Winogrona w ciąży: kiedy mogą szkodzić? [WIDEO]

Winogrona w ciąży, spożywane w umiarze, są doskonałym źródłem składników odżywczych. Mogą też zapobiegać zaparciom. Jednak powinno się zachować umiar w jedzeniu winogron w ciąży, ponieważ zawarty w nich resweratrol może szkodzić płodowi. Zawierają też dużo cukru.

Zobacz inne z serii: Ciąża - nasze filmowe hity (11)

Zobacz inne z serii: Dieta w ciąży - porady WIDEO (5)

Czy można jeść winogrona w ciąży? Odpowiedź na to pytanie wciąż wzbudza kontrowersje i nie jest jednoznaczna. Okazuje się bowiem, że winogrona w ciąży mogą zarówno służyć kobiecie i rozwijającemu się dziecku, jak i szkodzić przyszłej mamie i powodować m.in. wady serca u dziecka. W tym przypadku jedynym słusznym rozwiązaniem jest po prostu zachowanie umiaru i zdrowego rozsądku, a także wybór zbilansowanej i pełnowartościowej diety, która jest bogata w bezpieczne produkty zarówno dla ciężarnej, jak i płodu. 

Winogrona w ciąży:

  1. Jakie są korzyści spożywania winogron w ciąży?
  2. Kiedy winogrona w ciąży mogą szkodzić?
  3. Winogrona a cukrzyca ciążowa

Jakie są korzyści spożywania winogron w ciąży?

Winogrona zawierają wiele składników odżywczych, które mają korzystny wpływ na zdrowie kobiety i dziecka, m.in. wapń, żelazo, magnez, potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze. Mogą wspierać układ odpornościowy dzięki zawartości przeciwutleniaczy, zapobiegać skurczom (magnez), zaparciom w ciąży (błonnik), chronią serce (polifenole), zapobiegają anemii (żelazo). 

Kiedy winogrona w ciąży mogą szkodzić?

Okazuje się, że spożywanie winogron w ciąży w nadmiarze (dotyczy to także rodzynek) może być toksyczne ze względu na wysoką zawartość resweratrolu (znajduje się głównie w skórkach winogron). Ten organiczny związek chemiczny jest silnym przeciwutleniaczem i mimo że obniża poziom cholesterolu we krwi, może wpływać niekorzystnie na rozwój trzustki u płodu. Badania naukowców z Oregon Health & Science University i University of Colorado-Denver wykazały, że duże stężenia resweratrolu powodowały zwiększenie trzustki płodu o 42 proc. 

Odnotowano również przypadek kobiety w ciąży, która zażywała ekstrakt z pestek winogron, co – zdaniem naukowców – wpłynęło bezpośrednio na problemy z sercem (przewodem Bottala) u płodu. Jedzenie tych owoców w ciąży może też wywoływać nieprzyjemne dolegliwości, takie jak biegunka czy zgaga u przyszłej mamy.

Winogrona a cukrzyca ciążowa

Winogrona są zaliczane do jednych z najsłodszych owoców, ponieważ zawierają dużo cukru – dlatego nigdy nie powinno się jeść ich w nadmiarze. Poza cukrem posiadają też dość wysoki indeks glikemiczny i nie są lekkostrawne. To ważne szczególnie dla ciężarnych cierpiących na cukrzycę ciążową. W takich przypadkach najlepiej, żeby całkiem unikały spożywania winogron.
 
Plusy jedzenia winogron w ciąży minusy jedzenia winogron w ciąży
mają dużo cennych składników odżywczych mogą być toksyczne i powodować nieprawidłowy rozwój płodu, w tym trzustki i serca
mogą wspierać układ odpornościowy zawierają dużo cukru
mogą zapobiegać skurczom mogą powodować biegunki
zapobiegają anemii mogą wywoływać zgagę
chronią serce  
mogą zapobiegać zaparciom  
 
Zobacz też:
Oceń artykuł

Ocena 4 na 6 głosy

Zobacz także

Popularne tematy