niemowlę, karmienie, rozszerzanie diety, łyżeczka

Czy dobrze karmisz dziecko?

Każda mama (i tata też) zastanawia się nad tym. Jasne czy ciemne pieczywo, jogurt czy zsiadłe mleko. Pytań jest bez liku. A odpowiedzieć nie zawsze łatwo. Przetestuj swoją wiedzę. Już teraz!
Aleksandra Sobieraj
niemowlę, karmienie, rozszerzanie diety, łyżeczka
Dbasz o dziecko, dobrze je karmisz, by było zdrowe i pełne sił. I choć na początku wszystko, co związane z żywieniem malucha, może wydawać ci się wiedzą tajemną, to nie musi tak być. Z każdym dniem będziesz wiedziała więcej. A na razie sprawdź się, rozwiązując nasz test.

1. W pierwszym roku życia można doprawiać maluchowi dania:
A koperkiem
B solą
C cukrem
Dobra odpowiedź: A
Najwcześniej, bo już około 8–9. miesiąca życia, dziecko może spróbować odrobinę bardzo drobno posiekanego koperku lub natki pietruszki dodanych do zupki jarzynowej (możesz je zmiksować z jarzynami, jeśli boisz się, że nie uda ci się ich drobno posiekać). Natomiast sól i cukier są niepożądane w pierwszym roku życia. Dziecięce nerki niezbyt dobrze radzą sobie solą, bo razem z nią jest wchłaniana duża ilość wody, której nadmiar zatrzymuje się w organizmie. Sód pogarsza też przyswajanie wapnia. Specjaliści dopuszczają dodawanie niewielkich ilości soli do potraw dla dzieci powyżej pierwszego roku życia. Podobnie jest z cukrem, który sprzyja próchnicy, cukrzycy i nadwadze. Lepiej przyzwyczajać malca do naturalnego smaku potraw, przygotowywanych z różnych warzyw, mięs i owoców.

2. Zsiadłe mleko można podać dziecku:
A w 11–12. miesiącu życia
B po pierwszych urodzinach
C dopiero w 3. roku życia
Dobra odpowiedź: A
Zsiadłe mleko maluch może dostać w tym samym czasie co inne przetwory mleczne, np. jogurt, kefir, czyli w 11–12. miesiącu życia. Są one łatwiej strawne niż słodkie mleko, zawierają też mniej laktozy (cukru mlecznego), więc mogą je pić dzieci źle tolerujące ten cukier. Ale mają też inne zalety. Przetwory zawierające bakterie kwasu mlekowego korzystnie wpływają na florę bakteryjną w jelitach i wspomagają pracę układu pokarmowego.

3. Dziecko może być wyłącznie na piersi przez pierwsze:
A 8–9 miesięcy życia
B 3 miesiące życia
C 6 miesięcy życia
Dobra odpowiedź: C
Sześć miesięcy wyłącznego karmienia piersią wystarczy – to optymalny czas. Jeśli nie ma konieczności, by maluch wcześniej dostał zupkę (np. gdy mama wraca do pracy), dziecku karmionemu piersią w drugim półroczu życia trzeba zacząć podawać pokarmy dodatkowe. Wyjątkiem są niewielkie ilości glutenu (pół łyżeczki rozgotowanej kaszki manny) w przecierze jarzynowym lub pokarmie mamy, które podaje się w 5–6. miesiącu. Jeśli dziecko ma kłopoty z zaakceptowaniem nowych produktów i potraw, podawaj je przed karmieniem piersią.

