Czy w ciąży można jeść truskawki? Tak, ale nie zawsze! (czy mogą wywołać alergię u dziecka?)
Czy w ciąży można jeść truskawki?
W ciąży możesz jeść truskawki, jeśli akurat jest na nie sezon. Nie warto natomiast kupować ich np. zimą, bo wówczas z całą pewnością truskawki są pełne chemicznych dodatków. W Polsce truskawki zimą nie rosną, muszą być więc przewożone tysiące kilometrów, by w końcu mogły trafić na nasze półki sklepowe. Trzeba je odpowiednio zakonserwować, a takie owoce dla ciężarnych nie są wskazane. Jeśli w ciąży masz ogromną ochotę na truskawki poza sezonem, wówczas warto wybrać mrożone, najlepiej z domowych zapasów.Dlaczego warto jeść truskawki w ciąży?
Truskawki są bogate w wiele witamin i innych składników niezbędnych przyszłej mamie. Zawierają:- dużą dawkę witaminy C, dzięki czemu powodują, że żelazo lepiej się przyswaja;
- błonnik (w pestkach), dlatego dobrze działają na zaparcia w ciąży;
- magnez i witaminy z grupy B, więc działają jak antydepresanty;
- fosfor, wapń, krzem, przez co mają pozytywny wpływ na kości i wygląd zewnętrzny.
Poza tym truskawki działają moczopędnie. Częste oddawanie moczu w ciąży ułatwia pozbywania się toksyn z organizmu, ale też zapobiega obrzękom rąk i nóg.
Czy jedzenie truskawek w ciąży prowadzi do alergii u dziecka?
Zdaniem dr Marzeny Jurczak Czaplickiej, ginekolog położnik z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie, jedzenie truskawek w ciąży i innych potencjalnych alergenów nie ma związku ze zwiększeniem ryzyka alergii u dziecka. „Wiadomo, że w przypadku części owoców największym problemem są substancje konserwujące i wydłużające ich przydatność do spożycia. Najkorzystniej jest więc jeść owoce bez chemii, czyli sezonowe, takie, które są naturalnie dostępne w naszej strefie klimatycznej i o danej porze roku. Jeśli ciąża przypada akurat na czerwiec i lipiec, nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść truskawki po ich dokładnym umyciu” – wyjaśnia ekspertka.Truskawki w ciąży – na co jeszcze zwrócić uwagę?
Truskawki nie mają grubej skóry, dlatego łatwo mogą chłonąć wszelkie substancje, którymi bywają pryskane, aby szybko się nie psuły. Jeśli chcesz mieć pewność, że nie jesz owoców z chemią, kupuj je w sprawdzonym miejscu, np. prosto z ekologicznej plantacji albo w zaufanym warzywniaku. Zawsze dopytuj, skąd pochodzi towar. Jeśli masz wątpliwości, kieruj się zapachem – zdrowe owoce, warzywa również, intensywnie pachną nawet po umyciu.Zobacz też: