czego nie jeść w ciąży
fot. Adobe Stock

Czego nie jeść w ciąży? [LISTA PRODUKTÓW ZAKAZANYCH]

Czego nie jeść w ciąży – wymieniamy produkty, których powinnaś bezwzględnie unikać podczas oczekiwania na dziecko. Ale bez obaw, lista najbardziej niebezpiecznych produktów w ciąży jest krótka. Pozostałe wystarczy po prostu ograniczyć na pewien czas.
Joanna Karwat
czego nie jeść w ciąży
fot. Adobe Stock

Zastanawiasz się, czego nie jeść w ciąży, a to bardzo dobrze. Warto to wiedzieć, ponieważ dieta mamy wpływa na rozwój płodu. W końcu kobieta ciężarna wszystkim, co je i pije, dzieli się z dzieckiem, a przecież nie każdy produkt jest dla dziecka zdrowy. Na pewno wiesz, że  w diecie ciężarnej zakazany jest alkohol, ale czy zdajesz sobie sprawę, dlaczego w ciąży nie wolno jeść sushi i przetworów z niepasteryzowanego mleka? Sprawdź! Jeśli wcześniej nie zwracałaś uwagi na to, co ląduje na twoim talerzu – czas to zmienić!

Spis treści:

  1. Czego nie można jeść w ciąży
  2. Czego nie wolno jeść w ciąży – lista
  3. Czego nie pić w ciąży
  4. Czego nie powinno się jeść w ciąży [OGRANICZ]
  5. Czego nie jeść w ciąży? [TABELA]
  6. Dieta w ciąży a nawyki żywieniowe dziecka

Czego nie można jeść w ciąży

Produkty zakazane w ciąży to między innymi surowe jajka, sery pleśniowe, surowe mięso i alkohol. Eliminuje się je po to, by dziecko mogło rozwijać się jak najlepiej. Spożywanie tych pokarmów może uszkodzić płód lub zakłócić jego rozwój, nawet jeśli nie zaszkodzą one kobiecie. Musisz pamiętać, że wszystko, co wypijesz lub zjesz, trafia do dziecka. Właśnie dlatego powinnaś ograniczyć lub całkowicie wyeliminować przyjmowanie niektórych produktów.

Dla ciąży zagrożeniem może być zatrucie pokarmowe. Z tego względu ciężarna nie powinna jadać:

  • produktów, które należy przechowywać w lodówce, a które spędziły poza nią więcej niż 2 godziny;
  • niemytych owoców i warzyw;
  • surowych kiełków;
  • kupowanych na mieście świeżo wyciskanych soków lub soków niepasteryzowanych.


Istnieje bowiem ryzyko, że produkty te zawierają bakterie, które mogą spowodować zatrucie pokarmowe. Przez to produkowane przez bakterie toksyny trafią do płodu i mu zaszkodzą.

Czego nie wolno jeść w ciąży – lista

  • Surowe jajka – dokładnie myj skorupkę jajka przed gotowaniem. Jeśli pęknie w trakcie gotowania, masz pewność, że do białka nie dostaną się żadne zanieczyszczenia. Kogel-mogel lub jajko na miękko może być zakażone salmonellą – nie jedz ich! Unikaj też produktów, do których dodaje się surowe jajko, np. kremów, a zwłaszcza tiramisu, domowej roboty majonezów, sosu bearnaise, sosu holenderskiego i innych dressingów, które zawierają surowe jaja. Surowych jajek nie powinny jeść kobiety w ciąży właśnie ze względu na możliwość zakażenia salmonellą lub toksoplazmozą.​
     
  • Sery pleśniowe i miękkie typu brie – odstawienie serów pleśniowych w ciąży może pomóc uniknąć zarażenia listerią. Bakterie listeria monocytogenes mogą znaleźć się także w serze feta, camembert i produktach z niepasteryzowanego mleka, np. oscypkach. Kobiety spodziewające się dziecka są około 20 razy bardziej podatne na listeriozę niż pozostali dorośli. Choroba może być przeniesiona do płodu przez łożysko (nawet jeśli u matki nie ma żadnych jej objawów) i spowodować poród przedwczesny, poronienie lub powikłania zdrowotne u maleństwa.
     
  • Surowe mięso i ryby: befsztyk, tatar, sushi – unikaj niedogotowanego mięsa, krwistych befsztyków oraz dań i wędlin z surowego mięsa oraz ryb (np. sushi, tatara, kiełbasy typu metka lub szynki parmeńskiej) i owoców morza (mule, przegrzebki, ostrygi itp). Często bywają one przyczyną zakażenia toksoplazmozą matki i dziecka. Mogą znajdować się w nich także drobnoustroje odpowiedzialne za listeriozę. Toksoplazmoza i listerioza mogą źle wpłynąć na płód – spowodować wady rozwojowe lub nawet przerwać ciążę (na jej wczesnym etapie). Jeśli jednak jesteś miłośniczką tatarów i innych tego typu dań, skorzystaj z propozycji wegetariańskich – takie dania smakiem naprawdę bardzo przypominają mięso. Ze względu na możliwe skażenie metalami ciężkimi, w ciąży nie należy jeść następujących ryb: łososia, szczupaka, okonia pręgowanego, makreli, miecznika, rekina, płytecznika. Lepiej też zrezygnować z wszelakich ryb wędzonych.
 
