GRY
 
 

Co warto wiedzieć o diecie dziecka

Przeczytaj 23 ciekawostki, które warto zastosować w dziecięcym jadłospisie.

maluch, jedzenie
1. Dzienne zapotrzebowanie na sól wynosi około 3g i pokrywamy je jedząc niesolone pokarmy, ponieważ chlorek sodu (sól) występuje w naturalnych pokarmach.
2. Pierwsze trzy lata życia dziecka to czas najintensywniejszego rozwoju i wzrastania organizmu, do którego niezbędne są odpowiednie dawki składników mineralnych i białka.
3. Nawet do 80% dziennego zapotrzebowania na witaminę D3 może być „wyprodukowane” czyli uaktywnione w skórze dziecka pod wpływem światła słonecznego.
4. Okres do 3. roku życia to czas, w którym kształtują się nawyki żywieniowe dziecka na całe życie – warto zadbać, by od początku dziecko jadło zdrowo!
5. Zapotrzebowanie dziecka na białko zależy od masy jego ciała. Dziecko powinno otrzymać dziennie 1 gram białka na kilogram masy ciała.
6. Białko powinno pochodzić z różnych produktów. Pokarmy bogate w białko to mleko, sery, twarogi, mięso, ryby, jaja.
7. 2 szklanki mleka (najlepiej mleka modyfikowanego!), kubeczek jogurtu i 30g sera wystarczą by pokryć dzienne zapotrzebowanie dziecka na wapń.
8. 20% zapotrzebowania na witaminę D3 pokryją pokarmy: tłuste ryby, masło, tran, wątróbka i mleko.
9. Zamiast soli wskazane jest dodawanie do potraw mieszanek ziołowych, np. rozmarynu, estragonu, kopru, majeranku.
10. Dobrym żródłem żelaza są także warzywa strączkowe, chleb pełnoziarnisty, morele, sałata.
11. Niedobór jodu u dzieci zmniejsza zdolność uczenia się i spowalnia wzrost i rozwój fizyczny.
12. Żelazo z produktów pochodzenia roślinnego wchłania się gorzej niż z produktów mięsnych – tylko w 1%.
13. Mleko krowie zawiera obciążające nerki dziecka zbyt duże ilości białka i sodu oraz niekorzystne dla organizmu małego dziecka nasycone kwasy tłuszczowe. Zbyt mało jest w nim natomiast żelaza, nienasyconych kwasów tłuszczowych i niezbędnych do prawidłowego rozwoju witamin A, D, E i C.
14. Najlepiej przyswajalne (wchłania się w około 20%) jest tzw. żelazo hemowe, tj. z czerwonego mięsa, podrobów zwierzęcych (zwłaszcza z wątróbki).
15. W ciągu całego życia potrzeba zaledwie kilka gramów jodu, jednak ta niewielka ilość jest niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu dziecka.
16. Banany, cykoria, pory, karczochy, szparagi, czosnek, cebula, rośliny strączkowe oraz zboża (owies i jęczmień) są bogatym źródłem prebiotyków, które wzmacniają układ odpornościowy dziecka. Prebiotyki zawierają również niektóre mleka modyfikowane.
17. Częstym problemem wśród dzieci jest niedobór żelaza prowadzący do anemii. By mu zapobiec, należy podawać dziecku produkty bogate w żelazo.
18. Bogatym źródłem jodu są ryby morskie, owoce morza, sól nie oczyszczona lub jodowana, żółtko jaj, sałata, wołowina i mleko modyfikowane.
19. Układ odpornościowy ma dobrą pamięć! Kiedy groźne bakterie dostają się do organizmu, układ odpornościowy na podstawie wcześniejszych „doświadczeń” uczy się, jak bronić przed nimi organizm. Kiedy te same bakterie atakują ponownie, pamięta już, jak z nimi walczyć i robi to efektywniej niż poprzednio.
20. Jelita są największym organem ludzkiego ciała. U dorosłych mają 6-7metrów długości, a ich powierzchnia ma aż 400 m2 – tyle co powierzchnia kortu tenisowego!
21. Zanim dziecko się urodzi, w jego jelicie nie ma żadnych bakterii. Zaczynają one kolonizować jelita tuż po przyjściu dziecka na świat.
22. Prebiotyki są specjalnym typem błonnika, którym żywią się „dobre” bakterie żyjące w jelitach. Dzięki nim bakterie mnożą się i wzmacniają system odpornościowy.
23. „Dobre” bakterie, takie jak bifidobacterie, wspierają rozwój układu odpornościowego dziecka.

Redakcja poleca: Raport 2017: co jedzą niemowlęta? [WIDEO]
Tylko niewiele ponad połowa dzieci w Polsce jest karmionych piersią w pierwszym roku życia. A tylko kilka procent dostaje wyłącznie mleko mamy. Chociaż rodzice wiedzą, co powinny jeść niemowlęta, to jednak... karmią niemowlęta niezgodnie z zaleceniami.

Ocena (0 oceny)

0.0
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Kanapkowe wariacje i inne kuchenne inspiracje

Uwaga! Idzie mróz!