GRY
 
 

Dlaczego nie wolno jeść winogron w ciąży? [WIDEO]

Chcesz się zdrowo odżywiać w ciąży i spożywasz dużo owoców i warzyw? Zobacz, dlaczego jedzenie winogron może być niebezpieczne dla płodu.

Zobacz inne z serii: Ciąża - nasze filmowe hity (12)

Zobacz inne z serii: Dieta w ciąży - porady WIDEO (6)

Dlaczego nie wolno jeść winogrona w ciąży?
- Proszę zwrócić uwagę, że w żadnej zbilansowanej diecie dla ciężarnej nie ma winogrona. Dlaczego? - pyta dr Jacek Tulimowski, ginekolog-położnik. - Po pierwsze dlatego, że mają dużą zawartość cukru a po drugie ze względu na to, że zawierają niebezpieczne substancje.
 

Winogrona w ciąży mogą wpłynąć na problemy z sercem płodu

Zdaniem lekarza zawarte w winogronach substancje mogą powodować kłopoty z sercem płodu.
- W późniejszym czasie u dziecka może pojawić się problem z przewodem tętniczym, tzw. przewodem Botalla - wyjaśnia dr Jacek Tulimowski. - Jest to taka struktura u płodu, która się automatycznie zamyka, i przez substancje zawarte w winogronach może pojawić się kłopot, że ten przewód nie chce się odpowiednio zamknąć po porodzie.
Wówczas noworodek  zostanie objęty badaniem kardiologicznym. W najgorszym przypadku istnieje konieczność chirurgicznego zamknięcia tego przewodu u nowonarodzonego dziecka, czyli po prostu operacja serca maluszka.
Dlatego tak ważne jest, by pamiętać, że dieta w ciąży to nie tylko ilość i dobór produktów, ale również  spojrzenie, czy substancje zawarte w danym produkcie nie uszkodzą płodu - ostrzega dr Jacek Tulimowski.
W jaki sposób substancje mogą wpływać na uszkodzenie płodu? Obejrzyj wideo i posłuchaj porady eksperta.

Polecamy:
Doładuj
Przeładuj