Pani Profesor, dzieci po 1. roku życia już jedzą bardzo dużo soli i cukru. Jak dużo i czym to grozi? Nie tylko dzieci, dorośli też spożywają za dużo soli i cukru . Z solą sytuacja jest bardzo prosta: łatwo ją ograniczyć, szczególnie w diecie dziecka. Wystarczy dzieciom nie dodawać soli i ograniczać te produkty, które ją zawierają. Z cukrem jest trudniej, ale też trzeba go ograniczać. Naturalnym sposobem, by dzieci zjadły coś, co jest w miarę słodkie, są owoce. Dzieci powinny jeść świeże owoce, świeże warzywa, unikać soków , słodkich napojów, keczupów, ciastek, ciasteczek: to są zbędne cukry, tzw. wolne cukry , których spożywanie, zwłaszcza w nadmiarze, sprzyja otyłości . Klasycznym przykładem, gdzie jest dużo cukru, są słodkie napoje typu cola. Cukier znajduje się też w produktach, których nie podejrzewamy, że może się w nich znajdować, np. w keczupie, wędlinach. Tak, w keczupie rzeczywiście jest cukier. Nikt go się tam rzeczywiście nie spodziewa. Jednak keczupu nie je się zbyt dużo, najwyżej łyżeczkę. Dlatego uważam, że najważniejsze do wyeliminowania są słodkie napoje , których dzieci piją dużo, a znajduje się w nich dużo cukru. Zobacz także: Soki zakazane dla niemowlęcia?
Niejedna z nas na pewno spotkała się z terminem indeksu glikemicznego. Co konkretnie oznacza to pojęcie i jakie jest jego znaczenie w zdrowej diecie? Indeks glikemiczny opisuje wpływ spożycia określonej ilości produktu na poziom glukozy we krwi w ciągu 120 minut od jego spożycia. Produkty o wysokim IG powodują wzrost poziomu glukozy we krwi, co nie jest korzystne dla organizmu, ponieważ długotrwałe spożywanie żywności wysokocukrowej, ze znacznym IG może doprowadzić do zaburzeń glikemii i patofizjologii, których następstwem są insulinooporność i cukrzyca, które dotykają zarówno dzieci, jak i dorosłych. Produkty z niskim IG sprawiają, że po jedzeniu w organizmie dłużej utrzymuje się uczucie sytości i nie ma potrzeby podjadania między posiłkami.
Jakie są produkty z niskim IG?
Produkty z niskim IG powinny na stałe zagościć w twoim jadłospisie. Do produktów z niskim indeksem glikemicznym zaliczamy:
- zielone liściaste warzywa
- szparagi
- białą fasolę
- pomidory
- orzechy
- jabłka
- wiśnie i czereśnie
- jagody
- gruszki
- cytrusy
- pumpernikiel
- chleb orkiszowy
Jak sprawdzić wartość IG danego produktu?
Pamiętaj, że im wyższa wartość indeksu glikemicznego w produktach, tym wyższy jest poziom glukozy we krwi po jej zjedzeniu. Produkty klasyfikuje się jako te o niskim indeksie glikemicznym (IG ≤55), średnim (IG =56-69) oraz wysokim (IG ≥70).
Produkty z wysokim IG
Do produktów z wysokim IG zalicza się wszelkie przetworzone słodycze tj.czekoladowe batoniki, wyroby cukiernicze, białe pieczywo i inne produkty z mąki pszennej czy słodzone jogurty owocowe. Są to produkty, których skład w dużej mierze opiera się na cukrach prostych. One sprawiają, ze poziom glukozy w krwi wzrasta i mamy ochotę na coraz to większe ilości słodyczy - co nie tylko niekorzystnie wpływa na figurę, ale przede wszystkim na zdrowie.
Komponując swoją dietę, zwracaj szczególną uwagę na wybór jak najmniej przetworzonych produktów. Cukier występujący naturalnie w żywności jest dużo mniej szkodliwy niż cukier dodany do produktów.
Zobacz także: