- szklanka brukselki
- kilka łyżek mleka
- niepełna łyżeczka rozmarynu (lub mała gałązka świeżego)
- 2 pomidory
- średnia cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka masła
- papryka mielona
- liść laurowy
- sól
- cukier
- pieprz
- Brukselkę przebierz, umyj i włóż do wrzącej, osolonej wody.
- Dodaj mleko i gotuj około 10 minut.
- Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz i posiekaj, a potem lekko podsmaż ją na maśle.
- Dodaj pomidory i podduś razem.
- Wsyp brukselkę, dodaj koncentrat pomidorowy, rozmaryn oraz cukier, sól i pieprz do smaku.
- Podduś wszystko jeszcze chwilę.
Zobacz też inne przepisy na dania z brukselką