GRY

Jesz cytrusy w ciąży, dziecko będzie miało alergię. Prawda czy mit?

Podczas ciąży nie wolno wziąć do ust nawet kawałka pomarańczy lub mandarynki. Takie opinie słyszy wiele przyszłych mam. O to, ile kryje się w nich prawdy, pytamy dietetyka.
Czy można jeść cytrusy w ciąży?
fot. AdobeStock
I wśród znajomych, i na stronach internetowych można znaleźć informacje przestrzegające kobiety w ciąży przed jedzeniem grejpfrutów czy mandarynek. Słyszałam, że w ciąży nie można jeść cytrusów, bo dziecko będzie miało uczulenie. Czy to prawda? Od kiedy zaczęły się chłodniejsze dni, mam dużą ochotę na pomarańcze, ale boję się je jeść – pisze do nas Weronika z Krakowa. Jej wątpliwości rozwiewa Paulina Barros, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Maczfit.

Uczulenie na cytrusy – tak czy nie?

To prawda, że cytrusy należą do produktów silnie alergizujących, ale ich spożywanie nie powinno powodować alergii u dziecka – wyjaśnia ekspertka. Jeśli przyszła mama sama nie jest uczulona na cytrusy, nie powinna rezygnować z urozmaicania nimi swojej diety. Paulina Barros tłumaczy, dlaczego warto sięgać właśnie po pomarańcze, gejpfruty czy mandarynki: – Owoce cytrusowe to duża dawka witaminy C, beta-karotenu i likopenu (obfitują w nie zwłaszcza czerwone grejpfruty i pomarańcze). Ekspertka podkreśla, że to, co najlepsze, nie kryje się w soku, ale w białej, włóknistej części owocu, znajdującej się między skórką a miąższem, czyli albedo. Jest on doskonałym źródłem flawonoidów i błonnika. Zdaniem dietetyczki cytrusy powinny na stałe gościć w naszej diecie.
Redakcja poleca: Dieta w ciąży - wideo
Ekspert wyjaśnia, jakie produkty mogą w ciąży zaszkodzić, a w które warto wzbogacić swoją dietę.

Cytrusy dozwolone, ale...

Choć cytrusy nie są zakazane w ciąży, należy jeść je z umiarem (maksymalnie 2-3 pomarańcze lub porównywalną objętość innych tego rodzaju owoców) – wylicza Paulina Barros i dodaje: – Ze względu na kwasy organiczne, które są obecne w owocach cytrusowych, jedzenie cytrusów w ciąży może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe lub je nasilać. Szczególnie dotyczy to II i III trymestru. Skutkiem nadmiernego delektownia się pomarańczami czy mandarynkami może być np. uciążliwa zgaga, która często i tak daje się we znaki ciężarnym. Dietetyczka przypomina również, że cytrusy zawierają sporo cukru (to kolejny ważny powód, dla którego nie należy przesadzać z ich ilością), a ponieważ mogą być pokryte środkami ochrony roślin – przed jedzeniem zawsze należy je dokładnie umyć, a najlepiej sparzyć.

Zobacz też:
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Wygląd i samopoczucie

Przygotowania do porodu