
Czy cytrusy są dobre dla karmiącej mamy?
Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, limonki - czy owoce cytrusowe może jeść karmiąca mama? Czy nie spowodują one alergii u dziecka?
Cytrusy słyną tego, że mają dużo witaminy C. Rzeczywiście, mają jej dużo, choć nie aż tak wiele jak w sezonie polskie porzeczki czarne i czerwone. Jednak sezon na polskie owoce jest krótki. A witamina C nie jest jedyną zaletą cytrusów.
Białe części skórki cytrusów zawierają flawonoidy, które spowalniają utlenianie witaminy C, a dzięki temu zwiększają jej przyswajalność. Dlatego lepiej ich zbyt dokładnie nie obierać przed zjedzeniem.
Redakcja poleca: Czego brakuje w diecie kobiet karmiących piersią? - film
Niestety, kupowane w Polsce cytrusy nie są też tak słodkie jak owoce, które można kupić w krajach południowych. Te, które kupujemy w naszych sklepach, są zrywane zielone, a dojrzewają w czasie podróży.
Ze względu na to, że cytrusy są pokrywane środkami chemicznymi, przed jedzeniem trzeba je dokładnie umyć, najlepiej szczoteczką, a jeszcze lepiej - sparzyć wrzątkiem.
Czytaj też: Sezon na cytrusy
Wartości owoców cytrusowych
W cytrusach jest rzeczywiście sporo witaminy C (jedna pomarańcza lub dwie mandarynki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę). Wzmacnia ona odporność, pomaga w leczeniu infekcji. Jest również silnym antyoksydantem: chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nowotwory czy miażdżyca.Białe części skórki cytrusów zawierają flawonoidy, które spowalniają utlenianie witaminy C, a dzięki temu zwiększają jej przyswajalność. Dlatego lepiej ich zbyt dokładnie nie obierać przed zjedzeniem.
Niestety, kobiety karmiące piersią nie odżywiają się dobrze... Badania wykazały, że całkiem niepotrzebnie wykluczają ze swojej diety niektóre produkty - i choć robią to w trosce o dziecko, to nie jest to korzystne. Zobacz, co możesz poprawić w swojej diecie, jeśli karmisz piersią.
Kiedy najlepiej jeść cytrusy
Cytrusy są w naszych sklepach przez cały rok, ale najlepiej jeść je zimą i wczesną wiosną, kiedy polskich owoców brakuje. Poza tym latem cytrusy, które można kupić w Polsce, przypływają na statkach z południa Afryki i Ameryki, Australii: płyną długo, a więc muszą być też mocniej spryskane środkami chemicznymi, by się nie zepsuły.Niestety, kupowane w Polsce cytrusy nie są też tak słodkie jak owoce, które można kupić w krajach południowych. Te, które kupujemy w naszych sklepach, są zrywane zielone, a dojrzewają w czasie podróży.
Czy cytrusy może jeść mama karmiąca piersią
Kobiety karmiące piersią mogą jeść owoce cytrusowe - jeśli nie mają na nie alergii (ani nie ma jej dziecko). Oczywiście najlepiej je jeść wtedy, gdy polskich owoców brakuje, czyli zimą i wczesną wiosną. Lepiej jednak nie traktować ich jako podstawowy owoc, a tylko jako dodatek, bo najzdrowsze dla nas są owoce dojrzewające w naszej strefie klimatycznej.Ze względu na to, że cytrusy są pokrywane środkami chemicznymi, przed jedzeniem trzeba je dokładnie umyć, najlepiej szczoteczką, a jeszcze lepiej - sparzyć wrzątkiem.
Czytaj też: Sezon na cytrusy