
Starasz się o dziecko? Zadbaj o dietę. To pomoże ci zajść w ciążę
Zanim zdecydujemy się zajść w ciążę, powinniśmy przygotować do niej swój organizm. Niezbędne jest uporządkowanie diety i wzbogacenie jej o witaminy oraz minerały a także produkty, które w naturalny sposób dostarczą ciału kobiety niezbędnych składników.
– Organizm kobiety musi być przygotowany na ciążę, chronić go powinny witaminy i minerały. Wpływają one zarówno na poziom hormonów, rozwój dziecka, ale także na samo zapłodnienie – przekonuje Małgorzata Pelikan, dietetyk kliniczny Centrum Dietetycznego 4Health w Katowicach.
Na długiej liście składników, które należy wprowadzić do diety są m.in.
- bioflawonidy,
- minerały (zwłaszcza żelazo, selen, magnez i cynk)
- nienasycone kwasy tłuszczowe,
-
witaminy (przede wszystkim wit. E oraz witaminy z grupy B, które niezbędne są m.in. do prawidłowej pracy hormonów).
Witamina B wspomaga wydzielanie hormonów
- Witaminy z grupy B wspomagają wydzielanie hormonów płciowych, są także pomocne w utrzymaniu ciąży - przekonuje Małgorzata Pelikan, dietetyk Centrum Dietetycznego 4Health w Katowicach. - Wzmacniają także organizm kobiety, poprawiając ogólną odporność. Regulują również poziom cholesterolu. Te trzy elementy są niezbędne nie tylko dla powodzenia poczęcia dziecka, ale także dla bezpiecznego i zdrowego przebiegu ciąży – przekonuje dietetyk.
Witamina B1 niezbędna jest kobiecie do utrzymania prawidłowego działania metabolizmu, co z kolei wpływa na odpowiedni stan układu płciowego.
Witaminę B1 dostarczają takie produkty jak:
- orzechy,
- nasiona,
- suszone rośliny strączkowe,
- chuda wieprzowina,
- produkty pełnoziarniste.
Zobacz też: Jak zajść w ciążę
Witamina B2 wspomaga prawidłową pracę tarczycy, która warunkuje prawidłowy przebieg miesiączki. Organizmowi dostarczymy jej spożywając:
- mleko,
- jogurty,
- sery,
- ryby,
- wołowinę,
- jajka,
- awokado,
- płatki zbożowe.
Polecamy: Co powinny jeść pary starające się o dziecko.
Kluczowa dla ciąży jest także witamina B6 – jej niedobór może prowadzić do wzrostu poziomu estrogenów i spadku poziomu progesteronu, a tym samym do poronienia.
Tutaj oprócz produktów takich jak:
- kurczak,
- marchew,
- jaja,
- banany,
- ziemniaki
konieczna jest suplementacja diety wit. B6.
Niezbędna kobiecie w ciąży jest również witamina B12. Zapewnia kobiecie odpowiedni poziom erytrocytów i chroni przed anemią.
Z kolei kwas foliowy (wit. B) jest kluczowy m.in. w prawidłowym rozwoju układu nerwowego dziecka. Jest to także mikroelement konieczny na etapie starania się o dziecko – od niego zależy m.in. podział wszystkich komórek w organizmie, także zapłodnionej komórki jajowej. Produktami, które dostarczają witaminy B9 są m.in.
- fasola,
- pomarańcze,
- rzepa,
- buraki,
- orzeszki ziemne,
- produkty zbożowe pełnego przemiału.
Czytaj także: Kwas foliowy przed ciążą - kiedy i ile brać?
Witaminy z grupy B wpływają na przygotowanie organizmu kobiety do ciąży, regulując poziom hormonów, wzmacniając go oraz chroniąc.
- Mają także znaczenie dla udanego przebiegu ciąży, wspomagając prawidłowy podział komórki po zapłodnieniu, rozwój płodu i dziecka. Ważne jest więc aby zbilansowana dieta bogata w witaminy B utrzymywana była przez cały okres ciąży – zaleca dr Anna Bednarska-Czerwińska, ginekolog i endokrynolog z Kliniki Leczenia Niepłodności i Diagnostyki Prenatalnej Gyncentrum w Katowicach.