4. Ile razy dziennie powinno jeść półtoraroczne dziecko:
A tyle, ile ma ochotę
B pięć
C osiem
Dobra odpowiedź: B
W drugim roku życia maluch powinien jeść pięć posiłków dziennie: trzy główne (śniadanie, obiad i kolację) i dwa mniejsze – drugie śniadanie i podwieczorek. Ich wielkość powinna być zgodna z apetytem dziecka. To wystarczy. Staraj się nie przyzwyczajać malucha do podjadania między posiłkami – to prosta droga do otyłości. Przekąski zwykle są niezbyt odżywcze, a najedzony nimi maluch nie będzie miał ochoty na wartościowy posiłek. Wtedy, paradoksalnie, syty maluch może być niedożywiony, bo choć niegłodny, to jednocześnie nie otrzymał odpowiedniej ilości wartościowych składników odżywczych, które są mu potrzebne do prawidłowego rozwoju.


5. Do końca pierwszego roku życia dziecko nie powinno jeść potraw:
A smażonych
B duszonych
C pieczonych
Dobra odpowiedź: A
Najlepsze sposoby przyrządzania dań dla malucha to gotowanie (także na parze), wyjątkowo pieczenie, duszenie. Dań smażonych czy grillowanych maluch w pierwszym roku w ogóle nie powinien próbować, bo są dla niego ciężkostrawne. Pamiętaj, gotuj potrawy krótko, tylko do miękkości. Rozgotowane produkty, zwłaszcza warzywa, zawierają niewielki procent witamin i składników mineralnych, które miały przed gotowaniem.

6. Najwięcej wapnia zawiera:
A ser biały
B ser żółty
C mleko
Dobra odpowiedź: B
Mleko zawiera dwa razy więcej wapnia niż biały ser, ale mniej niż żółty. I biały, i żółty ser są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, który ma wpływ na mocne zęby i kości. Ale zdecydowanie więcej zawiera go ser żółty (niewielkie ilości możesz podawać od drugiego roku życia). Podczas wyrobu twarogu około 80 proc. zawartego w mleku wapnia przechodzi do serwatki, która jest odlewana, i dlatego ma on nawet pięć, sześć razy mniej wapnia niż żółty ser. Pamiętaj jednak, że ser żółty ma dość dużo kalorii (zawiera sporo tłuszczu), a poza tym jest trudniej trawiony niż mleko czy biały ser.

7. Najlepsze tłuszcze dla dzieci to:
A masło, oliwa lub olej
B smalec, margaryna
C tłuszcz cukierniczy
Dobra odpowiedź: A
Świeże masło, oliwa z oliwek (najlepiej extra virgin) lub olej rzepakowy są najbardziej wartościowe. Wystarczy łyżeczka na porcję zupki dla niemowlaka. Do smarowania pieczywa dla dzieci do trzeciego roku życia najlepsze jest świeże masło. Starsze mogą jeść także margaryny dobrej jakości, tzw. miękkie, które dają się łatwo rozsmarowywać. Cienka warstwa masła lub margaryny wystarczy. Chleb można też skrapiać oliwą.

8. Ryby, które zawierają potrzebne dzieciom kwasy omega-3, to:
A wszystkie gatunki
B tłuste morskie
C chude słodkowodne
Dobra odpowiedź: B
Tłuste ryby morskie mają więcej niż chude korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wzmacniają odporność i łagodzą procesy zapalne. Są też składnikiem błon komórkowych w układzie nerwowym oka, wpływają na procesy metaboliczne, sprzyjają prawidłowemu widzeniu. Choć tłuste ryby (halibut, łosoś, makrela, śledź, sardynka) warto wybierać częściej, dzieci powinny jeść też chude (dorsz, mintaj, morszczuk, szczupak, sola). I to dwa razy w tygodniu! Gotowane lub pieczone możesz zacząć podawać w 7–8. miesiącu.

9. Dziecko może jeść dania zawierające małe grudki, gdy ma:
A około roku
B 9–10 miesięcy
C 2 lata
Dobra odpowiedź: B
Około 9–10. miesiąca życia maluch umie już pewnie siedzieć. To dobry moment, by zapoznać go z nowymi konsystencjami posiłków, stopniowo rezygnując z miksowanych, półpłynnych na rzecz dań z warzywami rozgniatanymi widelcem lub jeszcze przed ugotowaniem startymi na tarce. Mięsko można już tylko drobno siekać nożem. Konsystencja potraw powinna zachęcać malucha do żucia pokarmu, by nauczył się prawidłowo gryźć.


