GRY

10 rzeczy zakazanych w ciąży

Lista najbardziej niebezpiecznych w ciąży produktów jest krótka. Pozostałe wystarczy po prostu ograniczyć na pewien czas.
czego nie jeść w ciąży
fot. Fotolia

1. Sól


Zwłaszcza w drugiej połowie ciąży jej nadmiar może zatrzymywać wodę w organizmie i powodować nieprzyjemne obrzęki nóg, rąk i twarzy. Jeśli nie ustępują one po nocnym odpoczynku, powinnaś skontaktować się z lekarzem, a ze swej diety szybko wyeliminować mocno dosalane produkty: śledzie, wędliny, konserwy, krakersy i oczywiście chipsy.
Redakcja poleca: Czy można pić kawę w ciąży - co mówią lekarze?
Na pewno słyszałaś różne zdania na ten temat. Od - " w ciąży nie wolno pić kawy", po "nawet kilka kaw nie zaszkodzi". Jak jest naprawdę. Czy ciężarna może sobie pozwolić na codzienne picie kawy? Jak kawa wpływa na płód? Poznaj zdanie ekspertów.




2. Surowe jajka

Dokładnie myj skorupkę jajka przed gotowaniem. Jeśli pęknie w trakcie gotowania, masz pewność, że do białka nie dostaną się żadne zanieczyszczenia. Kogel-mogel lub jajko na miękko może być zakażone salmonellą – nie jedz ich! Unikaj też produktów, do których dodaje się surowe jajko, np. kremów, a zwłaszcza tiramisu.

3. Sery pleśniowe i brie

Do tej listy dodaj też: ser feta, camembert i produkty z niepasteryzowanego mleka, np. oscypki. W ciąży odstaw je na jakiś czas, bo mogą w nich być bakterie z rodzaju listeria. Kobiety spodziewające się dziecka są około 20 razy bardziej podatne na listeriozę niż pozostali dorośli. Choroba może być przeniesiona do płodu przez łożysko, nawet jeśli u matki nie ma żadnych jej objawów, i prowadzić do przedwczesnego porodu, poronienia lub powikłań zdrowotnych u maleństwa.

4. Kolorowe napoje gazowane typu cola, mirinda, sprite

Te napoje są teraz niewskazane dla ciebie z wielu powodów: zawarty w nich dwutlenek węgla może podrażniać przewód pokarmowy, zwłaszcza gdy często sięgasz po orzeźwienie z bąbelkami. Kolorowe napoje są też sztucznie barwione i aromatyzowane. Nie ma w nich nic potrzebnego dziecku, a przy tym wcale nie gaszą pragnienia i dostarczają zdecydowanie za dużo cukru. Lepiej ich unikaj, szczególnie coli, bo jest w niej kofeina, która podnosi ciśnienie.

Zobacz też: Kawa w ciąży - co na to lekarz?


5. Alkohol

Niektórzy uważają, że mała ilość piwa lub wina nie zaszkodzi maleństwu. Owszem, jeśli w pierwszych tygodniach ciąży nieświadomie sięgnęłaś po alkohol, nie powinien on poważnie zaszkodzić, ponieważ natura „zabezpiecza” płód właśnie przed takimi zdarzeniami. Jednak w kolejnych tygodniach zachowaj absolutną abstynencję, bo możesz zaburzyć rozwój dziecka.

Czytaj także: Czy w ciąży można jeść czosnek?

6. Befsztyk i tatar

Unikaj niedogotowanego mięsa, krwistych befsztyków oraz dań i wędlin z surowego mięsa (np. tatara, kiełbasy typu metka lub szynki parmeńskiej). Często bywają one przyczyną zakażenia toksoplazmozą matki... oraz dziecka. Mogą się w nich znajdować także drobnoustroje odpowiedzialne za listeriozę. Wędliny jedz najwyżej 1-2 razy w tygodniu. Wędzone produkty zawierają bowiem rakotwórcze azotany i mają dużo soli.

Co jeść w ciąży, a czego unikać - radzi ginekolog:



Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Internetowa szkoła rodzenia

Przygotowania do porodu