Czy podawać dziecku tran?

Czym jest tran?
Tran jest płynnym tłuszczem otrzymywany z ryb i ssaków morskich. Najczęściej jest to olej z wątroby dorsza, a nie jak się wydaje większości mam z rekina. Tran zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy A, D i E, które są niezwykle istotne w prawidłowym rozwoju dziecka i wzmocnienia układu odpornościowego. Smak tranu na szczęście nie przypomina już tego, który być może ty musiałaś pić w dzieciństwie. Możesz wybrać dla dziecka tran o takim smaku (np. cytrynowym, wieloowocowym), który najbardziej mu odpowiada.Czy podawać dziecku tran?
O pozytywnych właściwościach tranu i jego dużym znaczeniu w diecie dzieci wiadomo już od dawna.Polska należy do krajów, w których dieta jest bardzo uboga w ryby, a słońca mamy w ciągu całego roku stosunkowo niewiele. Zarówno dorośli, jak i dzieci jedzą zdecydowanie za mało ryb. Szacuje się, że spożycie tłustych ryb, bogatych w omega-3, jest 5-krotnie mniejsze od zalecanego! Kwasy te są niezbędne do prawidłowego rozwoju. Są one potrzebne organizmowi każdego dnia, m.in. jako podstawa do budowy każdej komórki ciała, przede wszystkim komórek układu nerwowego. Niestety ludzki organizm nie jest w stanie sam się w nie zaopatrzyć, zatem warto dostarczyć mu je z pożywieniem.
Tran może stanowić idealne uzupełnienie codziennej diety w niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy, czyli składniki wspomagają pracę mózgu, prawidłowy wzrost, wzrok i rozwój kości oraz odporność.
"Kwasy omega-3 oraz witaminy A, D i E są bardzo ważnymi składnikami prawidłowej diety nie tylko dzieci. Zapewnienie odpowiedniej ich ilości w diecie jest jednak dość trudne. Warto więc zadbać o uzupełnienie diety tranem, który warunkuje dostarczenie nam niezbędnej ilości kwasów omega-3 oraz witamin A, D i E." – przekonuje dr n. med. Maria Kotowska z Kliniki Gastroenterologii i Żywienia Dzieci WUM
Zanim kupisz tran
Przed zakupem tranu dla dziecka sprawdź, co jest napisane na opakowaniu. Przede wszystkim zwróć uwagę, od jakiego wieku jest on polecany oraz czy została podana zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych. Ważne, by były dwa: DHA i EPA.Zobacz też: Witamina D i kwasy omega: tego brakuje w diecie dzieci! Mówi ekspert (Film)