  • Salami – w ciąży to może być bardzo pożądany produkt przez kobiety, które na co dzień się nim nie zajadają. Również miłośniczki pizzy z salami będą chciały dowiedzieć się, czy mogą jeść salami w ciąży. Tak jak wiele różnych rodzajów wędlin, salami nie podlega procesowi gotowania, lecz jest peklowane i fermentowane. To z kolei oznacza, że tak jak w przypadku surowych mięs – mogą się w nim rozwijać pasożyty, które wywołują toksoplazmozę (niebezpieczną dla dziecka). 
     
  • Wątróbka – w wątrobie magazynują się substancje takie jak witamina A w formie retinolu, który może zaszkodzić dziecku, jeśli przyswoi ono jego duże ilości. Dieta w ciąży nie powinna więc zawierać wątróbki ani żadnych dań, w których może się ona znaleźć (np. pasztetów).
     
  • Nieznane zioła – niektóre zioła w ciąży działają silniej niż leki! Unikaj więc mieszanek i herbatek ziołowych. Szczególnie niebezpieczny dla ciebie jest teraz żen-szeń, rozmaryn, tymianek (w dużych ilościach), chmiel i cząber, które szkodliwie działają na płód. Wystrzegaj się też moczopędnej kruszyny i aloesu, bo mogą powodować odwodnienie i przekrwienie narządów w obrębie miednicy.

Czego nie pić w ciąży

  • Kolorowe napoje gazowane słodzone – ciężarna nie powinna ich pić. Są niewskazane z wielu powodów: zawarty w nich dwutlenek węgla może podrażniać przewód pokarmowy, zwłaszcza gdy często sięgasz po orzeźwienie z bąbelkami. Kolorowe napoje są też sztucznie barwione i aromatyzowane. Nie ma w nich nic potrzebnego dziecku, a przy tym wcale nie gaszą pragnienia i dostarczają zdecydowanie za dużo cukru. Lepiej ich unikaj, szczególnie coli, bo jest w niej kofeina, która podnosi ciśnienie.
     
  • Alkohol – produkty zakazane w ciąży to z pewnością napoje zawierające alkohol. Zdecydowanie musisz o nim zapomnieć na 9 miesięcy! Nawet bardzo niewielka ilość może zaszkodzić dziecku. Jeśli kobieta pije podczas ciąży alkohol, istnieje ryzyko wystąpienia FAS, czyli alkoholowego zespołu płodowego. FAS jest nieuleczalną chorobą, a przy tym najcięższą formą wad wrodzonych, somatycznych oraz neurologicznych, wywołanych działaniem alkoholu na płód. Zachowaj absolutną abstynencję, bo możesz zaburzyć rozwój dziecka. Pamiętaj, nie ma bezpiecznej dawki alkoholu w ciąży! Każda jego ilość stwarza ryzyko wystąpienia zaburzeń rozwojowych. 

A jeśli zastanawiasz się, po jaki z napojów najlepiej sięgać, sprawdź, co pić w ciąży. Dowiesz się, czy herbata jest OK, jaki rodzaj wody poleca się ciężarnym i jaki napój złagodzi ciążowe mdłości.

Jakich produktów unikać w ciąży [OGRANICZ]

  • Sól – sól nie jest zdrowa, ale ciężarna nie może z niej całkowicie zrezygnować. Należy jednak ją ograniczać. Zwłaszcza w drugiej połowie ciąży jej nadmiar może zatrzymywać wodę w organizmie i powodować opuchnięte dłonie lub nogi. Jeśli opublizna nie ustąpi po nocnym odpoczynku, powinnaś skontaktować się z lekarzem, a ze swej diety szybko wyeliminować mocno dosalane produkty: śledzie, wędliny, konserwy, krakersy i oczywiście chipsy. Pamiętaj, że sól znajduje się również w mieszankach przyprawowych, które możesz zastąpić suszonymi ziołami, np. bazylią, oregano lub majerankiem.
     
