Pani Profesor, dzieci po 1. roku życia już jedzą bardzo dużo soli i cukru. Jak dużo i czym to grozi? Nie tylko dzieci, dorośli też spożywają za dużo soli i cukru . Z solą sytuacja jest bardzo prosta: łatwo ją ograniczyć, szczególnie w diecie dziecka. Wystarczy dzieciom nie dodawać soli i ograniczać te produkty, które ją zawierają. Z cukrem jest trudniej, ale też trzeba go ograniczać. Naturalnym sposobem, by dzieci zjadły coś, co jest w miarę słodkie, są owoce. Dzieci powinny jeść świeże owoce, świeże warzywa, unikać soków , słodkich napojów, keczupów, ciastek, ciasteczek: to są zbędne cukry, tzw. wolne cukry , których spożywanie, zwłaszcza w nadmiarze, sprzyja otyłości . Klasycznym przykładem, gdzie jest dużo cukru, są słodkie napoje typu cola. Cukier znajduje się też w produktach, których nie podejrzewamy, że może się w nich znajdować, np. w keczupie, wędlinach. Tak, w keczupie rzeczywiście jest cukier. Nikt go się tam rzeczywiście nie spodziewa. Jednak keczupu nie je się zbyt dużo, najwyżej łyżeczkę. Dlatego uważam, że najważniejsze do wyeliminowania są słodkie napoje , których dzieci piją dużo, a znajduje się w nich dużo cukru. Zobacz także: Soki zakazane dla niemowlęcia?
Dieta odchudzająca, aby była zdrowa, musi opierać się na wszystkich produktach, wymienionych w Piramidzie Zdrowego Żywienia. Dietetycy odradzają nieuzasadnioną rezygnację z produktów zbożowych, w tym także pieczywa. Eliminacja tych produktów może być niekorzystna dla zdrowia i nie wpływać pozytywnie na długotrwałe efekty odchudzania. Warto wiedzieć, że produkty zbożowe do niedawna stanowiły podstawę Piramidy Zdrowego Żywienia. Obecnie są na trzecim miejscu tuż po aktywności fizycznej oraz warzywach i owocach.
Jaki chleb wybrać podczas diety odchudzającej?
Jeśli chcesz uzupełnić swoją dietę o pieczywo, warto, abyś wiedziała, jakie chleby wybierać. Decydując się na ten przysmak, powinnaś kupić:
- chleb dobrej jakości, wykonany z mąki razowej
- z dużą ilością ziaren
- ogranicz chleb pszenny
- wypróbuj pieczywo żytnie i gryczarne
Pamiętaj, że dobry chleb jest źródłem błonnika oraz witamin z grupy B. Pieczywo, które wybierasz, powinno posiadać jak najniższy indeks glikemiczny, ponieważ to zapewnia uczucie sytości na dłużej. Spożywanie chleba z niskim IG i nie będzie powodowało nagłych skoków poziomu glukozy we krwi. Pieczywo w diecie powinno być spożywane na śniadanie, ponieważ jest to posiłek, dzięki któremu uzupełnia się zapasy energii niezbędne do efektywnej pracy oraz nauki w ciągu całego dnia. Staraj się jeść kanapki raz dziennie, tak aby chleb nie był głównym składnikiem w twojej diecie. Warto, abyś starała się urozmaicać je w jajka, twarogi, nieprzetworzone mięso oraz warzywa takie jak różnego rodzaju sałaty, ogórki, pomidory czy kiełki. Unikaj tłuszczów takich jak masło czy serki topione.
Zobacz także: