pieczarki w ciąży
fot. Adobe Stock

Czy można jeść pieczarki w ciąży? Odpowiedź nie jest oczywista

Jedzenie pieczarek w ciąży jest w pełni bezpieczne pod dwoma warunkami: że pochodzą z uprawy i są świeże. W przypadku pieczarek dziko rosnących zawsze istnieje ryzyko pomylenia ich z bardzo trującymi muchomorami – jadowitym i sromotnikowym.
Ewa Janczak-Cwil
pieczarki w ciąży
fot. Adobe Stock

W ciąży można jeść pieczarki jadalne, tak jak wszystkie inne grzyby jadalne. Są niskokaloryczne i zawierają cenne składniki odżywcze, np. witaminy z grupy B – kwas pantotenowy (wit. B5), niacynę (wit. B3), a także prowitaminę A, żelazo i selen. Oczywiście grzyby nie są jedynym źródłem tych substancji, dlatego nie ma obowiązku jedzenia pieczarek w ciąży. Nie ma też przeciwwskazań do ich spożywania. Warto jednak pamiętać, że wszystkie grzyby są ciężkostrawne i mogą wywołać dyskomfort trawienny, o co w zaawansowanej ciąży nie jest trudno.

Czy można jeść w ciąży surowe pieczarki?

Teoretycznie tak, a praktycznie lepiej nie. Wynika to z faktu, że surowe pieczarki nie zawierają żadnej szkodliwej substancji, która mogłaby zaszkodzić ciężarnej lub jej dziecku. Z drugiej jednak strony na pieczarkach mogą znajdować się chorobotwórcze drobnoustroje, które spożyte z grzybami niepoddanymi obróbce termicznej mogą wywołać zatrucie pokarmowe. Z tego względu bezpieczniej jest jeść pieczarki przetworzone: duszone, smażone, gotowane lub pieczone. Tak przyrządzone pieczarki hodowlane są w pełni bezpieczne dla kobiet w ciąży.

Redakcja poleca: Agnieszka Hyży o swojej patchworkowej rodzinie: „Martusia już się przyzwyczaiła” [WIDEO]
Agnieszka Hyży stara się stworzyć prawdziwy dom dla swojej 7-letniej córki. Jak w tej sytuacji odnalazł się jej mąż, Grzegorz Hyży, i jakie relacje nawiązał z dziewczynką? Dziennikarka przyznała, że duże znaczenie miał wiek Marty: gdy poznała Grześka, jej córeczka była malutka.

Czy w ciąży można jeść pieczarki marynowane?

Tak. Grzyby jadalne w zalewie octowej nie stanowią zagrożenia dla przyszłej mamy ani jej dziecka. Znaczenie ma baza, na jakiej została przygotowana marynata – zdrowsza jest ta zawierająca ocet jabłkowy. W przypadku marynowanych pieczarek trzeba pamiętać, że zawierają kwas octowy, który może podrażniać żołądek osób cierpiących na nadkwasotę, zgagę w ciąży i wrzody żołądka. Nie poleca się też marynowanych grzybów osobom z anemią.

Problem z dzikimi pieczarkami

Pieczarki hodowlane – portobello, białe i brązowe – są w stu procentach bezpieczne. W naturze rośnie ok. 70 gatunków pieczarek i nie wszystkie z nich są jadalne. Jednak nawet te bezpieczne dla zdrowia, jak np. pieczarka polna, mogą przyczynić się do zwiększenia ryzyka wystąpienia objawów zatrucia grzybami. Wszystko przez ich duże podobieństwo do trujących muchomorów sromotnikowych i jadowitych. Co roku w Polsce zatruciu ulegają całe rodziny, które pomyliły muchomora sromotnikowego z pieczarkami polnymi lub kaniami. Dlatego kobiety w ciąży nie powinny na wszelki wypadek spożywać pieczarek z niepewnego źródła.

Każda pieczarka w ciąży może zatruć

Sięgając po pieczarki w ciąży, trzeba pamiętać o tym, że nawet te bezpieczne, hodowlane, mogą stać się źródłem zatrucia pokarmowego. Najczęściej dochodzi do niego, gdy:

  • pieczarki nie są świeże,
  • potrawy z nich przygotowane były zbyt długo przechowywane,
  • były wielokrotnie rozmrażane i zamrażane albo odgrzewane,
  • były za długo przechowywane bez dostępu powietrza (w szczelnym plastikowym opakowaniu).

Sprawdź też:
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy