
Jak uniknąć zarażenia salmonellą? Zobacz, co jeść i jakich zasad przestrzegać!
Salmonella - objawy
Objawy zakażenia salmonellą zależą od stanu zdrowia danej osoby oraz od ilości bakterii, które dostały się do organizmu. U niektórych osób choroba może przebiegać łagodnie, prawie bezobjawowo i szybko ustąpić, u innych z kolei objawy mogą być znacznie cięższe i bardziej dotkliwe.Objawy zarażenia Salmonellą:
- gorączka,
- silne bóle brzucha,
- bolesne skurcze jelit,
- biegunka,
- nudności i wymioty.
Jak można zarazić się salmonellą?
Salmonella bytuje w jelitach ludzi i zwierząt, w tym ptaków, a do środowiska zewnętrznego dostaje się po wydaleniu wraz z kałem. Bakterią salmonelli można zarazić się poprzez spożywanie żywności lub wody zanieczyszczonej odchodami zwierzęcymi. Mimo skażenia żywność ma normalny wygląd, zapach i smak.Do zakażenia może dojść także przez spożycie produktów pochodzących od zakażonych zwierząt. Najczęściej są to wyroby:
- zawierające surowe jaja: majonezy, kremy, lody, zupy dla niemowląt,
- wyroby garmażeryjne zawierające rozdrobnione mięso: galaretki mięsne, pasztety, pierogi.
W wysuszonej żywności (mączka kostno-mięsna, jajka, mleko w proszku) pałeczki salmonelli mogą przetrwać znacznie dłużej.
Inną drogą zakażenia jest kontakt z zakażonymi zwierzętami (np. poprzez hodowlę kur). Nosicielami salmonelli mogą być także hodowane w domach lub żyjące dziko gady (żółwie, jaszczurki, węże).
Gady (w tym żółwie) ze względu na bardzo częste nosicielstwo salmonellozy nie są zwierzętami odpowiednimi dla małych dzieci i nie powinno ich być w domu, w którym jest niemowlę. W USA w latach 70-tych stwierdzono, że głównym źródłem salmonellozy były małe żółwie hodowane jako zwierzęta domowe. I nawet przez chwilę zakazano trzymania ich w domu.
Czy salmonella jest zaraźliwa?
Salmonellozą można zarazić się także od ludzi, zarówno od chorych, jak i zdrowych tzw. nosicieli. Nosicielem jest w tym przypadku osoba, u której stwierdza się obecność pałeczek salmonella w kale. Co ciekawe nosiciel może nie mieć objawów choroby. Zarażeniu sprzyjają niskie warunki higieniczno-sanitarne toalet oraz zanieczyszczenie produktów spożywczych przez osoby mające kontakt z jedzeniem. Dlatego tak ważne jest przestrzeganie zasad higieny osobistej. Warto myć dłonie sobie i dziecku mydłem po skorzystaniu z toalety, przyjściu z dworu itd.Jak zapobiegać Salmonelli?
W ramach profilaktyki i zapobiegania salmonellozie warto przestrzegać zasad dotyczących higieny osobistej oraz dbać o miejsca przygotowania posiłków:- myj ręce po skorzystaniu z toalety, a przede wszystkim przed przygotowaniem posiłków,
- utrzymuj w czystości blaty robocze, naczynia, sprzęty kuchenne i całą kuchnię (ulubionym siedliskiem bakterii są wilgotne gąbki i zmywaki),
- myj ręce po kontakcie ze zwierzętami,
- myj ręce po zmianie pieluszki dziecka,
- myj ręce po dotykaniu skorupek jaj lub surowego mięsa.
- myj jaja przed rozbiciem skorupki,
- parz we wrzątku jaja używane na surowo do wyrobu potraw i deserów ok. 10 sekund
- unikaj jedzenia lodów, sosów sałatkowych, majonezu, ciast i ciasteczek szczególnie z kremem, pochodzących od nieznanych wytwórców i sprzedawców,
- unikaj picia nieprzegotowanego i niepasteryzowanego mleka i jego produktów,
- unikaj picia nieprzegotowanej wody,
- przechowuj żywność w niskiej temperaturze,
- zapobiegaj rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności,
- wydziel miejsce w lodówce na surowe mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami,
- przeznacz oddzielną deskę do krojenia surowego mięsa, dokładne myj sprzęty używane przy przyrządzaniu surowego mięsa i jaj,
- zadbaj o całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania,
- poddawaj żywność działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie). O tym pamiętaj! Smażenie jest najmniej skuteczne.
Salmonella u dzieci – jak jej zapobiec?
Szczególny rygor higieniczny należy zachować podczas przygotowywania posiłków dla niemowląt, dzieci. W przypadku karmienia niemowląt mleko matki jest najbezpieczniejszym pokarmem. Stwierdzono, że karmienie piersią zapobiega salmonellozie i wielu innym problemom zdrowotnym.Salmonelloza – jak ją zdiagnozować
W razie wystąpienia objawów chorobowych należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Szczególnie istotna jest szybka reakcja, gdy do zakażenia dojdzie u małych dzieci i kobiet w ciąży. Przy podejrzeniu salmonellozy konieczne jest wykonanie badania bakteriologicznego kału. Próbkę pobiera się do specjalnego pojemniczka (dostępny w aptece).Należy również próbować zidentyfikować potencjalne źródło zakażenia i w tym celu przypomnieć sobie, czy spożywało się (lub podawało dziecku) skażoną żywność np.:
- lody,
- sałatkę z majonezem,
- tatar wołowy lub cielęcy,
- tiramisu na surowych jajkach.
Jak leczyć salmonellę?
Salmonelloza ustępuje zwykle w ciągu 5-7 dni i często nie wymaga leczenia innego niż lekka dieta i picie dużych ilości płynów. Przy bardzo obfitych biegunkach zalecane jest:- picie roztworów elektrolitów (np. Orsolit),
- przyjmowanie chemioterapeutyków (np. Nifuroksazyd).
W skrajnych przypadkach zakażenie może prowadzić do rozwoju posocznicy (sepsy). W przypadku niektórych zarażeń bakterie z jelit mogą przenosić się do krwiobiegu, a następnie przy braku odpowiedniego leczenia, atakować inne narządy i tkanki, co może prowadzić do śmierci.
Polecamy: