Czy w ciąży można jeść truskawki? [WIDEO]

Masz wielką ochotę na truskawki. Jesteś w ciąży i nie wiesz, czy dziecko nie będzie miało uczulenia? Sprawdź, co radzi ginekolog.
Ktoś ci mówił, że przyszła mama nie może jeść truskawek? Słyszałaś, że w ten sposób można zaszkodzić dziecku, wywołując u niego uczulenie? Wokół tematu alergii narosło wiele różnych mitów. Sprawdzamy, czy to prawda, że maluch może uczulić się jeszcze przed narodzinami.

Czy w ciąży można jeść truskawki?

Przyszłe mamy mogą sięgać po truskawki jeśli akurat jest na nie sezon. Nie warto natomiast kupować ich np. zimą, bo wówczas z całą pewnością są one pełne chemicznych dodatków. W Polsce truskawki zimą nie rosną, muszą być więc przewożone tysiące kilometrów, by w końcu mogły trafić na nasze półki sklepowe. Muszą być zatem odpowiednio zakonserwowane, a takie owoce dla ciężarnych nie są wskazane.  Jeśli ciężarna ma ogromną ochotę na truskawki poza sezonem, wówczas może wybrać mrożone, najlepiej z domowych zapasów. 

Właściwości truskawek

Truskawki są bogate w wiele witamin i innych składników niezbędnych przyszłej mamie. Zawierają:
  • dużą dawkę witaminy C, dzięki czemu powodują, że żelazo lepiej się przyswaja;
  • błonnik (w pestkach), dlatego dobrze działają na zaparcia w ciąży;
  • magnez i witaminy z grupy B, więc działają jak antydepresanty;
  • fosfor, wapń, krzem, przez co mają pozytywny wpływ na kości i wygląd zewnętrzny.
Poza tym truskawki działają moczopędnie. Częste oddawanie moczu w ciąży ułatwia pozbywania się toksyn z organizmu, ale też zapobiega obrzękom rąk i nóg

Czy jedzenie truskawek w ciąży prowadzi do alergii u dziecka?

Zdaniem dr Marzeny Jurczak Czaplickiej, ginekolog położnik z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie, jedzenie truskawek w ciąży i innych potencjalnych alergenów nie ma związku ze zwiększeniem ryzyka alergii u dziecka. – Wiadomo natomiast, że w przypadku części owoców największym problemem są substancje konserwujące i wydłużające ich przydatność do spożycia. Najkorzystniej jest więc jeść owoce bez chemii, czyli sezonowe, takie które są naturalnie dostępne w naszej strefie klimatycznej i w danej porze roku. Jeśli ciąża przypada akurat na czerwiec i lipiec, nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeść truskawki po ich dokładnym umyciu – wyjaśnia ekspertka.

Truskawki w ciąży – na co jeszcze zwrócić uwagę?

Truskawki nie mają grubej skóry, dlatego łatwo mogą chłonąć wszelkie substancje, którymi bywają pryskane, aby szybko się nie psuły. Jeśli chcesz mieć pewność, że nie jesz owoców z chemią, kupuj je w sprawdzonym miejscu, np. prosto z ekologicznej plantacji albo w zaufanym warzywniaku. Zawsze dopytuj, skąd pochodzi towar. Jeśli masz wątpliwości, kieruj się zapachem – zdrowe owoce, warzywa również, intensywnie pachną nawet po umyciu.

Zobacz też:

Ocena (10 ocen)

4.5
Doładuj
Przeładuj