GRY
 
 

10 rzeczy zalecanych w ciąży

Nie ma produktu, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze, a tych jest około 60! Dlatego w ciążowej diecie postaw na jakość i urozmaicenie. Oto lista najważniejszych produktów.

co jeść w ciąży
fot. Fotolia

Dbanie o dietę w ciąży to jeden z najmniej skomplikowanych sposobów zatroszczenia się o dobrą formę i mamy, i mającego się urodzić dziecka. Oto 10 produktów, które dostarczą ci potrzebnych składników odżywczych, ale i dużo przyjemności z ich jedzenia. 

1. Migdały

Jedna ze zdrowych przegryzek, na które możesz „połasić” się w ciąży. Kilka tych orzechów pomoże ci wygrać z wilczym apetytem. Migdały zawierają nie tylko magnez, ale także wapń.
Redakcja poleca: Dieta w ciąży - wideo
Ekspert wyjaśnia, jakie produkty mogą w ciąży zaszkodzić, a w które warto wzbogacić swoją dietę.

2. Ryba, najlepiej z grilla

Jedynym źródłem dobroczynnych kwasów omega-3 ryby morskie, np. łosoś, makrela, śledź, halibut, dorsz i tuńczyk. Tego składnika nie znajdziesz w żadnych innych produktach, a jest ważny, bo odpowiada za prawidłowy rozwój oczu i mózgu dziecka. Zmniejsza też u ciebie stężenie triglicerydów we krwi oraz jej krzepliwość, co zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych zakrzepów. Kwasy omega-3 zapobiegają też chorobie niedokrwiennej serca. Najzdrowiej dla ciebie będzie, gdy skusisz się na świeżą rybkę z grilla lub pieczoną w piecyku (w folii lub pod „pierzynką” ze śmietanowego sosu). Solone płaty śledzia kosztuj tylko dla smaku, bo zawarta w nich sól zatrzymuje wodę w organizmie i może powodować obrzęki.

Sprawdź 10 rzeczy zakazanych w ciąży.

3. Ciemna czekolada

Magnez w niej zawarty zapobiega poronieniom, przedwczesnym porodom, poprawia pracę serca oraz działa przeciwobrzękowo i przeciwskurczowo. Ponieważ w czekoladzie są związki, które mogą utrudniać wchłanianie magnezu, nie może być ona jedynym jego źródłem.

4. Mleko i napoje fermentowane

Dostarczają dużo wapnia, który jest głównym składnikiem kości, twoich i dziecka. Odpowiada też w dużej mierze za twoje samopoczucie. Niedobory wapnia mogą wywoływać bóle głowy i ciągłe uczucie zmęczenia. Jeśli lubisz mleko i nie szkodzi ci ono, możesz wypijać jedną, dwie szklanki dziennie. Ze względu na szybki przyrost wagi lepiej wybieraj to o mniejszej zawartości tłuszczu, np. 2 proc., ale nie „zerówkę”, bo odrobina tłuszczu jest konieczna do lepszego wchłaniania witamin. Sięgaj też po:
  • maślanki,
  • kefiry,
  • jogurty naturalne (te owocowe często są dosładzane)
  • oraz żółty ser.
Czytaj też: Jak nie przytyć w ciąży?

5. Czerwona papryka

Ma znacznie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, a także dużo beta-karotenu. Dzięki temu poprawia odporność i jednocześnie wygląd skóry przyszłej mamy. W Polsce można ją dostać przez cały rok i, w odróżnieniu od egzotycznych warzyw, które częściej uważa się za dobre źródło witaminy C, nie jest pryskana, by lepiej przetrwała transport na długim dystansie.

Czytaj też: Dobra wiadomość: Przyszłe mamy jedzcie czekoladę!

Doładuj
Przeładuj