10. Po pierwszych urodzinach dziecko powinno jeść:
A wszystko to, co dorośli
B lekkostrawne dania
C produkty niskokaloryczne, np. typu light
Dobra odpowiedź: B
Choć malec może już jeść niektóre potrawy z rodzinnego stołu (takie jak doroośli), nie jest małym dorosłym i składniki jego diety nadal muszą być starannie dobierane, a potrawy lekkostrawne. Dziecko musi dostawać odpowiednią ilość mleka, mięsa, warzyw, owoców i produktów zbożowych. To niezwykle ważne dla jego rozwoju. Dzieciom nie wolno jeść produktów typu light, podobnie jak niewskazane są dla nich ciężkostrawne dania dla dorosłych, np. mocno przyprawione, smażone czy tłuste.

11. Owoce najlepiej podawać w formie:
A napojów owocowych
B kompotu
C na surowo
Dobra odpowiedź: C
Najzdrowsze są świeże owoce, bo zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych. Każdy sposób przetworzenia niszczy pewną ilość cennych składników odżywczych. Wartościowe są świeżo wyciskane soki owocowe, a także gotowe przecierowe. Maluchowi wystarczy 150 ml soku owocowego dziennie! Natomiast małym dzieciom nie powinno się podawać napojów, choćby w nazwie miały określenie „owocowe”, a na butelce najbardziej zachęcającą etykietę. Napoje zawierają zwykle niewielką ilość soku owocowego (zwykle z koncentratu), a często sporo cukru, sztuczne barwniki i konserwanty.

12. Rocznemu malcowi najlepiej podawać kaszkę:
A z butelki ze smoczkiem
B łyżeczką
C z kubeczka
Dobra odpowiedź: B
Roczny maluch powinien już odzwyczajać się od picia z butelki ze smoczkiem. Najlepiej, by pił z kubka z dzióbkiem, a kaszkę jadł łyżeczką. Do łyżeczki warto przyzwyczajać dziecko od samego początku wprowadzania nowych produktów, butelkę ze smoczkiem rezerwując tylko do mleka (jeśli maluch jest karmiony sztucznie). Dziecko karmione piersią od razu może uczyć się pić z kubeczka z dzióbkiem (czy gumowego dzióbka nakładanego na butelkę), a resztę nowych dań (zupki, przeciery owocowe) dostawać łyżeczką. Karmienie butelką zamiast łyżeczką to częsty błąd – nie popełnij go!

13. Jako pierwsze mięso do diety malucha wprowadź:
A indyka lub królika
B kurczaka
C wieprzowinę
Dobra odpowiedź: A
Najbezpieczniejsze gatunki mięs, więc najmniej alergizujące, to indyk, królik, kurczak (najlepiej z hodowli ekologicznych) oraz jagnięcina czy cielęcina. Są też mało tłuste (przez co zawierają więcej białka). Zacznij podawać mięso właśnie od nich – maluchom karmionym butelką w szóstym miesiącu życia, a karmionym piersią miesiąc później. Początkowo gotuj je oddzielnie, wcześniej oczyszczając ze skóry i tłuszczu. Mięso warto łączyć z warzywami bogatymi w witaminę C – wtedy żelazo z mięsa jest łatwiej przyswajalne.


Konsultacja: dr hab. Halina Weker, specjalista w dziedzinie żywienia, kieruje Zakładem Żywienia IMiD w Warszawie.


td_dopisek.gif

 
Redakcja poleca: Kupujemy krzesełko do karmienia - film
Po ukończeniu szóstego miesiąca życia dziecka stajesz przed wyborem krzesełka do karmiena. Podpowiadamy, jak wybrać krzesełko dla niemowlaka.
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy