Blisko 15 proc. dzieci nie jada warzyw, a ponad 55 proc. – tylko jedno dziennie! Niewiele lepiej jest z owocami. Przeczytaj, dlaczego będzie lepiej, jeśli malec z obiadu zostawi kawałek mięsa i nie dostanie ciastka, za to zje całą surówkę, a na deser jabłko.
To nie witaminy są najcenniejsze
Równie ważne są tzw. fitoskładniki, które rośliny wytwarzają po to, by ochronić się przed atakiem bakterii, wirusów, grzybów. Większość z nich to barwniki: są one zgromadzone tuż po skórką i nadają jej intensywny kolor. Fitoskładniki poprawiają pracę układu odpornościowego, zwalczają wirusy i bakterie, oczyszczają organizm z toksycznych składników.
Trzeba je jeść kilka razy dziennie
W pierwszym roku życia podawaj warzywa w zupie jarzynowej lub jako dodatek do kaszki. Owoce zaś mogą być samodzielnym posiłkiem lub podstawą deseru. W drugim roku niech malec je zjada cztery, pięć razy dziennie. Warzywa i owoce lepiej podawać w niewielkich ilościach, za to często, gdyż zawarta w nich witamina C jest wypłukiwana z organizmu i trzeba ją często dostarczać. To nie jest trudne, bo owoce i warzywa można jeść także jako przekąski.
Na początek lepiej podawać je gotowane
W ten sposób ewentualne niebezpieczeństwo, że uczulą malca, będzie jeszcze mniejsze. Jeśli nie pojawią się objawy alergii, możesz je dawać smykowi na surowo. Oczywiście początkowo miksuj je lub dokładnie ścieraj na tarce, by dziecko się nie zakrztusiło. Gdy będzie już lepiej gryźć, jabłka czy gruszki dawaj w całości, obrane ze skórki. Z proponowaniem całych małych owoców (porzeczek, agrestu) wstrzymaj się do końca pierwszego roku życia ze względu na ryzyko zakrztuszenia.
Bardzo rzadko alergizują
Właśnie dlatego możesz je podawać na początek rozszerzania dziecięcego menu. Jeśli malec pije mleko modyfikowane, pierwsze owoce i warzywa może zjeść już w piątym miesiącu życia, gdy karmisz piersią – miesiąc, dwa później. Wprowadzaj je stopniowo, po jednym, i zwracaj uwagę, czy u smyka nie pojawiają się objawy alergii (wysypka, kolki). Jeśli tak, wycofaj podejrzany produkt z jadłospisu. Uczulać mogą pomidory, papryka, selery, cytrusy, truskawki, poziomki, drobnopestkowe (np. maliny).
Jagody wspomagają wzrok i IQ
Przede wszystkim zawierają najwięcej antyoksydantów, czyli substancji, które neutralizują wolne rodniki (a to one prowadzą m.in. do nowotworów). Jagody poprawiają również widzenie, dlatego wyciągi z nich znajdują się w wielu preparatach leczących wzrok. W jagodach są również antocyjany, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu, czyli tym samym
na inteligencję.
Żywienie
14 września 2009
Czy wiesz, że w owocach i warzywach znajdują się takie składniki, których nie ma w żadnej aptece? Że podnoszą odporność i iloraz inteligencji, poprawiają wzrok. Nie wierzysz? No to przekonaj się sama.
Polecamy
Porady