GRY

Winogrona w ciąży? Mogą szkodzić, ale... [WIDEO]

Chcesz się zdrowo odżywiać w ciąży i spożywasz dużo owoców i warzyw? Zobacz, dlaczego jedzenie winogron w nadmiarze może być niebezpieczne dla płodu.

Zobacz inne z serii: Ciąża - nasze filmowe hity (12)

Zobacz inne z serii: Dieta w ciąży - porady WIDEO (6)

Czy w ciąży można jeść winogrona? Odpowiedź na to pytanie wzbudza kontrowersje i nie jest jednoznaczna. Okazuje się bowiem, że winogrona mogą zarówno służyć kobiecie w ciąży i rozwijającemu się dziecku, jak i szkodzić przyszłej mamie i powodować m.in. wady serca u dziecka. Co więc robić? Jeść winogrona w ciąży, czy nie? W tym przypadku jedynym słusznym rozwiązaniem jest po prostu zachowanie umiaru i zdrowego rozsądku. 

Winogrona spożywane w ciąży przynoszą wiele korzyści...

Winogrona zawierają wiele składników odżywczych, które mają korzystny wpływ na zdrowie kobiety i dziecka, m.in. wapń, żelazo, magnez, potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Mogą wspierać układ odpornościowy dzięki zawartości przeciwutleniaczy, zapobiegać skurczom (magnez), zaparciom w ciąży (błonnik), chronią serce (polifenole), zapobiegają anemii (żelazo). 

...ale mogą też być toksyczne

Okazuje się, że spożywanie winogron w nadmiarze (dotyczy to także rodzynek!) może być toksyczne ze względu na wysoką zawartość resweratrolu (znajduje się głównie w skórkach winogron). Ten organiczny związek chemiczny jest silnym przeciwutleniaczem i mimo że obniża poziom cholesterolu we krwi, może wpływać niekorzystnie na rozwój trzustki u płodu. Badania naukowców z Oregon Health & Science University i University of Colorado-Denver wykazały, że duże stężenia resweratrolu powodowały zwiększenie trzustki płodu o 42 proc. Odnotowano również przypadek kobiety w ciąży, która zażywała ekstrakt z pestek winogron, co – zdaniem naukowców – wpłynęło bezpośrednio na problemy z sercem (przewodem Bottala) u płodu. Jedzenie tych owoców w ciąży może też wywoływać nieprzyjemne dolegliwości, takie jak biegunka czy zgaga u przyszłej mamy.

Winogrona na cenzurowanym przy cukrzycy ciążowej

Te słodkie owoce zawierają dużo cukru, dlatego nigdy nie powinno się jeść ich w nadmiarze. Poza cukrem, posiadają też dość wysoki indeks glikemiczny. To ważne szczególnie dla ciężarnych cierpiących na cukrzycę ciążową. W takich przypadkach najlepiej, żeby całkiem unikały spożywania winogron.
 
Plusy jedzenia winogron w ciąży minusy jedzenia winogron w ciąży
mają dużo cennych składników odżywczych mogą być toksyczne i powodować nieprawidłowy rozwój płodu, w tym trzustki i serca
mogą wspierać układ odpornościowy zawierają dużo cukru
mogą zapobiegać skurczom mogą powodować biegunki
zapobiegają anemii mogą wywoływać zgagę
chronią serce  
mogą zapobiegać zaparciom  
 
Zobacz też:
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Internetowa szkoła rodzenia

Jesienne infekcje