Picie herbaty w ciąży
fot. AdobeStock

Pijesz herbatę w ciąży? To duży błąd!

Najnowsze badania mogą wpłynąć na zmianę zaleceń dla przyszłych mam.
Dominika Bielas
Picie herbaty w ciąży
fot. AdobeStock
Zazwyczaj panie, które spodziewają się dziecka, zwracają uwagę na to, ile piją kawy. Niektóre rezygnują z niej na okres 9 miesięcy ciąży, a nawet i na dłużej - także na okres karmienia piersią. Chodzi o kofeinę. Z herbatą są znacznie mniej ostrożne, gdyż często nie zdają sobie sprawy, że ona także ją zawiera. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym piją jej więcej. A to duży błąd! Okazuje się, że kobiety, które spożywają kofeinę nawet w ilości mniejszej niż ta "bezpieczna", mogą zaszkodzić dziecku.

Wszystko przez kofeinę

Lekarze nie zabraniają picia kawy czy herbaty, zalecają jedynie, by nie przekraczać dawki 200 mg kofeiny na dobę. W praktyce oznacza to zaledwie dwie filiżanki kawy dziennie. Powodem ograniczenia jest to, że kofeina łatwo przechodzi przez łożysko, a nienarodzone dziecko nie ma jeszcze enzymów, które ją rozkładają. Naukowcy okryli, że związki powstałe w wyniku rozkładu kofeiny kumulują się w mózgu płodu – co może źle wpływać na jego rozwój. Na domiar złego, kofeina może zmniejszać przepływ krwi przez łożysko, co może prowadzić do tego, że płód wolniej się rozwija i rośnie. Naukowcy przypominają, że mała waga urodzeniowa dziecka może prowadzić do problemów zdrowotnych w przyszłości. Badacze podkreślają również, że przyszłe mamy często nie zdają sobie sprawy z tego, ile kofeiny zawiera herbata. Choć to ilość mniejsza niż w kawie, to nadal jest to od 23 do nawet 110 mg w filiżance. 
Redakcja poleca: Kawa w ciąży: czy można ją pić i czy jest bezpieczna? Skutki przyjmowania kofeiny w ciąży
Picie kawy w ciąży jest dozwolone, ale trzeba to robić z umiarem. Bardzo ważne jest to, jaką kawę wybierasz i ile kawy pijesz w ciąży. Dopuszczalna, bezpieczna ilość kofeiny dla ciężarnych to ok. 200 mg na dobę. Skutki picia większej ilości kawy w ciąży mogą być poważne, bo kofeina przenika przez łożysko i może zaburzać rozwój płodu.

Co za dużo, to niezdrowo

Najnowsze badania wykazały, że 200 mg kofeiny na dobę to może być jednak nadal zbyt dużo. W badaniu przeprowadzonym na University College Dublin uczestniczyło 941 par matka-dziecko, mieszkających w Irlandii. Przebadane kobiety piły gównie herbatę (49 proc.), dopiero w drugiej kolejności kawę (38 proc.). Wyniki sugerują, że przez każde kolejne 100 mg kofeiny, spożywanej codziennie w pierwszym trymestrze ciąży, masa urodzeniowa spada o 72 g. Zmniejsza się także długość i obwód główki dziecka, co może doprowadzić do przyśpieszenia porodu. Co więcej, kobiety, które spożywały najwięcej kofeiny, rodziły dzieci ważące około 170 g mniej niż przeciętna. Wszystkie te skutki były widoczne nawet u pań, które przyjmowały mniejszą niż „bezpieczna” dawka 200 mg kofeiny na dobę. Wygląda na to, że wyniki tych badań mogą wypłynąć na zmianę zaleceń dla przyszłych mam.

Źródło: mouthsofmums.com.au​

A Wy lubicie herbatę? Ograniczyłyście jej spożywanie w ciąży? Napiszcie w komentarzach. [content:2_1353,2_1366,0_23997,0_19088:CMNews]
Oceń artykuł

Ocena 5 na 2 głosy

Zobacz także

Popularne tematy