająca ilość kwasu foliowego pozwala uniknąć wielu problemów zdrowotnych u maleństwa. Zasady odżywiania w ciąży Dr Oleszczuk tłumaczy, że przyszła mama powinna jeść jak najwięcej różnych warzyw . Talerz ciężarnej musi być kolorowy. W diecie nie są najważniejsze tłuszcze, mięso czy nabiał. Najwięcej ważnych składników mają właśnie warzywa. Pełnią one ważne funkcje, np.: poprawiają perystaltykę jelit, dostarczają mnóstwa ważnych składników dziecku, są niskokaloryczne. Przyszła mama, nawet jeśli spożywa duże ilości...