GRY
 
 

Bakłażany dla karmiącej mamy?

Są wciąż mało znane w polskiej kuchni, choć można je kupić przez cały rok. Bakłażan ma właściwości antyrakowe, ale jest ciężkostrawny. Czy można go jeść w czasie karmienia piersią?

Bakłażan
fot. Fotolia
Bakłażan (inaczej nazywany psianką podłużną, oberżyną, gruszką miłości, szalonym jabłkiem) należy do psiankowatych, podobnie jak pomidor, papryka, ziemniaki. Ojczyzną bakłażanów są Indie, w Europie uprawę bakłażanów spopularyzowali Włosi. Choć w Polsce bakłażana można kupić przez cały rok, najchętniej jest kupowany jesienią. Wciąż pozostaje dość egzotycznym warzywem (botanicznie jest właściwie owocem, ściślej mówiąc jagodą).

Co dobrego w bakłażanach

Bakłażany są mało kaloryczne: w 100 g mają ok. 20 kcal, dlatego świetnie nadają się dla osób odchudzających się. W 90% bakłażan składa się z wody.
W bakłażanach znajduje się też:
  • błonnik: zapobiega zaparciom, poprawia pracę przewodu pokarmowego, chroni przed nowotworami,
  • potas: poprawia pracę serca, obniża ciśnienie,
  • wapń: ważny dla kości,
  • magnez: ważny dla pracy układu nerwowego.
W skórce bakłażana zawarte są m. in. antocyjany. Odpowiadają za fioletowo-granatowy kolor skórki. Są silnymi antyutleniaczami (działają przeciwnowotworowo). W skórce bakłażana odkryto też nasuninę, która działa antynowotworowo, hamując angiogenezę (tworzenie nowych naczyń krwionośnych wokół guza nowotworowego).
Bakłażany są polecane w diecie antynowotworowej, poprawiają przemianę materii, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają chorobom układu krążenia, są też polecane przy kuracji antybiotykowej. Są też uważane za afrodyzjaki.
Redakcja poleca: Jak karmić dziecko piersią cz. 3
Zobacz, jak karmić dziecko w pozycji spod pachy.

Jak jeść bakłażany

Bakłażanów nie je się na surowo, trzeba je poddać obróbce termicznej. Je się je ze skórką.
W smaku bakłażan jest nieco mdły i ma lekką nutkę goryczki. Żeby się jej pozbyć, trzeba go posolić, poczekać ok. 30 min., a potem wypłukać.
Bakłażany są mało aromatyczne, dlatego warto je łączyć z innymi warzywami, np. pomidorami, cukinią, doprawiać przyprawami, np. pieprzem, kardamonem, bazylią, oregano. Można je smażyć, robić z nich warzywne lub warzywno-mięsne gulasze, zapiekanki (musaka to grecka zapiekanka z bakłażana). Bardzo dobre są bakłażany nadziewane mięsem, ryżem. Można je zapiekać i faszerować, gotować, a z gotowanych robić pasty i dipy. Grillowanego bakłażana można zwijać w ruloniki, podając np. z ostrym serem.

Czytaj też: Najlepsze przepisy z bakłażanów

Bakłażany w czasie karmienia piersią

Pomimo tego, że bakłażany są niskokaloryczne, to jednak ciężkostrawne. W czasie karmienia piersią można je od czasu do czasu jeść, ale z umiarem, by nie spowodowało to u karmiącej mamy bólów brzucha.
Lepiej jeść bakłażany pieczone, gotowane. W czasie karmienia piersią niewskazane są smażone, gdyż stają się jeszcze bardziej ciężkostrawne.


Wróć do talerza
Czytaj też: Tego nie jedz, gdy karmisz piersią - te produkty alergizują
Doładuj
Przeładuj