  • Słodycze – zawierają utwardzony tłuszcz cukierniczy, w którym są kwasy tłuszczowe trans. Mogą one niekorzystnie wpływać na rozwój dziecka – spowalniają przyrost masy jego ciała i zaburzają przemiany nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do budowy małego mózgu. Są też źródłem pustych kalorii, których przyszłe mamy powinny się wystrzegać. Jeśli jesz zbyt dużo słodyczy – nie masz wtedy już apetytu na pełnowartościowy posiłek, a to z kolei powoduje zubożenie wartości odżywczej twojej diety. Gdy w diecie będzie za dużo cukrów prostych, czyli ciastek, lodów, słodkich rogalików, pozbawisz swój organizm ważnych mikroelementów. Słodkości to także przyczyna powikłań, takich jak cukrzyca ciążowa, nawracające bakteryjne zapalenie pochwy, zatrucia żołądkowe. Zrezygnuj zwłaszcza ze słodyczy, w których zawarte są surowe jajka.
     
  • Mocna kawa – należy jej unikać, zwłaszcza w formie mocnego espresso. Kofeina wypłukuje z organizmu cenne witaminy i minerały, a także podnosi ciśnienie w ciąży. Duże ilości kawy w ciąży (powyżej 200 mg na dobę) mogą również sprzyjać poronieniu, a także małej masie dziecka po urodzeniu. Należy więc ograniczyć picie kawy oraz mocnej herbaty. Jeśli jesteś zdrowa i nie masz nadciśnienia, możesz wypijać czasem słabą, rozpuszczalną kawę z mlekiem. Pamiętaj jednak, że twoja poranna ospałość jest w dużej mierze spowodowana działaniem hormonów (głównie na początku ciąży), a nie zapotrzebowaniem akurat na kofeinę.

Czego nie jeść w ciąży? [TABELA]

Poniższa tabela w czytelny sposób pomoże ci zapamiętać, czego nie jeść w ciąży, a co warto mocno ograniczyć:
 
Czego nie jeść w ciąży – tabela
Produkty zakazane w ciąży
  • alkohol
  • surowe ryby
  • surowe jajka
  • surowe mięso
  • salami
  • wątróbka
  • nabiał z niepasteryzowanego mleka
  • niektóre zioła
Produkty, które warto ograniczyć
  • kupne słodycze
  • kawa
  • sól
 

Orzeszki ziemne w ciąży – zakazane czy nie?

Kobiety w ciąży mogą jeść orzeszki ziemne. Jeszcze do niedawna uznawano je za produkt zakazany w ciąży. Przestrzegano przed nimi ciężarne, tłumacząc, że nie jedząc arachidów ani innych produktów, które je zawierają (niektóre oleje, masła), zmniejsza się ryzyko powstania alergii pokarmowej u dziecka. Okazuje się, że może to mieć działanie odwrotne od zamierzonego – jedzenie różnych orzechów w ciąży nie tylko nie wywoła u dziecka alergii, ale również może zmniejszyć jej ryzyko. Oczywiście powinny ich unikać kobiety, które mają stwierdzoną alergię na orzechy.

Orzechy ziemne są dozwolone także dla niemowląt – najnowsze zalecenia żywieniowe pozwalają wprowadzać je stopniowo do diety malucha już poniżej 1. roku życia (najlepiej w formie masła orzechowego, aby dziecko się nie zakrztusiło). 

Dieta w ciąży a nawyki żywieniowe dziecka

Czy wiesz, że twoja dieta w ciąży kształtuje nawyki żywieniowe malucha? Ich rozwój rozpoczyna się już w życiu prenatalnym. Te pierwsze doświadczenia związane z żywieniem wpłyną na jego preferencje związane z odżywianiem w przyszłości. Dlatego zwracaj uwagę nie tylko na te potrawy, których powinnaś unikać, ale także na to, co powinnaś jeść w ciąży

Dziecko, które jeszcze się nie urodziło, poznaje smaki żywności, którą je jego mama. Pierwsze doświadczenia smakowe mają miejsce już w czasie życia płodowego. Może warto więc już w tym okresie „przekonać” dziecko do brukselki i szpinakuDodatkowo pojawiają się dowody, że dzieci, których mamy są otyłe i ich dieta zawiera dużo przetworzonej żywności, cechują się nadmiernym apetytem. Powodem jest przeprogramowanie już w czasie życia płodowego ośrodków w mózgu, które odpowiadają za regulację odczuwania głodu i sytości.

Zobacz także:
Redakcja poleca: Kawa w ciąży: czy można ją pić i czy jest bezpieczna? Skutki przyjmowania kofeiny w ciąży
Picie kawy w ciąży jest dozwolone, ale trzeba to robić z umiarem. Bardzo ważne jest to, jaką kawę wybierasz i ile kawy pijesz w ciąży. Dopuszczalna, bezpieczna ilość kofeiny dla ciężarnych to ok. 200 mg na dobę. Skutki picia większej ilości kawy w ciąży mogą być poważne, bo kofeina przenika przez łożysko i może zaburzać rozwój płodu.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 14 głosy

Zobacz także

Popularne tematy