chemia w żywności
fot. Fotolia

Żywność z chemią przyczyną cukrzycy u dzieci

Polska zajmuje pierwsze miejsce w Europie pod względem nowych zachorowań na cukrzycę typu 1 u dzieci. Największy wzrost nowych zachorowań na cukrzycę typu 1 widać u dzieci do 5. roku życia. Przyczyną mogą być dodatki do żywności.
chemia w żywności
fot. Fotolia
Lekarze alarmują: do 2020 roku nastąpi podwojenie liczby zachorowań u dzieci najmłodszych na cukrzycę typu 1. W odróżnieniu od cukrzycy typu 2, na którą chorują głównie dorośli, na cukrzycę typu 1 chorują głównie dzieci. Nawet niemowlęta. 
 

Nie tylko geny

Na pojawienie się cukrzycy typu 1 na pewno wpływ mają geny. Jeśli któryś z rodziców choruje na cukrzycę typu 1, jest dużo większe ryzyko, że dziecko też będzie miało cukrzycę typu 1 niż wtedy, gdy rodzice są zdrowi.
Jednak to nie geny odpowiadają za gwałtowny wzrost zachorowań na cukrzycę typu 1 u dzieci.
 
Redakcja poleca: Zjesz fast food i nadal będziesz głodny. Zobacz dlaczego!
Mimo że wiemy, że produkty nazywane fast foodami nie należą do najzdrowszych, czasami wciąż łudzimy się, że jedzone sporadycznie nam nie zaszkodzą. Jaka jest prawda?

Za dużo chemii w żywności

W ostatnich latach obserwuje się wzrost zachorowań na wszystkie choroby autoimmunologiczne (czyli takie, w których układ odpornościowy atakuje komórki własnego organizmu). Lekarze są zdania, że ten wzrost zachorowań jest spowodowany spożywaniem wysoko przetworzonej żywności. To w ostatnich 20 latach weszły do masowego spożycia produkty wysoko przetworzone, z dużą ilością różnego typu dodatków chemicznych.

O złym odżywianiu dziecka i skutkach zdrowotnych, jakie to powoduje na całe życie, czytaj tu.
70 proc. elementów układu odpornościowego małego dziecka znajduje się w przewodzie pokarmowym. Jeśli jest on tak atakowany przez chemiczne dodatki, nic dziwnego, że atakuje własne tkanki, co prowadzi do rozwoju wszystkich chorób z autoagresji.
 

Nadużywanie antybiotyków

Na pojawienie się cukrzycy u dzieci mają też wpływ częste infekcje, a zwłaszcza ich niepotrzebne leczenie antybiotykami. Zbyt często są one podawane przy infekcjach wirusowych. Nadużywanie antybiotyków powoduje osłabienie odporności i ma negatywny wpływ na układ immunologiczny. Może to być jedna z przyczyn, dlaczego układ odpornościowy zaczyna popełniać błąd i atakować trzustkę, niszcząc ją, co powoduje brak insuliny i wystąpienie cukrzycy typu 1.
 
Oceń artykuł

Ocena 4 na 4 głosy

Zobacz także

Popularne tematy