Reklama

Specjaliści podkreślają, że aby zapewnić rosnącemu dziecku to, co jest niezbędne do rozwoju, jego jadłospis powinien być możliwie urozmaicony. Niestety, nie ma produktu spożywczego, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Jednak jest pewna baza, której składniki muszą regularnie lądować na talerzu dziecka. Oto ona! Superszóstka dla twojej pociechy.

Reklama

1. Produkty zbożowe, pełnoziarniste

To znana podstawa piramidy żywienia – źródło węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, białka roślinnego i składników mineralnych, np.: magnezu, cynku, miedzi i żelaza. Szczególnie ważne i bogate w te cenne składniki jest pieczywo pełnoziarniste, graham i razowe. Z płatków warto wybierać te naturalne, nieprzetworzone (owsiane, jęczmienne, jaglane, żytnie, z amarantusa, itp.), a kasz – jęczmienną, jaglaną, gryczaną i ryż. Jeśli chodzi o makarony, również szukaj na etykiecie oznaczenia „pełnoziarnisty”.

2. Warzywa i owoce

Nie ma bogatszego źródła witamin i składników mineralnych niż owoce i warzywa. Do najważniejszych, obecnych w nich witamin zaliczamy β-karoten, witaminę C, kwas foliowy, witaminę K, niacynę oraz witaminę E.
Jeśli chodzi o składniki mineralne, wyróżnić można np. potas i magnez. Warzywa i owoce są również bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego i – z wyjątkiem awokado – mają znikomą ilość tłuszczu oraz niską wartość energetyczną.
Uwaga, niektóre owoce zawierają dużo cukrów prostych (szczególnie: banany, winogrona, figi, owoce suszone).
Jako przekąski serwuj dziecku warzywa i owoce surowe: marchewki, paprykę, kalarepkę, jabłka, gruszki; do przygotowania surówek i soków bierz: marchew, jabłka, selera, buraki, kalarepę, brzoskwinie, banany, kapusty, sałatę, pomidory, ogórki zielone i kiszone, kapustę kiszoną, kalafiora. Do codziennego gotowania wykorzystuj zaś fasolkę szparagową, cukinię, brokuły, szpinak itp. W okresie zimowo-wiosennym sięgaj po mrożonki.

Adobe Stock

3. Dobre tłuszcze

Tak, tak, dieta bez tłuszczu wcale nie jest zdrowa! Tłuszcze są ważnym źródłem energii, dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i pomagają we wchłanianiu witamin w nich rozpuszczalnych, czyli A, D, E i K. Biorą udział w procesie budowy komórek – są więc szalenie potrzebne dzieciom w okresie szybkiego wzrostu. Dziecko powinno spożywać oliwę lub olej codziennie, jako dodatek do potraw.
Do obróbki termicznej używaj oleju rzepakowego, ryżowego, kokosowego lub – do krótkiego podduszenia – oliwy z oliwek. Do surówek i sałatek (na zimno!) odpowiedni będzie dodatek oleju lnianego, oliwy z oliwek, oleju z pestek dyni, orzechów włoskich czy oleju sojowego. Chleb najlepiej cienko smarować prawdziwym masłem.

4. Mleko i jego przetwory

To doskonałe źródło wapnia, który buduje kości i zęby. Oprócz niego mleko i produkty mleczne dostarczają również pełnowartościowego białka, witamin A, D, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak: fosfor, potas, magnez, cynk. Dla dzieci uczulonych na białko mleka alternatywą mogą być produkty roślinne – np. tofu, tempeh (o ile są dobrze tolerowane), napoje roślinne, np.: migdałowe, ryżowe, owsiane.
Uwaga, dziecku podawaj mleko o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 2% i pamiętaj o mlecznych napojach fermentowanych (jogurcie, maślance, kefirze – są superzdrowe.

5. Mięso i ryby

Produkty z tej grupy są świetnym źródłem białka, a także dostarczają witamin z grupy B, m.in.: witaminę B1 (tiamina), niacynę (witamina PP), B6, B12. Ryby natomiast poza pełnowartościowym białkiem dostarczają wielu składników mineralnych, takich jak fosfor, potas, jod, cynk, wapń i są niezastąpionym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.
Podawaj dziecku drób, chudą wieprzowinę czy wołowinę. Pamiętaj jednak, że mięso powinno być serwowane maksymalnie cztery razy w tygodniu, w pozostałe trzy dni można je zastąpić np.: rybą, jajkami, twarogiem lub roślinami strączkowymi. Mięso i ryby są ważne w żywieniu dzieci, ale dieta wegetariańska (prawidłowo skomponowana) może być równie zdrowa.

6. Woda

To płyn, jakiego człowiek potrzebuje dla zdrowia. Dzieci do 3. roku życia powinny wypijać minimum 1,3 litra wody dziennie, starszaki, do 8 lat – około 1,6 l. Optymalne są wody źródlane i mineralne niskozmineralizowane (do 500 mg/l składników mineralnych), niskosodowe, niskosiarczanowe. Przykład? Poręczny i zapewniający balans składników mineralnych Zdrojek od Żywiec Zdrój.Stosowanie wód wysokozmineralizowanych należy dopasować do indywidualnych potrzeb, czyli sytuacji gdy pojawia się potrzeba uzupełnienia konkretnych składników w diecie.

Skarby z polskich pól i gospodarstw

Jeśli chodzi o konkretne produkty, mimo najprzeróżniejszych trendów i mód istnieje krótka lista ponadczasowych, superzdrowych hitów. Zawierają wyjątkowo dużo witamin, minerałów czy innych ważnych dla lepszego funkcjonowania organizmu składników. Nie, to żadne wymyślne dania czy produkty, to sekretna moc ukryta w zwykłych warzywach czy kaszach!

Lista 10 polskich superfood:

  1. Buraki
  2. Czosnek
  3. Jarmuż
  4. Dynia
  5. Kasza jaglana
  6. Aronia
  7. Czarna porzeczka
  8. Orzechy włoskie
  9. Siemię lniane
  10. Miód
Reklama

Artykuł powstał z udziałem marki Żywiec Zdrój

Reklama
Reklama
Reklama