Czy w ciąży można jeść truskawki? Tak, ale nie zawsze! (czy mogą wywołać alergię u dziecka?)

Masz wielką ochotę na truskawki, ale jesteś w ciąży i zastanawiasz się, czy dziecko nie będzie miało na nie uczulenia. Zapytałyśmy ginekologa, czy jedzenie truskawek w ciąży jest bezpieczne.
Może słyszałaś, że w ciąży nie można jeść truskawek, bo w ten sposób łatwo zaszkodzić dziecku i wywołać u niego uczulenie. Wokół tematu alergii narosło wiele różnych mitów. Razem z ginekologiem sprawdzamy, czy to prawda, że dziecko może uczulić się jeszcze przed narodzinami, kiedy jesz truskawki w ciąży.

Czy w ciąży można jeść truskawki?

W ciąży możesz jeść truskawki, jeśli akurat jest na nie sezon. Nie warto natomiast kupować ich np. zimą, bo wówczas z całą pewnością truskawki są pełne chemicznych dodatków. W Polsce truskawki zimą nie rosną, muszą być więc przewożone tysiące kilometrów, by w końcu mogły trafić na nasze półki sklepowe. Trzeba je odpowiednio zakonserwować, a takie owoce dla ciężarnych nie są wskazane. Jeśli w ciąży masz ogromną ochotę na truskawki poza sezonem, wówczas warto wybrać mrożone, najlepiej z domowych zapasów. 

Dlaczego warto jeść truskawki w ciąży?

Truskawki są bogate w wiele witamin i innych składników niezbędnych przyszłej mamie. Zawierają:
  • dużą dawkę witaminy C, dzięki czemu powodują, że żelazo lepiej się przyswaja;
  • błonnik (w pestkach), dlatego dobrze działają na zaparcia w ciąży;
  • magnez i witaminy z grupy B, więc działają jak antydepresanty;
  • fosfor, wapń, krzem, przez co mają pozytywny wpływ na kości i wygląd zewnętrzny.

Poza tym truskawki działają moczopędnie. Częste oddawanie moczu w ciąży ułatwia pozbywania się toksyn z organizmu, ale też zapobiega obrzękom rąk i nóg

Czy jedzenie truskawek w ciąży prowadzi do alergii u dziecka?

Zdaniem dr Marzeny Jurczak Czaplickiej, ginekolog położnik z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie, jedzenie truskawek w ciąży i innych potencjalnych alergenów nie ma związku ze zwiększeniem ryzyka alergii u dziecka. „Wiadomo, że w przypadku części owoców największym problemem są substancje konserwujące i wydłużające ich przydatność do spożycia. Najkorzystniej jest więc jeść owoce bez chemii, czyli sezonowe, takie, które są naturalnie dostępne w naszej strefie klimatycznej i o danej porze roku. Jeśli ciąża przypada akurat na czerwiec i lipiec, nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść truskawki po ich dokładnym umyciu” – wyjaśnia ekspertka.

Truskawki w ciąży – na co jeszcze zwrócić uwagę?

Truskawki nie mają grubej skóry, dlatego łatwo mogą chłonąć wszelkie substancje, którymi bywają pryskane, aby szybko się nie psuły. Jeśli chcesz mieć pewność, że nie jesz owoców z chemią, kupuj je w sprawdzonym miejscu, np. prosto z ekologicznej plantacji albo w zaufanym warzywniaku. Zawsze dopytuj, skąd pochodzi towar. Jeśli masz wątpliwości, kieruj się zapachem – zdrowe owoce, warzywa również, intensywnie pachną nawet po umyciu.

Zobacz też:
Oceń artykuł

Ocena 5 na 12 głosy

Zobacz także

Popularne tematy