- 900 g świeżych lub mrożonych śliwek
- 250 g masła
- 200 g brązowego cukru
- 250 g płatków owsianych
- 250 g mąki migdałowej
- 2 łyżki miodu
Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj (jeśli używasz świeżych owoców). Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dwie łyżki miodu, podgrzej i skarmelizuj lekko owoce.
150 g płatków owsianych zmiksuj na bardzo drobno, aż powstanie z nich mączka. Wymieszaj razem mąkę migdałową, zmiksowane i całe płatki oraz brązowy cukier.
Dodaj do kruszonki zimne masło i rozdrobnij je palcami.
Na blachę wylej skarmelizowane owoce, a całość posyp kruszonką.
Piecz w temperaturze 180 stopni aż kruszonka nabierze złocistego koloru, około 25 minut.
Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem płatków owsianych
Polecamy: Deser z płatkami i truskawkami