Śmiało dodawaj orzechy do sałatek i surówek oraz posypuj nimi zupy i kanapki. Spróbuj sałatki Jasia i Małgosi - chrupiącej mieszanki kapusty, jabłek i orzechów włoskich. Możesz wzbogacić smak sałatki, dodając do niej ser pleśniowy.
Orzechy świetnie komponują się z bananami, jabłkami i czekoladą. Możesz to wykorzystać do upieczenia klasycznego, jesiennego ciasta.
Zdrowa, jesienna przekąska - kulki z płatków owsianych z orzechami. Większość mąki zastąpiono w nich zmielonymi orzechami i migdałami, a cukier - miodem.
Sos orzechowy jest doskonałym dodatkiem do dań z drobiu, np. do pieczonego, faszerowanego kurczaka. Wystarczy rozetrzeć garść orzechów włoskich ze śmietaną, odrobiną czosnku i świeżo mielonego pieprzu. Dodaj też ulubione zioła, np. pietruszkę.
Nie ma to jak pożywna, ciepła owsianka z owocami i bakaliami na dobry początek dnia! Zwłaszcza jesienią ważne jest, żeby maluch zjadł ciepły posiłek przed wyjściem. Jeśli skorzystasz z naszego przepisu na muesli, z pewnością nie trzeba będzie dziecka namawiać do skosztowania. Spróbuj mieszankę z przepisu zalać ciepłym mlekiem, zamiast chłodnym jogurtem.