Niedobór wapnia jest groźny! Tych produktów nie może zabraknąć w diecie twojego dziecka (i twojej!)

Wapń odpowiada nie tylko za stan naszych kości i zębów, lecz także reguluje pracę układu nerwowego i pomaga wchłaniać witaminę B12. Znajdziesz go w wielu produkatach. Podpowiadamy które warzywa, ryby, produkty mleczne i orzechy warto jeść każdego dnia.
Zgodnie z zaleceniami ekspertów dorośli powinni dostarczać swojemu organizmowi 1000 mg wapnia dziennie (zapotrzebowanie u dzieci i kobiet w ciąży jest inne). Jednym z rozwiązań jest uzupełnianie tego pierwiastka w postaci suplementów w tabletkach. Wiadomo jednak, że dużo lepiej jest dostarczać organizmowi potrzebne składniki wraz z pożywieniem. Co zatem jeść, żeby nie mieć niedoborów wapnia?

Produkty bogate w wapń

Lista produktów bogatych w wapń jest bardzo długa i, co ważne, pochodzą one z różnych grup, dlatego stosunkowo łatwo go uzupełniać. Aby dostarczać organizmowi niezbędną dzienną dawkę wapnia, w diecie nie powinno zabraknąć:
  • serów (żółtych, białych, pleśniowych, brie, wędzonych);
  • ryb i przetworów rybnych (takich jak: sardynki, makrela, łosoś, szprotki, śledzie);
  • nabiału (mleko, jogurty, kefiry, maślanki);
  • orzechów (włoskich, laskowych, macadamia, nerkowców, pistacji, orzeszków ziemnych);
  • warzyw zielonolistnych (takich jak: sałata, roszponka, rukola, brokuły, szpinak, brukselka, kapusta);
  • warzyw strączkowych (np. cieciorka, fasola, soja, groch, soczewica).

Zobacz także: Gdzie jest więcej wapnia: w mleku czy w żółtym serze?

Zapotrzebowanie na wapń w różnych grupach wiekowych

Niezbędna dzienna porcja wapnia wynosi:
  • 500 mg – dla dzieci w wieku od 1 do 3 lat;
  • 800 mg – dla dzieci w wieku od 4 do 8 lat;
  • 1300 mg – dla dzieci i młodzieży w wieku od 9 do 18 lat;
  • 1000 mg – dla osób dorosłych;
  • 1200-1500 mg – dla kobiet w ciąży i w trakcie karmienia piersią;
  • 1500 mg – dla kobiet po menopauzie;
  • 1200-1500 mg – dla osób po 65. roku życia.

Zobacz także: Niedobór wapnia i witaminy D w diecie dziecka

Czym skutkuje niedobór wapnia w organizmie?

Pierwiastek ten jest podstawowym składnikiem tkanki kostnej. Dzięki niemu nasze kości i zęby są mocne i wytrzymałe. Do jego zadań należy też regulowanie pracy układu nerwowego, utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, wspomaganie wchłaniania witaminy B12. Niedobór wapnia grozi:
  • częstymi skurczami mięśni,
  • mrowieniem i drętwieniem kończyn,
  • osteoporozą,
  • uszkodzeniem zębów,
  • zaburzeniami snu,
  • krwotokami z nosa,
  • zaburzeniami funkcjonowania układu nerwowo-mięśniowego.

Zobacz także:
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy