GRY

Czy dzieci mogą jeść nasiona chia? Od kiedy?

Nasiona chia – modne i zdrowe, ale czy wskazane dla dziecka? Przeczytaj!

czy dzieci mogą jeść nasiona chia
fot. Fotolia
Czy dzieci mogą jeść nasiona chia, skoro to tzw. superfood, czyli produkt zawierający wyjątkowo dużo składników odżywczych i witamin? Chia jest w ostatnich latach bardzo modna, ponieważ jej spożywanie niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych. Czy tak samo jest z nasionami chia w diecie dzieci?

Czy dzieci mogą jeść nasiona chia?

Zdania co do podawania dzieciom ziaren chia są podzielone, ale najczęściej mówi się o wzbogacaniu diety w ten składnik u dzieci powyżej 5 roku życia. Taka rekomendacja wynika, podobnie jak w wypadku kobiet ciężarnych, z braku dostatecznej liczby wiarygodnych badań nad wpływem nasion chia na metabolizm małych dzieci.

Zdaniem Doroty Brańskiej, dietetyka, warto podchodzić ostrożnie do regularnego podawania nasion chia dzieciom i pamiętać, że:
  • najlepiej potwierdzone działanie nasion chia dotyczy gospodarki lipidowej, redukcji poziomu cholesterolu, przeciwdziałania miażdżycy, a to dotyczy głównie dorosłych
  • z punktu widzenia rodzica małego dziecka najbardziej atrakcyjna w składzie nasion chia jest wysoka zawartość składników mineralnych i witamin, ale ich wchłanianie jest mocno ograniczone. Dodatkowo istnieje ryzyko (poprzez wysoką zawartość błonnika) ograniczenia wchłaniania składników odżywczych dostarczanych z innym pożywieniem
  • zdolność chia do pęcznienia powoduje zmniejszenie uczucia głodu i ograniczenie objętości przyjmowanych posiłków. W wypadku dzieci, które przeważnie nie są w stanie zjeść tak dużej porcji jak dorosły, a zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze mają podobne, dodatkowe ograniczanie pojemności żołądka nie jest wskazane
  • dzieci są zagrożone alergiami pokarmowymi.  Trzeba to mieć na uwadze, wprowadzając do ich diety nasiona chia, jako produkt potencjalnie alergizujący. Co prawda Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w 2009 roku uznał, że chia ma  niski potencjał alergizujący, znane są przypadki wystąpienia alergii krzyżowej u osób uczulonych na oregano, tymianek, nasiona sezamu i gorczycę (musztardę).
Konsultacja: Dorota Barańska, dietetyk

Zobacz też:
Redakcja poleca: Co warto jeść w czasie ciąży? [WIDEO]
Zobacz, jakie są superfoods dla ciężarnych i dlaczego warto je wprowadzić do swojej diety w czasie ciąży.
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Zapoznanie z nocnikiem

O czym marzą maluchy?