Przełomowe odkrycie dotyczące składu mleka matki [WIDEO]

Mleko mamy: wiadomo, że odżywia, wiemy, że chroni przed chorobami, zwiększa IQ dziecka... Teraz naukowcom udało się odkryć jeszcze jedną ważną rzecz dotyczącą pokarmu kobiecego - pełniący niezwykle istotną funkcję składnik - HMO.
O składzie mleka mamy wiemy już prawie wszystko: że głównym składnikiem jest białko, że wspiera rozwój mózgu, wzroku, chroni przed chorobami. Najnowsze badania pozwoliły odkryć kolejny ważny składnik, czyli HMO – oligosacharydy mleka kobiecego. Nie odżywia, a jest niezwykle potrzebny. Za co odpowiada? Posłuchaj, co o tym odkryciu mówi Ewelina Bancerz-Poźniak, Specjalista ds. Żywienia Nestlé Nutrition, odpowiedzialnego za to przełomowe odkrycie.

Co to jest HMO?

Oligosacharydy mleka kobiecego (HMO) to trzeci pod względem występowania, po laktozie i  tłuszczu, składnik stały mleka kobiecego i  najliczniejsza grupa związków aktywnych w  nim występujących. Każdy z  oligosacharydów mleka kobiecego składa się z  od 3  do 5  rodzajów cukrów prostych.

Po co dziecku oligosacharydy mleka kobiecego?

HMO odgrywa istotną rolę we wzmacnianiu odporności dziecka. Odpowiadają za:
  • mikroflorę jelitową – wspierają rozwój w  jelicie korzystnych bakterii (bifidobakterii, np. Bifidobacterium infantis i Bifidobacterium bifidum) i  eliminują drobnoustroje chorobotwórcze (patogeny);
  • barierę jelitową – utrudniają patogenom przytwierdzenie się do powierzchni jelita i  przenikanie w  głąb organizmu, dzięki czemu zapobiegają ich szkodliwemu działaniu;
  • wytwarzanie i  aktywność białych krwinek.
źródło: newsrm.tv

Zobacz też:
Oceń artykuł

Ocena 6 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy