czego nie jeść w ciąży
fot. Fotolia

10 rzeczy zakazanych w ciąży

Lista najbardziej niebezpiecznych w ciąży produktów jest krótka. Pozostałe wystarczy po prostu ograniczyć na pewien czas.
Joanna Karwat
czego nie jeść w ciąży
fot. Fotolia

1. Sól


Zwłaszcza w drugiej połowie ciąży jej nadmiar może zatrzymywać wodę w organizmie i powodować nieprzyjemne obrzęki nóg, rąk i twarzy. Jeśli nie ustępują one po nocnym odpoczynku, powinnaś skontaktować się z lekarzem, a ze swej diety szybko wyeliminować mocno dosalane produkty: śledzie, wędliny, konserwy, krakersy i oczywiście chipsy.
Redakcja poleca: Czy można pić kawę w ciąży - co mówią lekarze?
Na pewno słyszałaś różne zdania na ten temat. Od - " w ciąży nie wolno pić kawy", po "nawet kilka kaw nie zaszkodzi". Jak jest naprawdę. Czy ciężarna może sobie pozwolić na codzienne picie kawy? Jak kawa wpływa na płód? Poznaj zdanie ekspertów.




2. Surowe jajka

Dokładnie myj skorupkę jajka przed gotowaniem. Jeśli pęknie w trakcie gotowania, masz pewność, że do białka nie dostaną się żadne zanieczyszczenia. Kogel-mogel lub jajko na miękko może być zakażone salmonellą – nie jedz ich! Unikaj też produktów, do których dodaje się surowe jajko, np. kremów, a zwłaszcza tiramisu.

3. Sery pleśniowe i brie

Sery pleśniowe w ciąży mogą być źródłem groźnych bakterii listeria monocytogenes. Do tej listy dodaj też: ser feta, camembert i produkty z niepasteryzowanego mleka, np. oscypki. Kobiety spodziewające się dziecka są około 20 razy bardziej podatne na listeriozę niż pozostali dorośli. Choroba może być przeniesiona do płodu przez łożysko, nawet jeśli u matki nie ma żadnych jej objawów, i prowadzić do przedwczesnego porodu, poronienia lub powikłań zdrowotnych u maleństwa.

4. Kolorowe napoje gazowane typu cola, mirinda, sprite

Te napoje są teraz niewskazane dla ciebie z wielu powodów: zawarty w nich dwutlenek węgla może podrażniać przewód pokarmowy, zwłaszcza gdy często sięgasz po orzeźwienie z bąbelkami. Kolorowe napoje są też sztucznie barwione i aromatyzowane. Nie ma w nich nic potrzebnego dziecku, a przy tym wcale nie gaszą pragnienia i dostarczają zdecydowanie za dużo cukru. Lepiej ich unikaj, szczególnie coli, bo jest w niej kofeina, która podnosi ciśnienie.

Zobacz też: Kawa w ciąży - co na to lekarz? [content:8_604,1_2997,0_15267,0_4437:CMNews]

5. Alkohol

Niektórzy uważają, że mała ilość piwa lub wina nie zaszkodzi maleństwu. Owszem, jeśli w pierwszych tygodniach ciąży nieświadomie sięgnęłaś po alkohol, nie powinien on poważnie zaszkodzić, ponieważ natura „zabezpiecza” płód właśnie przed takimi zdarzeniami. Jednak w kolejnych tygodniach zachowaj absolutną abstynencję, bo możesz zaburzyć rozwój dziecka.

Czytaj także: Czy w ciąży można jeść czosnek?

6. Befsztyk i tatar

Unikaj niedogotowanego mięsa, krwistych befsztyków oraz dań i wędlin z surowego mięsa (np. tatara, kiełbasy typu metka lub szynki parmeńskiej). Często bywają one przyczyną zakażenia toksoplazmozą matki... oraz dziecka. Mogą się w nich znajdować także drobnoustroje odpowiedzialne za listeriozę. Wędliny jedz najwyżej 1-2 razy w tygodniu. Wędzone produkty zawierają bowiem rakotwórcze azotany i mają dużo soli.

Co jeść w ciąży, a czego unikać - radzi ginekolog:



7. Orzeszki ziemne


Kobiety, które mają astmę, katar sienny, wypryski lub uczulenie na orzechy (albo ktoś inny w rodzinie), nie powinny jeść arachidów ani innych produktów, które je zawiera ją (niektóre oleje, masła). Dzięki temu zmniejszy się ryzyko powstania alergii u dziecka. Być może właśnie tu należy szukać przyczyny tego, że liczba dzieci uczulonych na orzeszki w ostatnim dziesięcioleciu wzrosła aż trzykrotnie!




8. Mocna kawa

Kofeina wypłukuje z organizmu cenne witaminy i minerały, a także podnosi ciśnienie krwi. Zwłaszcza mocne espresso. Jeśli jesteś zdrowa i nie masz nadciśnienia, możesz wypijać czasem słabą, rozpuszczalną kawę z mleczkiem. Pamiętaj jednak, że twoja poranna ospałość jest w dużej mierze spowodowana działaniem hormonów (głównie na początku ciąży) a nie zapotrzebowaniem akurat na kofeinę.

9. Kolorowe ciastka z cukierni

Jeśli w diecie będzie za dużo cukrów prostych, czyli ciastek, lodów, słodkich rogalików, pozbawisz swój organizm ważnych mikroelementów, a poza tym przytyjesz zbyt wiele. Słodkości to także przyczyna powikłań, takich jak cukrzyca ciążowa, nawracające zapalenia pochwy, zatrucia żołądkowe. Zrezygnuj z tortów i tiramisu, bo są w nich surowe jajka. [content:0_25344,2_1353,8_1322,1_3251:GALGallery]

Zobacz też: 10 ciążowych dolegliwości, o których musi wiedzieć twój lekarz

10. Nieznane zioła

Niektóre zioła działają silniej niż leki! Unikaj mieszanek i herbatek. Szczególnie niebezpieczny dla ciebie jest teraz żen-szeń, rozmaryn, tymianek, chmiel i cząber, ponieważ szkodliwie działają na płód. Wystrzegaj się też moczopędnej kruszyny i aloesu, bo mogą powodować odwodnienie i przekrwienie narządów w obrębie miednicy.
 
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Będę mamą

Ciążowe zakupy