Dla dziecka: grahamka czy rogalik?
I to, i to. Pieczywo ciemne jest zdrowsze (ma najwięcej błonnika i witamin), za to białe jest lekkostrawne. Idealne rozwiązanie: maksymalna różnorodność (tutaj sprawdź nasz ranking najlepszych pieczyw dla dzieci). Serwuj dziecku grahamki, kajzerki, rogaliki, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, pieczywo z różnymi dodatkami – sezamem, suszonymi śliwkami, ziarnami. Unikaj jedynie chleba czy bułek z dużą zawartością konserwantów. Poznasz je po długim terminie przydatności do spożycia i nienaturalnym, jakby „papierowym” smaku. Ze względu na bardzo dużą kaloryczność, ogranicz podawanie dziecku słodkich bułek, np. chałek.
Miód lipowy czy akacjowy?
Wartościowy jest zarówno jeden, jak i drugi. Najważniejsze, żeby nie był sztuczny (bo to sam cukier). Miodem smaruj dziecku kanapki, ale też osłodź nim ostudzoną do temperatury pokojowej herbatę. Pycha!
Rosół czy jarzynowa?
Zupa jarzynowa, bo oprócz tego, co zawiera rosół (wywar z mięsa), ma to, co zawdzięczamy jarzynom: błonnik, witaminy oraz sole mineralne. A jaka zupa jest najzdrowsza? Pomidorowa! Zawiera potas, wapń oraz likopen chroniący przed chorobami.
Masło czy margaryna?
Rocznym dzieciom lepiej służy masło (cholesterol jest im potrzebny do budowy układu nerwowego), przedszkolaka warto przyzwyczajać do smaku margaryny, by wyrobić w nim prawidłowe nawyki żywieniowe (na dłuższą metę cholesterol może być szkodliwy). Póki co, dziecko może jeść i jedno, i drugie na zmianę (jednak z przewagą masła) lub w postaci miksów masła z margaryną.
Mleko pasteryzowane czy UHT?
Można podawać i jedno, i drugie, jednak pasteryzowane trzeba wcześniej przegotować. Najważniejsze, by dziecko w ogóle je piło. Mleko to cenny skarb. Poza wapniem zawiera także białko i witaminy A i D. Jeśli szkrab kręci nosem na widok mleka, opowiedz mu, kto je pije - Scooby oraz Superman!
Jogurt owocowy czy naturalny?
Zdrowy jest i ten, i ten, bo wszystkie produkty mleczne są bogatym źródłem wapnia. Lepiej jednak wybierać jogurt naturalny i dodawać do niego owoce. Bo te owocowe są dosładzane, barwione (np. sokiem z buraków) i rzadko mają tyle owoców, ile się spodziewamy (może to być np. tylko jeden procent).
Kakao naturalne czy rozpuszczalne?
Kakao jest pyszne i zawiera magnez, warto więc dawać je dzieciom. Lepiej wybrać tradycyjne kakao w proszku, bo te rozpuszczalne są na ogół witaminizowane (i mocno słodzone). A produktów witaminizowanych jest tak wiele, np. płatki śniadaniowe, soki itd., że można przedobrzyć. Nadmiar witamin jest niewskazany.
Sok owocowy czy kompot?
Warto pić jedno i drugie. Sok zawiera więcej witamin (oczywiście pod warunkiem, że jest w stu procentach z owoców, a nie z ich aromatami), z kolei kompot robi się w domu, a więc mamy pewność, że został przygotowany, jak należy. Lepiej jest jednak nie przesadzać z dodawaniem do niego cukru. Bo staje się niepotrzebnie zbyt kaloryczny.