Witamina E i C również ważna w czasie starań o dziecko
Nie można zapomnieć także o innych witaminach. Jedną z najważniejszych jest witamina E, jej niedobór zmniejsza wydzielanie bardzo istotnego hormonu gonadotropowego – wpływającego na prawidłowe działanie narządów rozrodczych.Witamina C z kolei wspomaga krążenie krwi w macicy i łożysku, sprzyjając rozwojowi zarodka.
Zobacz także: Dieta zwiększająca libido.
Żelazo wpływa na wzrost płodu
Ale nie tylko witaminy i produkty w nie bogate powinny znaleźć się w diecie przyszłej mamy. Niezbędne jest także dostarczenie organizmowi minerałów. Najważniejsze jest żelazo. Odpowiednia jego ilość dostarczana z posiłkami zapobiega niedokrwistości, osłabieniu czy zmniejszeniu odporności organizmu. Niedobór żelaza u kobiet ciężarnych może ograniczać wzrost płodu.-Żelazo jest też konieczne do prawidłowego funkcjonowania komórki jajowej i zarodka. Suplementacja żelaza bywa konieczna u kobiet stosujących dietę eliminującą produkty pochodzenia zwierzęcego oraz u kobiet, u których występuję anemia spowodowana niedoborem żelaza – wyjaśnia Małgorzata Pelikan, dietetyk.
Produktami bogatymi w żelazo, które powinny znaleźć się w diecie są:
- warzywa i owoce,
- buraki,
- korzeń pietruszki,
- suszone morele,
- orzechy,
- rośliny strączkowe (dostarczone z nimi żelazo chroni kobietę przed niepłodnością owulacyjną).
Magnez i selen zapobiegają poronieniom a cynk reguluje menstruacje
Specjaliści zalecają także wprowadzenie do diety potraw bogatych w magnez, cynk i selen.- Magnez konieczny jest do prawidłowego podziału komórek i replikacji DNA. Jego niedobór może prowadzić do poronienia. Ma on także właściwości łagodzące stres kobiety. Cynk z kolei reguluje cykl menstruacyjny. Jest także odpowiedzialny za regulację replikacji DNA, płód potrzebuje go natomiast do wzrostu. Co więcej, jego odpowiedni poziom zapobiega przedwczesnemu porodowi. Podobną funkcję spełnia selen – reguluje menstruację, zapobiega poronieniom. W suplementacji powinien być on zawsze łączony z cynkiem – wyjaśnia dietetyk.
- Minerały mają wpływ zarówno na rozwój i wzrost płodu, jak również na donoszenie ciąży. Ich właściwy poziom uzupełniany suplementacją przed ciążą i w trakcie ciąży zapobiega poronieniom i przedwczesnym porodom – dodaje dr Bednarska-Czerwińska.
Magnez do diety możemy wprowadzić spożywając:
- kakao,
- gorzką czekoladę,
- kaszę gryczaną,
- orzechy,
- groch,
- ryby (zwłaszcza dorsz i makrela).
W cynk bogate są:
- ostrygi,
- kiełki pszenicy,
- nieoczyszczone produkty zbożowe,
- mięso z indyka,
- jajka.
Selen znajdziemy m.in. w:
- rybach,
- grzybach,
- pomidorach.
Czytaj także: Jak poprawić męską płodność? Dietą!
Nie zapomnij także o bloflawonidach i nienasyconych kwasach tłuszczowych
Specjaliści zalecają także kobietom starającym się o dziecko i będącym w ciąży wzbogacenie diety o bioflawonidy i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.- Bioflawonidy wpływają korzystnie na błonę śluzową macicy, minimalizując ryzyko poronienia. Z kolei kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowej czynności hormonów wydzielania śluzu płodnego. Tutaj warto zdecydować się także na suplementację diety kwasem tłuszczowym omega-3 – mówi mgr Małgorzata Pelikan.